luni, 25 iunie 2012

Impresii de călătorie (10) - Slovenia în trei zile


În ultimii 4-5 ani am avut șansa să călătoresc destul de mult. Am vizitat numeroase orașe și locuri din diverse țări. Fiecare loc vizitat a însemnat o experiență cultural-turistică în plus, fiecare loc vizitat a rămas adânc impregnat în memorie. Dar parcă nicio altă țară nu m-a impresionat mai mult decât Slovenia.
biserică în Slovenia
Slovenia, este o țară mică, situată în Europa Centrală, în spațiul ex-iugoslav. Se învecinează cu Ungaria la est, cu Austria la nord, cu Italia la vest și Croația la sud și est. Are ieșire la Marea Adriatică. Ca suprafață este situată pe locul 154 între statele lumii (comparativ, România se află pe locul 84). Cu o populație de doar 2 milioane de locuitori, Slovenia are totuși cel mai ridicat PIB dintre fostele țări comuniste. Este membră a Uniunii Europene din 2004.
Ce mi-a plăcut la acestă țărișoară? Aș putea spune simplu: totul. În primul rând are o infrastructură demnă de invidiat. Are o rețea de autostrăzi dispuse pe direcțiile Nord-Sud și Est-Vest care fac legătura cu țările vecine. Calitatea acestora este una dintre cele mai bune din Europa. Infrastructura rutieră nu se limitează doar la autostrăzi, drumurile europene, cele naționale și chiar și cele secundare sunt excepționale. Am avut ocazia să le testez, GPS-ul meu avea setat ”cel mai scurt traseu” așa că m-a purtat inclusiv pe drumuri forestiere (și ce drumuri!!).



În al doilea rând, m-a impresionat faptul că oriunde te uitai, câmpurile erau lucrate, cultivate. Dacă era vorba de o pajiște și aceasta era întreținută, iarba presărată de flori multicolore era spectaculoasă. Se vedea încă de la intrare în țară că aceasta este gospodărită (ceea ce ne lipsește nouă cel mai mult).
Și relieful Sloveniei impresionează. Cum intri dinspre Ungaria, până aproape de Maribor, traversezi o zonă de câmpie, ca apoi spre Ljubljana relieful să se schimbe. Autostrada șerpuiește printre dealuri înalte, împădurite. Slovenia este pe locul trei în Europa în funcție de suprafața împădurită. Sunt deosebit de spectaculoase, așa cum se înalță semeț de o parte și de alta a șoselei. Pe alocuri sunt străpunse de tuneluri iluminate corespunzător. Dincolo de Ljubljana, spre Bled, dai de zona subalpină iar spre Trieste de zona carstică.

Desigur, din punct de vedere turistic, Slovenia are multe de oferit. Iată ce poți vedea în 3 zile. În primul rând capitala Ljubljana. Este la o distanță rezonabilă de frontiera de vest a României, ce poate fi parcursă fără probleme într-o zi. Din Zalău până la Ljubljana sunt aproximativ 850 de kilometri. Capitala Sloveniei este un oraș cochet ce dispune de un centru istoric bine conservat, cu clădiri vechi și străduțe pietonale, pavate cu piatră. Poți admira malurile râului Sava, cetatea situată pe coama unui deal, podul cu dragoni sau nu mai celebrul pod triplu. 

Dragonul - simbolul Ljubljanei

Râul Sava în Ljubljana

Ljubljana - zona vecehe a orașului
Atmosfera boemă, terasele pline de turiști, barurile, cafenelele și restaurantele fac din acest superb oraș un pol al distracției. Datorită timpului scurt alocat vizitării Sloveniei și dorinței de a vizita cât mai multe locuri, am alocat vizitării orașului doar două seri. Pe timp de noapte, Ljubljana este de-a dreptul spectaculoasă. 

Ljubljana noaptea

Expoziție inedită de lacăte pe un pod din Ljubljana

Din Ljubljana poți ajunge ușor la două din obiectivele turistice de prim rang. Primul dintre ele, și cel mai vizitat de altfel este situat la 50 de kilometri de capitală în drumul spre Italia. Este vorba de cea mai mare și mai vizitată peșteră din Europa, cu peste 20 de kilometri de galerii: Postojna Jama. Este dea dreptul fascinant să pătrunzi în adâncul muntelui, cu trenulețul pe o lungime de 1,5 kilometri prin galerii înguste sau săli mari de o frumusețe ce-ți taie respirația. După parcurgerea acestei distanțe, turiștii sunt preluați de ghizi în funcție de limba vorbită (slovacă, germană, italiană sau engleză) și purtați pe o distanță de mai bine de un kilometru prin galerii și săli pline de stalactite, stalacmite și coloane de o frumusețe imposibil de descris în cuvinte. Totul este luminat feeric, întreaga peșteră beneficiind de o infrastructură modernă, ce oferă turistului toate facilitățile necesare. La întoarcere străbați din nou 1,5 kilometri spre lumină. La ieșirea din peșteră poți să-ți cumperi (cu un preț destul de mare – 6 euro) pozele care ți-au fost făcute la intrare fără ca cineva să te întrebe dacă vrei sau nu. Tot aici te poți delecta într-unul din nenumăratele restaurante, baruri sau cafenele; poți să cumperi diverse souvenir-uri sau te poți plimba pur și simplu prin parcul amenajat lângă parcare. 
la intrare în peștera Postojna


