duminică, 31 martie 2013

Zalăul din Chicago


Întotdeauna am fost invidios, dacă se poate spune așa, pe comunitățile de emigranți care reușeau să-și formeze un fel de enclavă în zonele în care i-a aruncat soarta sau nevoile. Citisem despre chinezii din Statele Unite care-și creaseră în marile metropole adevărate enclave numite Chinatown, despre italienii din New York sau despre alte grupuri etnice care reușiseră departe de țara de origine să-și creeze o ”țară” în miniatură, conservând limba, cultura și obiceiurile.

Aveam până nu demult prejudecata că românii nu sunt capabili să formeze în țara de adopție un grup omogen, că nu reușesc să se asocieze astfel încât să-și conserve limba și obiceiurile. Asta până când, zilele trecute, am văzut o pagină de facebook care mi-a atras imediat atenția: ”Zilele Zalăului la Chicago”! Cum adică, în marea metropolă americană, se țin Zilele Zalăului? Că sunt mulți români în zona metropolitană Chicago știam. Intuiam că printre ei sunt și zălăuani, dar că acolo se organizează an de an Zilele Zalăului, nici nu puteam să-mi imaginez.






Am avut curiozitatea să văd cine administrează pagina de facebook, și aveam să descoper cu plăcere că în spatele ei sunt frații Pop: Ionuț Pop care locuiește în Zalău și Ovidiu Pop care este stabilit de 13 ani în Chicago. Și ca surpriza să fie și mai mare, cei doi au fost elevi ai Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, școala la care sunt profesor. Prin intermediul lui Ionuț, am reușit să port o amplă discuție telefonică cu Ovidiu, Ovy așa cum îi spune toată lumea.

Ovy este stabilit în Statele Unite din anul 2000, atunci când un mare val de studenți români au ajuns peste Ocean prin intermediul programului Work and Travel USA. Ajuns în Statele Unite, Ovy a ales să-și continue studiile la Northeastern University obținând diploma de Associate Degree în Business Management. Ulterior, urmându-și visul și pasiunea pentru arta culinară, Ovy a urmat cursurile facultății Kendall College din Chicago obținând diploma de Bachelor Degree in Culinary Arts. Este proprietarul patiseriei OVY Transylvanian Bakery din Skokie, un orășel din aria metropolitană Chicago. În uniformă albă de bucătar, cu tricolorul românesc brodat pe gulerul stâng și cu steagul Americii pe cel drept, Ovy este o prezență activă în mediul cultural din Chicago, fiind implicat în organizarea multor evenimente ale comunității românești.


Zălăuanul Ovidiu Pop, Bachelor Degree in Culinary Arts
Ovy în patiseria lui din Chicago

Patiseria OVY Transylvanian Bakery 

Ovidiu Pop - zălăuanul din Chicago

În data de 27 octombrie 2012, a organizat prima ediția a Balului Tradițiilor Culinare Românești , în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria din Chicago. ”Balul Tradițiilor Culinare Românești este un marathon culinar organizat de cel mai bun bucătar român din zona Chicago” anunță Tribuna Românească, cel mai mare ziar al comunității românești de aici, partener media al evenimentului. Despre acest eveniment a scris și RomanianGlobal News – agenția de presă a românilor de pretutindeni.

Afișul primei ediții a Balului Tradițiilor Culinare Românești
De la Ovidiu Pop am aflat că în aria metropolitană Chicago se află cea mai numeroasă comunitate de români din America, ce numără aproximativ 150.000 de persoane. Doar în Chicago există 3 biserici ortodoxe, o biserică greco-catolică și 6-7 biserici neoprotestante, toate românești. Este un indiciu clar al numărului mare de români.

Am vrut să aflu de la Ovy de unde a pornit ideea de a organiza ”Zilele Zalăului la Chicago”. Iată cum relatează el, istoricul primelor ediții a ceea ce avea să devină peste ani, o sărbătoare tradițională românească: ”Am ajuns în 2000 în America, împreună cu mulți studenți din Cluj, foarte mulți din Zalău, prin programul Work and Travel. La sfârşitul verii, ne-am trezit toți în Chicago. În 2001 a apărut prima ediție a Zilelor Zalăului la Chicago, din frustrarea că nu puteam fi alături de prietenii noștri de acasă din Zalău, pe o terasă în mijlocul mulțimii adunate de sărbătoarea orașului.  Atunci Nicu Crăciun, zălăuan și el, a venit cu ideea să sărbătorim și noi. Ne-am adunat la el în apartament și am sărbătorit și noi. În 2002, deja așteptam Zilele Zalăului de acasă și simultan cu manifestările din Zalău, noi ne-am adunat din nou într-un apartament și am sărbătorit timp de trei zile.”


Nicu Crăciun și Ovidiu Pop


Zilele Zalăului la Chicago

Românii sărbătoresc Zilele Zalăului la Chicago
Începând cu 2003, la inițiativa unui alt zălăuan, Mihai Lehene – administratorul celui mai mare portal românesc din Chicago, Portalul RomaniLaChicago, se organizează pentru prima dată ”Zilele Zalăului la Chicago” sub forma unui picnic organizat pentru românii din zona metropolitană a orașului. ”Un picnic organizat de zălăuani pentru toți românii din Chicago. Nu contează de unde ești, sună-ți prietenii și hai la picnic. Fără obligații și fără pretenții...” este sloganul sub care s-au desfășurat primele 9 ediții ”oficiale”, între anii 2003-2012. An de an, din ce în ce mai mulți români se adună într-un parc închiriat de organizatori, dotat cu toată infrastructura necesară organizării unui picnic și sărbătoresc ”Zilele Zalăului la Chicago”. Organizatorii, toți zălăuani, își invită prietenii români din Chicago dar nu numai, la picnic, unde-i așteaptă cu gulaș și ciorbă de burtă. Se împart tricouri cu stema Zalăului și inscripționate cu textul ”Zălăuan Vero-Vero”, unii musafiri în semn de respect completează textul de pe tricou ”Vecin cu Zălăuan Vero-Vero!”. Românii vin cu familiile, socializează, se distrează și își amintesc de zilele de sărbătoare de acasă. Se organizează competiții sportive, meciuri de fotbal și volei.


