sâmbătă, 6 decembrie 2014

Sebastian Olaru la prima sa expoziție de fotografie

Îl știu pe Sebastian Olaru, Sebi cum îi spun prietenii, de mulți ani. Suntem colegi de generație, am absolvit împreună liceul în 1991 în clase paralele. De atunci viața ne-a aruncat pe diverse orbite așa cum mereu se întâmplă. Aveam să ne reîntâlnim peste ani, eu din postura de profesor iar el din cea de jurnalist. Au fost și momente în care ne-am intersectat, am colaborat. În ultimii 4-5 ani i-am urmărit cu interes activitatea pentru că, trebuie să o spun clar de la început, Sebi Olaru a adus în presa scrisă sălăjeană un suflu nou, a reinventat un gen jurnalistic mereu actual: reportajul. Este suficient să răsfoiești ziarele din urmă cu 4-5 ani pentru a găsi reportaje de excepție semnate Sebastian Olaru în care promovează Sălajul și frumusețile lui. Chiar dacă acum lucrează într-o instituție publică, reușește să mențină contactul cu lumea presei datorită faptului că este corespondent pe Sălaj al prestigioasei agenții AGERPRES. Reportajul oricât de bun ar fi el, nu este întreg dacă nu este însoțit cel puțin de o fotografie. Aici cred că se remarcă în mod special Sebi Olaru față de alți colegi de breaslă: mânuiește la fel de bine aparatul de fotografiat ca și penița cu care scrie articolele. Chiar în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, Sebastian Olaru a vernisat prima sa expoziție personală de fotografie cu ocazia celei de a VIII-a ediții a Galei Presei Sălăjene.






De cum am aflat că va avea o expoziție de fotografie, mi-am dorit să o văd. Asta pentru că știam de ce este în stare, i-am mai văzut câteva fotografii fie pe rețelele de socializare, fie în alte expoziții colective ale jurnaliștilor sălăjeni. Chiar recent, a fost printre primii care a fotografiat ”natura înghețată” de pe Meseș în contextul ciudatului fenomen meteorologic numit ”ploaia de gheață”. De fiecare dată Sebi a fost cu un pas în față, a știut să fie la momentul potrivit în locul potrivit - un atu important al meserie sale de bază. La fel s-a întâmplat anul trecut când o fotografie de a sa realizată la Răstoci cu celebra (de acum) căsuță acoperită cu paie, a ajuns în presa britanică în The Guardian


M-aș fi așteptat la o expoziție de fotografie în care să predomine fotografie documentară, de reportaj. Am fost plăcut surprins însă să constat că cele 25 de fotografii expuse, în condiții ce respectă toate regulile unei expoziții foto profesioniste, au o altă tematică. Majoritatea surprind peisaje de pe meleagurile Sălajului, surprind Natura în toată splendoarea ei. Îmi place la fotografiile realizate de Sebi Olaru modul în care reușește să surprindă detaliile, atenția deosebită pe care o acordă acestora. Asta dovedește o mare sensibilitate artistică, fotografiile lui degajă multă emoție.



”Fotografiile sunt realizate în principal în satele Sălajului, cu prilejul documen-tării unor materiale jurnalistice pentru Agerpres. Majoritatea sunt peisaje, alături de reflectarea tradiționalului în mediul rural de la noi. Am completat expoziția cu câteva cadre surprinse în timpul liber, în concediu sau cu alte ocazii” - a declarat pentru blogul Foto-Travel, Sebastian Olaru. 



Vernisajul expoziției de fotografie a jurnalistului Sebastian Olaru a avut loc în data de 5 decembrie 2014, cu ocazia celei de a VIII-a ediții a Galei Presei Sălăjene, eveniment organizat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj. 
Vizibil emoționat, Sebastian Olaru a mulțumit îndeosebi celor care l-au ajutat să realizeze prima sa expoziție de fotografie. Apoi, pentru toți cei prezenți a urmat surpriza: o proiecție video a fotografiilor expuse pe șevalet, însoțite de un fond sonor adecvat. A fost, fără îndoială cel mai frumos moment al Galei Presei. Proiecția intitulată ”Pure Nature” poate fi vizionată pe canalul Youtube al Agenției Naționale de Știri AGERPRES. 



Pe site-ul agenției AGERPRES se găsește și un interviu pe care Sebi l-a acordat, în care vorbește despre pasiunea lui pentru fotografie, despre modul în care calitatea de corespondent al agenției l-a ajutat să descopere frumusețile naturii.
O expoziție valoroasă din punct de vedere artistic, o expoziție ce ar face cinste oricărei galerii. Nu știu dacă Sebi s-a gândit să expună fotografiile și în altă parte, însă cu siguranță ele mai pot fi admirate în sala ”Porolissum” a Consiliului Județean Sălaj. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...