”Farmecele Clujului” a fost o expoziție colectivă de fotografie. Au expus Dan Bulduș, Cătălin Gagiu și Mircea Mercean - toți membri ai Asociației Art Image care împlinește 10 ani de activitate. O expoziție interesantă, care reușește să aducă împreună fotografi din trei generații diferite, cu stiluri de exprimare diferite. O expoziției care are totuși un caracter unitar dat de tematica aleasă. Da, Clujul are farmecele lui, Clujul seduce pe oricine îndrăznește să-l descopere. Clujul este o adevărată mină de aur pentru fotografi, pentru artiști în general.
Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului ing. Mircea Albu - președintele Asociației Art Image, un neobosit promotor al artei fotografice transilvănene. De asemenea a fost prezent prof.univ.dr. Dorel Găină de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, al Asociației Artiștilor Fotografi din România și al Asociației Art in Situ din Franța. Cele două prezențe de seamă au dat greutate acestui eveniment expozițional, la care au participat peste 50 de persoane. Și spațiul expozițional - sala de la etaj (mansardă) a Restaurantului Napoca 15, a contribuit la succesul evenimentului, prin designul plăcut cu aspecte vintage.
Au fost expuse aproximativ 40 de tablouri, înrămate profesionist, ce reprezintă crâmpeie din viața Clujului: portrete, aspecte urbane, clădiri reprezentative, detalii de arhitectură. Au fost fotografii alb-negru și color, fiecare categorie avându-și susținătorii ei. Practic, așa cum s-a remarcat și de către vorbitori, fotografiile expuse reprezintă scene din viața cotidiană a unui oraș viu imortalizate de către cei trei artiști fotografi.
În deschiderea evenimentului a vorbit domnul ing. Mircea Albu - președintele Asociației Art Image Cluj-Napoca. ”Fiecare eveniment fotografic din Cluj pune o mică cărămidă la ceea ce s-a construit în atâția amar de ani, reprezintă de fapt fotografia clujeană recunoscută și internațional. Chiar dacă nu ne-am implicat ca și asociație, cei trei fotografi sunt membri ai Asociației Art Image. Astăzi ar fi un fel de debut al anului aniversar care pe noi ne bucură la fel de mult ca și pe cei care sunt alături de noi.” - a spus acesta cu ocazia vernisajului expoziției.
Însă cel care a realizat o analiză obiectivă din punct de vedere al conținutului artistic al exponatelor, a fost renumitul prof.univ.dr. Dorel Găină, o prezență aproape nelipsită de la evenimentele fotografice clujene. Printre altele domnia sa a remarcat "curajul pe care trebuie să-l ai ca să apari pe print” cu referire directă la cei trei artiști fotografi. A subliniat de asemenea că în ciuda diferențelor de stil evidente, toate exponatele au un numitor comun: ”dragostea pentru Cluj, pentru acest oraș cu farmec”.
Dar dincolo de discursurile invitaților speciali și ai autorilor, vedeta serii au fost fără îndoială fotografiile expuse. Toți cei prezenți au zăbovit minute bune în fața acestora încercând să deslușească sensurile ascunse, sau să ghicească de ce a ales fotograful acel cadru și nu altul.
Ca la orice eveniment cultural care se respectă nu a lipsit bufetul suedez și vinul de calitate. Aș fi rămas încă în atmosfera plăcută de aici, de la Napoca 15, însă aveam de făcut un drum de Zalău. Am plecat spre casă cu sufletul încărcat de frumos. Felicitări fotografilor clujeni!
Da. Îmi vine să zic ”ăstaaaaa-i spiritul”. Recunosc că îmi vine să zic asta și fiindcă ultimele fotografii ale articolului au fost de la bufetul suedez :D !
RăspundețiȘtergereOare până când ține expoziția, Mirel ? Aș vrea să văd fotografiile.
Mulțam fain de articol și de informație :) !
Multă veselie să ai :D !
Da, Alexandru. Asta-i spiritul Clujului, a unui oras ce are valente de capitala culturala europeana. Sa mergi neaparat sa vezi expozitia. Merita!
ȘtergereFrumoasa expozitia , merita vizitata
RăspundețiȘtergereIntr-adevar o expozitie faina.
Ștergere