sâmbătă, 8 iunie 2013

Jurnal lusitan (2) - Braga

Pe 10 iunie se aniversează Ziua Națională a Portugaliei. Foto-Travel dedică acestei sărbători o serie de articole despre regiunea Minho din nordul Portugaliei. În acest episod vă prezentăm capitala regiunii, unul dintre cele mai vechi orașe europene. Bannerul afișat de blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” este special conceput pentru acest eveniment. 



Braga este orașul în care am locuit timp de două săptămâni. Este din acest punct de vedere orașul din afara României în care am stat cel mai mult. A fost totuși insuficient pentru a cunoaște pe deplin bogăția arhitecturală, pentru a vizita și în treacăt numeroasele lăcașe de cult, a fost insuficient chiar și pentru a bate pe jos străduțele cochete din centrul istoric. Și totuși, în două săptămâni am putut să-mi fac o imagine asupra unuia dintre cele mai frumoase orașe portugheze. A descrie într-un articol experiența acumulată în Braga timp de două săptămâni, este cu siguranță o misiune dificilă, riscantă.

Fântână arteziană în Piața Republicii


Braga este capitala districtului cu același nume, unul dintre cele 18 districte în care este împărțită Portugalia. Se găsește în partea de nord-vest a țării în provincia Minho. Se distinge din punct de vedere arhitectural printr-o mulțime de piețe și biserici romano-catolice, ceea ce i-a atras renumele de ”Roma Portugaliei”. Situat la doar 53 de kilometri de Porto, orașul a reușit să iasă din umbra acestuia, creionându-și un stil aparte, reușind să atragă turiști mai cu seamă pe segmentul turismului ecumenic. Din punct de vedere istoric, orașul este considerat a fi printre cele mai vechi din Europa, aici existând încă din epoca romană un oraș numit Bracara Augusta ce s-a dezvoltat foarte mult în timpul împăratului Vespasian. În secolul al doilea, orașul devine capitala provinciei romane Gallaetia. În cursul istoriei tumultoase pe aici au trecut vizigoții, maurii – care au lăsat o amprentă puternică în arhitectură și cultură. Rând pe rând orașul a trecut din mâna maurilor în cea a creștinilor, fenomenul repetându-se de câteva ori. Abia în 1070 Braga a revenit definitiv creștinilor, regele Alfonso Henrique considerat a fi părintele nației portugheze, și-a așezat pentru o perioadă de timp curtea aici.

Am avut șansa în urmă cu doi ani să plec împreună cu alți nouă colegi într-o mobilitate  Leonardo da Vinci - VETPRO, în cadrul unui program de învățare pe tot parcursul vieții. Am stat în Braga două săptămâni, timp în care, în afara programului destinat formării profesionale, am ajuns să cunosc orașul destul de bine. Sunt câteva paliere asupra cărora vreau să mă opresc în prezentarea orașului Braga. 




Primul, și cel mai important este cel al stilului arhitectonic. Nicăieri în altă parte nu există un stil arhitectural atât de bine conservat ce îmbină armonios elemente romanice, gotice, baroce și renascentiste peste care se suprapune stilul maur, dând naștere unui stil interesant: stilul mudejar. Braga este exemplul tipic de oraș care și-a conservat centrul istoric pe care l-a transformat într-o imensă zonă pietonală. De fapt, hotelul Dos Terceiros la care am fost cazați se afla chiar în centrul orașului, în zona pietonală. Trotuarele și străzile centrului vechi sunt pavate, nici urmă de mașini – pentru acestea există o imensă parcare subterană exact în centrul istoric. Parterul majorității clădirilor era ocupat de diverse magazine, cofetării și localuri de tip bistro. 

zonă pietonală în centrul orașului - vedere de noapte

zona pietonală din fața hotelului

Hotelul Dos Terceiros
Ceea ce surprinde în Braga și, aveam ulterior să constat în toată Portugalia de Nord, este faptul că majoritatea clădirilor, fie că sunt clădiri istorice, fie că sunt biserici sau blocuri moderne de locuit, sunt placate pe exterior cu faianță colorată și având diverse motive geometrice. Unele reproduc imagini superbe extrem de complexe, altele sunt dor motive geometrice sau florale. Prima comparație care-ți vine în minte, văzând aceste azulejos, este că la noi interioarele băilor sau a diverselor instituții sunt placate cu faianță, pe când la portughezi este invers, pe dos.







Braga dispune de câteva clădiri monumentale, adevărate bijuterii arhitectonice. Foarte aproape de hotelul nostru se află Torre de Menagem – turnul care a mai rămas din cetatea Braga ce datează din timpul regelui Dinis (1279-1325). 


