joi, 6 iunie 2013

Românii din America sunt așteptați la Festivalul Origini Românești

Comunitatea românilor din America este puternică. Că sunt mulți români dincolo de Ocean, se știa de ceva vreme. Conform cifrelor oficiale sunt aproximativ 1,5 milioane de români în Statele Unite și Canada. Emigrarea acestora s-a realizat în mai multe valuri, statisticile americane amintesc anul 1881 ca fiind primul în care sunt înregistrați oficial 11 cetățeni din teritoriile românești. Au urmat valurile de după primul și al doilea război mondial, apoi valul din anii 1970-1980 și cel de după 1989. Un interesant studiu despre valurile de emigranți români din America poate fi consultat aici. Românii stabiliți pe teritoriul Statelor Unite nu și-au uitat limba, cultura și obiceiurile chiar dacă acestea au fost puternic influențate de cultura nord-americană. Pe plan cultural sunt activi printr-o serie de organizații culturale și religioase, prin presa de limba română, prin evenimentele culturale ce se organizează aici.



În zona orașului Chicago se găsește o puternică comunitate de români ce numără după surse neoficiale aproximativ 100.000 de persoane. Este deja o tradiție organizarea unor festivaluri românești aici. Am scris deja despre comunitatea românilor din Chicago, originari din Zalău (județul Sălaj) care organizează de 10 ani ”Zilele Zalăului la Chicago” – o mare serbare câmpenească, dar trebuie amintite și evenimentele organizate de bisericile românești care activează aici.

Peste doar 7 zile, românii din toată America se vor strânge din nou la Chicago la cel mai mare festival al acestora: Festivalul Origini Românești / Romaniain Heritage Festival. Aflat la a patra ediție, acesta se va desfășura în perioada 15-16 iunie la Romanian Heritage Center din Niles, Illinois.


Afișul Festivalului Origini Românești. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

În spatele acestui mare festival, se află un român cu suflet mare: Steven Bonica, născut și crescut la Oradea.  Emigrat în Statele Unite în 1984, a locuit un an în Detroit, apoi 2 ani în zona Los Angeles – California. Din 1987 este stabilit în Chicago. Căsătorit cu Simona, o româncă din Cluj, este tatăl a două fete: Stephanie Simone (22 ani), si Rebecca Christie (14 ani). Stephanie a absolvit în aceast an facultatea la Loyola University cu 2 diplome: în Comunicații Vizuale și Arta Studio (pictură și desen). 

Steven Bonica - românul din spatele Festivalului Origini Românești. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Steven Bonica purtând cu mândrie tricolorul românesc. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com
Steven Bonica s-a implicat activ în viața comunității românești din Chicago. Este proprietarul celui mai mare ziar în limba română ce apare aici – Tribuna Românească (Romanian Tribune). Ziarul Tribuna Românească, fondat în 2002, a ajuns la ediția cu numărul 236. Având pe frontispiciu tricolorul românesc și deviza ”Nihil Sine Deo – Nimic fără Dumnezeu”, ziarul a ajuns în cei 12 ani de apariție să reprezinte ”vocea” puternicei comunități românești din aria metropolitană Chicago și nu numai.

pagina de internet a ziarului Tribuna Românească
Pentru a veni în sprijinul românilor stabiliți aici, Steven Bonica a pus bazele Romanian Heritage Center - unui adevărat complex multifuncțional. I-am cerut lui Steven informații despre acest centru.  Steven Bonica: La Romanian Heritage Center avem evenimente culturale și găzduim toate piesele de teatru ale companiei românești de teatru RO ACT THEATRE, înființată și condusă de actorul și regizorul Cătălin Nicolae, un tânăr cu puterea de a visa și de a-și dori o comunitate mai activă. Mai avem și evenimente organizate de Clubul de Carte Românească condus de tânăra profesoară Alina Vance. Avem o serie de tineri talentați și de un suflet nobil care își dedică energia și timpul pentru a-i strânge pe oameni împreună și a le da un motiv în plus de a avea Origini Românești. Tocmai de aici vine și numele centrului: Origini Românești. Mai găzduim și numeroase întâlniri de afaceri și networking pentru camerele de comerț municipale din zonă și pentru asociații de afaceri pe domeniul profesional. În felul acesta vin americanii la noi acasă pentru a se cunoaște între ei și pentru a ne cunoaște comunitatea dar și cultura și tradițiile