vedere din peștera Postojna

Merită să combini biletul de intrare în peștera Postojna cu cel de intrare la Castelul Predjama (Predjamski Grad), un castel de toată frumusețea, situat la intrarea unei peșteri. Este la 9 kilometri de Postojna și merită vizitat. Biletul combinat costă 27 euro de persoană, dar frumusețea celor două locuri merită toți banii.  Ceea ce m-a surprins în mod plăcut că odată cu biletul de intrare, primești și un ghid în limba pe care o soliciți. Mare mi-a fost mirarea să constat că existau pliante în limba română! La 900 de kilometri de țară! Probabil că situarea Peșterii Postojna în imediata apropiere a autostrăzii ce face legătura cu Italia și afluxul mare de conaționali care tranzitează Slovenia în drum spre Italia sau Spania a făcut posibil, existența unui astfel de pliant. Oricum, la capitolul marketing și promovare turistică, Slovenia excelează.
Cstelul Predjama

panoramă asupra împrejurimilor văzută din castel

Al doilea obiectiv turistic de primă importanță este situat în partea de nord-vest a țării, aproape de granița cu Austria. Este vorba de cel mai frumos și romantic lac (din punctul meu de vedere) văzut vreodată: Lacul Bled. Este situat la 50 de kilometri de Ljubljana, la poalele Alpilor Iulieni a căror creste înzăpezite îți taie respirația. Lacul este celebru datorită faptului că în mijlocul acestuia se află o mică insulă pe care se află o biserică. Insula împădurită cu turnul bisericii oglindit în apele albastre ale lacului, crează o imagine de vis. Pe insulă poți ajunge doar cu barca, sunt câteva locuri de unde poți închiria o barcă pentru 10 euro pe oră. Experiența traversării lacului, peisajul de vis, faptul că pe insulă poți admira biserica catolică și poți trage tu clopotul acestuia, merită toți banii. Este poate cea mai cunoscută imagine din Slovenia și reprezintă brandul turistic de țară al acesteia.
lacul și insula Bled

insula Bled văzută din cetatea Bled
  
trepte spre biserica de pe insula Bled
Oare n-ar fi cazul să promovăm ca brand turistic de țară imaginea Mănăstirii Voroneț? Sau poate Delta Dunării ori Turnul cu ceas de la Sighișoara, sau Biserica Neagră din Brașov. Poate Crucea de pe Caraiman sau bisericile de lemn din Maramureș, ori poate celebrul Sfinx din Bucegi sau dacă nu Coloana infinitului a lui Brâncuși ar putea fi acest brand. Și câte alte locuri minunate din România ar concura pentru acest râvnit titlu. Iată de ce și din acest punct de vedere, Slovenia impresionează.

În apele limpezi ale lacului Bled, în jurul căruia s-au dezvoltat o mulțime de stațiuni dotate corespunzător, se oglindește și o cetate veche de pe la 1100, extrem de bine conservată: Blejski Grad. Imaginea din cetate, asupra lacului și a insulei este deosebit de spectaculoasă. În cetate, am avut parte de cea mai interesantă experiență oenologică (dacă-mi este permis acest termen). Într-o pivniță veche de secole, un călugăr franciscan (nu era un călugăr adevărat, dar merită apreciată atmosfera mistică creată de acesta) te lăsa să-ți îmbuteliezi vinul: tu alegi butelia, îi pui dopul de plută ales de tine, o ceruiești, îi pui sigiliu adevărat și pe deasupra primești și un certificat ce atestă absolvirea minicursului de îmbuteliere a vinului. Totul la prețul de 17 euro, extrem de mare dacă te gândești la cei 750 ml de vin dar care merită prin prisma experienței unice în felul ei. Unde mai pui că pozele, câte vrei tu la număr, sunt incluse în preț.
castelul Bled văzut de pe malul lacului

crama de vinuri în castelul Bled

castelul Bled
Cele două obiective, Postojna Jama (și castelul Predjama) și Lacul Bled (cu insula și castelul Bled) pot fi vizitate și într-o zi, distanța dintre ele nu este mai mare de 120 de kilometri. Noi am preferat să le vizităm în zile separate, timpul rămas fiind împărțit între vizitarea orașului Ljubljana unde am fost cazați și drumul pâna la Maribor. În drum spre Maribor, am ”rătăcit” prin Slovenia rurală. Este de o frumusețe cum nu am mai văzut vreodată, cu case cochete, cu drumuri impecabile, cu pajiști pline de flori. Într-un cuvânt, este minunată. 
Slovenia rurală

pajiște cu flori de câmp în Slovenia

casă în zona Castelului Bled

Slovenia rurală

Alpii Iulieni în zare

Slovenia rurală




Maribor, capitală culturală europeană în 2012, alături de Guimaraes din Portugalia (un alt oraș superb) este un oraș cu totul deosebit. Situat pe malul râului Drava, are un centru istoric de toată frumusețea. Orașul s-a pregătit cum se cuvine pentru statutul de capitală culturală europeană, peste tot găsești pliante și broșuri de promovare turistică a regiunii. Maribor se poate mândri cu o superbă catedrală gotică din secolul XII, cu sediul Primăriei în stil renascentist, sau cu nu mai puțin celebrul castel. 