O altă bijuterie arhitecturală este Palatul Arhiepiscopal, un ansamblu de clădiri care s-au tot adăugat de-a lungul secolelor la ceea ce astăzi este numit Palatul Medieval din Braga. Aspectul de cetate fortificată este dat masivitatea zidurilor de granit, de crenelurile și ferestrele în arc frânt. 
Chiar în spatele acestuia, se află Grădina Santa Barbara (Jardim de Santa Bárbara) - o superbă grădină, care în luna mai este plină de trandafiri înfloriți. Atmosfera romantică este dată de aranjamentele florale, de arcadele ce odinioară făceau parte din palatul episcopal dar și de fântâna din mijlocul grădinii cu statuia Sfintei Barbara. 

Grădina Sf.Barbara

Grădina sf.Barbara și Palatul Episcopal

Primăria din Braga
Mergând mai departe  spre vest prin orașul vechi, ajungi într-o piațetă (Jardim da Praca do Municipio) flancată pe o latură de Palatul Medieval iar pe cealaltă latură de clădirea Primăriei. Construită în 1754, operă a arhitectului André Soares, aceasta are una dintre cele mai interesante fațade baroce din toată Portugalia. Stilul medieval al pieței este dat și de fântâna barocă din centrul acesteia. Mai departe, spre vest, se află Arcul Porții Noi (Arco da Porta Nova), un arc proiectat de același André Soares în secolul al XVIII-lea, ce combină într-un mod uimitor, pe cele două laturi, stilurile baroc și neoclasicist. Arcul de triumf, este unul dintre simbolurile orașului, fiind folosit inclusiv în campanii de promovare a orașului: ”És de Braga, Não fechas ca Portas” – ”Braga nu-și închide porțile pentru dumneavoastră”. Deasupra, flancată de patru pilaștri se află imaginea alegorică a orașului.




În partea opusă zonei care delimitează orașul vechi, în Piața Republicii (Praca da Republica) un complex de clădiri având la parter un șir de coloane care crează o galerie  ce adăpostește magazine de souveniruri, restaurante și cafenele, atrage atenția oricărui vizitator datorită simetriei construcției. Ceea ce pare a fi partea centrală a clădirii, este de fapt una din bisericile emblematice ale orașului: Igraja da Lapa. De fapt, întregul oraș este presărat cu o mulțime de biserici catolice (catolicismul este religia oficială în Portugalia). 

Piața Republicii

Zonă verde în Piața Republicii

Biserica Igraja da Lapa

Galeriile de la parterul bisericii Igraja da Lapa



Pe latura sudică a Pieței Republicii se află o altă operă a celui ce și-a lăsat amprenta asupra stilului arhitectonic al orașului - André Soares. Este vorba despre Biserica Dos Congregados, cu o fațadă superbă în stil baroc ce datează din secolul al XVIII-lea. Deși sfințită în 1717, biserica a fost terminată abia în 1964 odată cu ridicarea celor două turnuri clopotniță.

Revenind în centrul orașului vechi, găsim o mulțime de biserici, care de care mai impunătoare. Între acestea se remarcă Biserica Sfânta Cruce (Santa Cruz), construcție în stil baroc din secolul al XVII-lea. Interiorul se remarcă prin decorațiunile de aur care împodobesc orga și amvonul, iar exteriorul simetric este exclusiv cioplit în piatră. Fațada este formată din patru semi-coloane semi-circulare ce susțin un fascicul bogat ornamentat ce se întinde până sus la fronton. În centrul fațadei se află o cruce flancată de un pom cu fructe și de un palmier. Cele două turnuri sunt legate de un balcon având în centru o cruce. Este una dintre cele mai impunătoare fațade de biserici văzute vreodată. 

Biserica Santa Cruz

Fațada bogat ornamentată a bisericii Santa Cruz

Interiorul bisericii Santa Cruz

Corul Bisericii Santa Cruz

unul din turnurile Bisericii Santa Cruz

localnică hrănind porumbeii
Piața din fața bisericii este frecventată de porumbei care sunt ademeniți cu pâine oferită cu generozitate de localnici. Foarte aproape se află Biserica spitalului Sfântul Marcu cu o fațadă barocă impunătoare și cu un interior superb.

Biserica Spitalului Sf.Marcu

Fațada Bisericii Spitalului Sf.Marcu

Altarul bisericii Sf.Marcu

Interiorul baroc al bisericii spitalului Sf.Marcu


Însă, fără îndoială, cea mai spectaculoasă și mai frumoasă biserică este Catedrala din Braga (Sé de Braga). Datorită istoriei îndelungate și a semnificației sale artistice este una dintre cele mai importante edificii religioase din Portugalia. Construcția catedralei a început în 1071 după ce orașul a redevenit în stăpânirea creștinilor pe vremea episcopului Pedro. Construcția a durat până în secolul al XIII-lea fiind modificată masiv ulterior. Astăzi este un amestec surprinzător de stiluri arhitectonice: romanic, gotic, manuelin și baroc. Galeria de intrare a fost construită între  1486 și 1501 în stilul gotic târziu fiind decorată cu statui și capete de balaur folosite pentru scurgerile de apă care să nu afecteze fațada. Acestea au un rol funcțional identic cu garguii din bisericile gotice. Galeria are o superbă poartă de metal manuelină. În interior, capelele sunt decorate în diverse stiluri de la romanic la gotic, baroc sau renascentist. Există și o curte interioară ce dă spre un lapidarium unde se găsesc fragmente de piatră din diverse epoci. Catedrala, Sé – cum îi spun localnicii, posedă și un interesant muzeu unde sunt expuse diverse obiecte de cult sau documente de o inestimabilă valoare.