Claudia și Mihai Lehene la prima ediție a Festivalului Zilele Zalăului la Chicago




Români din zona Chicago



Campionat de volei

Românii din America îi salută pe cei de acasă

Pentru ediția din 2012, a IX-a Ovy a pregătit nu mai puțin de 100 de litri de gulaș la ceaun și 100 de litri de ciorbă de burtă. A fost doar o parte din mâncarea servită, pentru că fiecare a venit ca la picnic, cu câte ceva. Pentru copii au fost organizate diverse jocuri, astfel că toată lumea s-a simțit bine. Nu a lipsit nici într-un an muzica live, fiind invitate formații românești care activează în America.


Afișul Festivalului Zilele Zalăului la Chicago - ediția a IX-a

”Asta este diferența între ce facem noi și alții. Mai sunt festivaluri în America, dar toate sunt cu taxă. Dai bani la intrare, dai bani pe mâncare, dai bani pe toate. Ceea ce ne-am dorit noi, zălăuanii, este ca acest festival să rămână așa cum a fost de la început, adică gratis, ca un cadou din partea zălăuanilor pentru toată lumea” declară Ovidiu Pop.

În 2013, Festivalul ”Zilele Zalăului la Chicago” sărbătorește 10 ani de existență! Va avea loc pe data de 21 iulie 2013 cu o săptămână mai devreme decât sărbătoarea de la Zalău, organizată ca în fiecare an în ultimul week-end din luna iulie. Organizatorii se așteaptă la un număr record de participanți ce este estimat la 500-600 de persoane. În acest sens au rezervat deja două parcele în parcul Schiller Woods, dotate corespunzător: locuri de parcare, spații amenajate pentru picnic, spațiu acoperit în caz de vreme rea. Se va investi în diverse jocuri educative pentru copii, se vor amenaja mini-piscine. O astfel de parcelă suficientă pentru organizarea unui picnic de aproximativ 300 de persoane, se închiriază la un preț de 115 $ pe zi, preț care include toate facilitățile: parcare, apă potabilă, grupuri sanitare. Ovy își propune să gătească 200 de litri de gulaș. Organizatorii sunt deciși să facă tot ce este posibil ca zălăuanii și invitații lor, românii din Chicago și din împrejurimi să se simtă cât mai bine.



Veteranii festivalului, Nicu  Crăciun, Ovidiu Pop și Mihai Lehene, împreună cu Ioana Micle (Savos) au înființat Fundația Zălăuani la Chicago care va organiza festivalul din acest an. Au întocmit și au trimis primarului Municipiului Zalău, domnului Radu Căpîlnașiu invitația de a participa la această sărbătoare de suflet pentru zălăuani. ”Dorim în modul cel mai sincer să vă solicităm sprijinul și cooperarea rugându-vă să acceptați invitația de a participa la acest eveniment special, întărind astfel și continuând eforturile comune depuse pentru o mai strânsă legătură între comunitatea românească din această zonă și țara noastră natală, în stabilirea și întărirea relațiilor inter-guvernamentale româno-americane cât și desigur afirmarea și promovarea identității românești în Statele Unite” se arată în scrisoarea trimisă primarului Zalăului. Zălăuanii din Chicago își doresc de asemenea ca la sărbătoarea lor să participe pentru prima dată și artiști din România, din Zalău. Este o cerere prea mică pentru cât de mult au contribuit ei la creșterea prestigiului orașului natal în America. Sunt fără îndoială cei mai buni ambasadori ai orașului nostru dincolo de Ocean, au contribuit prin ceea ce au reușit să facă până acum la creșterea vizibilității Zalăului. Și nu au cerut nimic în schimb! De aceea consider că cererea lor ar trebui să fie satisfăcută și sprijinită de oficialitățile locale.
Scrisoarea adresată primarului Municipiului Zalău

Festivalul ”Zilele Zalăului la Chicago” a început să fie popularizat prin rețelele de socializare. Deja pagina de facebook  Zilele Zalăului la Chicago a strâns peste 250 de like-uri în doar două zile de la lansare. Au fost încărcate o poze realizate la edițiile anterioare.

Blogul Foto-Travel.Lumea în imagini în calitate de blog oficial și partener media al Festivalului Zilele Zalăului la Chicago, vă va ține la curent cu pregătirile ce se fac pentru evenimentul special din acest an. 


Credit foto: pentru toate pozele folosite avem acordul Fundației Zălăuani la Chicago. Mulțumim!

3 comentarii:

  1. graiul salajului a uitat sa precizeze sursa articolului Zalaul are o clona in Chicago. frumos din partea lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    http://adevarul.ro/locale/zalau/poveste-succes-ocean-si-a-deschis-chicago-propria-patiserie-bunatati-acasa-transilvania-1_5159c68100f5182b8573a5d1/index.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca aceasta campanie de informare a zalauanilor in legatura cu activitatea concitadinilor lor stabiliti in Chicago, da roade! Multumesc pentru link, nu stiam ca cei d ela Adevarul au publicat si ei un articol pe aceasta tema.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...