zona Lent și râul Drava

Situat la poalele munților Pohorje, orașul beneficiază de o infrastructură foarte bună pentru practicarea sporturilor de iarnă: pârtii de ski, patinoare. Zona este deosebit de frumoasă și vara, când se pot face drumeții prin masivul Pohorje, pe numeroasele trasee marcate sau piste de bicicletă. Slovenia alături de Austria, este recunoscută ca fiind țara cu cea mai bună infrstructură pentru practicarea ciclismului. Zona veche a orașului, Lent, impresionează prin clădirile vechi de sute de ani, prin piața Grajki sau prin via veche de 400 de ani, intrată în cartea recordurilor ca fiind cea mai veche vie din lume. Nu am să uit prea curând, fațadele colorate ale clădirilor din Lent, oglindite în apele limpezi ale Dravei.

Primăria din Maribor

Via veche de 400 de ani

podul vechi din Maribor

Iată de ce mi-au fost de ajuns trei zile să mă îndrăgostesc de această țară superbă din toate punctele de vedere. Desigur, timpul a fost insuficient să-i descoperi pe deplin frumusețile.


6 comentarii:

  1. Am trecut scurt prin Slovenia (doar 3 nopti) în 2011, la întoarcerea din vacanta noastra de vara si am fost de asemenea impresionat foarte placut de aceasta tara. Nu e chiar la nivelul tarilor occidentale, dar nici foarte departe nu este. De acord ca infrastructura principala este exceptionala (autostrazile mi s-au parut superioare chiar celor din Austria, dar cred ca acest fapt se datoreaza si faptului ca sunt relativ noi). Aproape nicaieri la vest de Serbia nu am întânit gropi cum gasesti pe soselele noastre. Insa nu toata infrastructura slovena este la nivelul autostrazilor. Am intrat în Slovenia venind dinspre Klagenfurt prin Loiblpass, iar soseaua pâna spre Ljubljana nu este chiar impecabila, ca sa spun asa. Dar este la un nivel rezonabil totusi.
    In alta ordine de idei, am mers în Slovenia pentru a vedea zona Postojna si zona litorala. Trei zile au fost prea putine, nu am ajuns la Bled, nu am explorat Ljubljana si chiar în zona Koper - Postojna mai avem multe de vazut. Deci, astept o viitoare întâlnire mai pe îndelete cu Slovenia. Despre lucrurile care m-au impresionat, voi povesti pe blogul meu când voi ajunge la subiectul respectiv. Nu vreau sa fiu cârcotas, dar vazând Slovenia am înteles ca nu vom putea ajunge prea curând la nivelul lor, ce sa mai vorbim despre o apropiere de nivelul tarilor occidentale. Este demoralizant dintr-un anume punct de vedere, dar cu atât mai mare trebuie sa ne fie bucuria ca putem circula liber si cunoaste realitatea altor tari europene. Anul acesta doar vom tranzita Slovenia, dar...va fi o revedere nostalgica si placuta, cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, toate observatiile tale sunt corecte. Nu sustin ca Slovenia ar fi cu totul si cu totul exceptionala, vroiam sa spun doar ca pentru o fosta tara comunista si din spatiul ex-iugoslav, sta foarte bine. Nici nu am avut pretentia ca in trei zile poti vedea o tara, oricat de mica ar fi ea. De multe ori, si intr-un oras pe masura ce te reintorci, descoperi alte si alte lucruri interesante. Oricum, se vede influenta austriaca si chiar italiana peste tot.

      Ștergere
    2. Corect, ba chiar mai mult decât atât.... Din ceea ce am perceput eu, Slovenia sta cel mai bine dintre toate tarile ex-iugoslave si se afla printre primele la nivel est-european, sa zicem. Senzatia mea a fost ca nici în 2-3 decenii nu vom putea egala Slovenia ca dezvoltare, ca nivel de viata, etc. E drept ca pozitionarea geografica i-a ajutat enorm, dar nu a fost numai asta... Jos palaria în fata Sloveniei...

      Ștergere
  2. Pentru mine, care am vazut Ljubljana atat cat e posibil intr-o zi, a fost impresionanta imaginea curata a trotuarelor de parca fusesera proaspat spalate si linistea oamenilor de la terase... Frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Angela. Si noi am remarcat curatenia impecabila a oraselor vizitate. Este adevarat, peste tot in afara, oamenii sunt degajati, linistiti nu sunt stresati si agitati ca noi romanii. Am remarcat acest lucru si in Slovenia, dar mai cu seama in Portugalia. Parca nu era criza...

      Ștergere
  3. despre asta vorbeam :) sper ca nu te superi daca adaug linkul la postul meu despre Slovenia (eu n am vazut atat de multe :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...