catedrala din Braga

Turnul clopotniță al catedralei

Poartă în stil gotic

Poartă de metal în stil manuelin

Gargui sub formă de balaur


Sé de Braga
În piața din fața catedralei am găsit cele mai bune magazine de souveniruri. Cele mai interesante sunt plăcile de ceramică pictate cu diverse obiective, sau cele care crează ca într-un puzzle o imagine. De asemenea la mare căutare sunt vasele ceramice pictate sau purtând diverse inscripții dar și cocoșii viu colorați.






Printre muzeele ce merită vizitate se află și Muzeul Pio XII. Acesta are două secții, una într-un turn din apropierea catedralei, de unde ai o panoramă spectaculoasă asupra unei părți a orașului și alta în clădirea în care se află și Muzeul Medina. În turn, am admirat o colecție de obiecte vechi aparținând diverselor bresle. Dincolo, în cealaltă clădire am admirat vestigii romane și celtice, obiecte liturgice, statuete de lemn și alabastru, dar și superbe picturi pe lemn sau pânză.

turnurile catedralei din Braga

Braga văzută de sus

Muzeul Pio XII - statuete de lemn

Braga este un oraș modern, animat de tineri care în perioada în care noi ne aflam acolo au oferit un spectacol grandios în cinstea terminării studiilor. Piața republicii a fost invadată de mii de tineri care, ca într-un ritual, au defilat pe arterele orașului și au oferit spectacole ingenioase mulțimii formate din rude sau simplii trecători care au venit să-i vadă. Fiecare școală, fiecare facultate a defilat în care alegorice, costumați diferit și oferind un adevărat spectacol.





De fapt, portughezii știu să se bucure în momentele importante. Unul dintre acestea, surprins de noi în cele două săptămâni petrecute acolo, a fost acela în care echipa locală de fotbal, SC Braga s-a calificat în finala Europa League. Fotbalul este a doua religie în Portugalia după cea catolică. Într-un mare mall din oraș, acolo unde obișnuiam să luăm masa, am fost surprins să constat că pe cele două plasme imense rulau un meci de fotbal și respectiv o slujbă religioasă. Braga dispune de un stadion modern, sculptat în stâncă. Am fost de două ori la meciuri susținute de echipa locală. Unul, meci de campionat, a fost disputat în compania formației Leira. Atunci am constatat că stadionul Axa este unul modern, având o parcare subterană. Am fost uimit să constat că echipa a fost puternic încurajată de o senzațională galerie din care făcea parte și prietenul nostru Joao Lima, cel care era unul din ghizii noștri prin oraș. Al doilea meci la care, a fost de fapt semifinala Europa League, pe care SC Braga a disputat-o în compania echipei Benfica Lisabona. A fost un meci superb, terminat cu victoria celor din Braga cu 1-0, scor a calificat pentru prima dată în istorie, echipa din Braga în finala unei competiții europene. În acel an, nu mai puțin de trei echipe portugheze (SC Braga, Benfica și FC Porto) au ajuns până în semifinale. Ce a urmat după meci, este greu de descris în cuvinte. Orașul a fost invadat pur și simplu de fanii echipei care s-au strâns în Piața Libertății, foarte aproape de hotelul nostru și au sărbătorit până târziu în noapte. Din păcate, spre marea dezamăgire a fanilor formației din Braga, aceasta a pierdut finala disputată la Dublin în compania celor de la Porto cu 0-1.

Stadionul Axa

biletul pentru semifinala Braga - Benfica

imagini din timpul semifinalei Europa League

Galeria formației SC Braga

fanii echipei SC Braga
Tabela de marcaj a stadionului care consfințește scorul dintre Braga și Benfica

Mi-a plăcut stilul de viață simplu al portughezilor. Chiar dacă ne aflam în plină criză economică, de altfel resimțită de o bună parte a populației, în fiecare dimineață, cafenelele și bistro-urile erau pline de localnici care în drum spre locul de muncă serveau o cafea și o brioșă. Ar fi multe de spus despre Braga. Orașul portughez m-a fascinat pur și simplu. Totul a fost special: arhitectura, stilul de viață, bucuria localnicilor dată de succesele echipei de fotbal, fervoarea sentimentului religios. Un oraș ce merită pe deplin vizitat.


În serialul Jurnal lusitan au apărut articolele:


Următoarele episoade vor fi:

  • Jurnal lusitan (3): Porto
  • Jurnal lusitan (4): Guimaraes
  • Jurnal lusitan (5): Parcul Național Peneda Geres
  • Jurnal lusitan (6): Viana do Castelo, Ponte da Lima
  • Jurnal lusitan (7): sanctuarele Portugaliei

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...