Romanian Heritage Center. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com
Festivalul Origini Românești a debutat în 2010, atunci fiind organizată prima ediție a acestuia. Totul a pornit de fapt de la frustrarea lui Steven Bonica că românii din America nu au un festival de talia celui pe care l-a văzut în 1999, chiar în Washington DC. Este vorba despre Smithsonian Folklife Festival, la care în 1999 România a fost invitată de onoare. Steven Bonica își amintește cu nostalgie de acea perioadă, în cadrul emisiunii ”De Suflet” cu Dana Rogoz, difuzată de postul ProTV Internațional: ”când am văzut modul în care americanii au privit obiceiurile noastre, tradițiile noastre, pur și simplu urmăreau parcă vrăjiți echipele noastre de dansatori, ansamblurile muzicale, meșterii populari și mâncau mâncarea românească am zis uite așa ceva este chiar un lucru frumos pentru că noi nu suntem cunoscuți”


Un alt pas important în evoluția ideii de a organiza un festival românesc, a fost acela de a încerca să adune împreună comunitatea românească destul de dispersată în vastul teritoriu nord-american. În 2002 s-a lansat o revistă românească anuală, ulterior completată cu ghidul românilor americani iar apoi a fost înființată o bibliotecă românească. În 2009 Steven Bonica a deschis un centru cultural românesc în Niles, chiar lângă Chicago. Toate aceste etape, dar și sprijinul unor români de mare suflet, au constituit fundamentul pe care s-a construit Festivalul Origini Românești.


Festivalul Origini Românești - ediția I - 2010. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Imagini de la prima ediție. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Prima ediția a festivalului, cea din septembrie 2010, a fost pentru Steven Bonica ”foarte plăcută și încurajatoare” însă a presupus un efort enorm și uneori descurajant. Totuși, încurajat de Dima Șamata – Președinte & CEO al companiei Global Connect Network, cea care difuzează posturile de televiziune românești în Statele Unite, Steven a avut curajul să abordeze și edițiile următoare. Festivalul a câștigat în amploare și notorietate odată cu implicarea în calitate de partener media a postului ProTV Internațional. La cea de a III-a ediția, cea desfășurată în 2012, la festival au participat nume grele ale showbiz-ului autohton: Nicola, Cristofor Aldea Teodorovici fiind doar două dintre acestea.

Ediția a II-a - 2011. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Drapelul României, al Uniunii Europene și al Statelor Unite. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Parada portului popular românesc la ediția a II-a. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com
Pentru ediția din acest an, a IV-a, Festivalul Origini Românești vine cu surprize mari. Amfitrioni vor fi Pavel Bartoș și Dana Rogoz care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Pe scenă vor urca nume grele ale muzicii românești. Capul de afiș este ținut de formațiile  Talisman și Hara iar segmentul folcloric va fi susținut de Ansamblul Miorița, Ansamblul Hora și Orchestra Perinița (Chicago). Vor mai urca pe scenă interpreții Zorica Savu, Florin Boita  (România), Simion Novac, Viorica Țepeș (Cleveland), Laura Șișu și formația Vox Maris (Chicago).

Festivalul Origini Românești, ediția a III-a. Sursa foto: www.40Romania.com

Aspecte de la ediția a III-a, 2012. Sursa foto: www.40Romania.com

Formație de muzică populară la ediția a III-a. Sursa foto: www.40Romania.com

Parada portului popular - ediția a III-a, 2012. Sursa foto: www.40Romania.com
Un moment emoționant va fi acela al arborării steagului românesc. Steven Bonica: ”începem vineri 14 iunie, când pentru americani este o zi semnificativă – ziua steagurilor – iar noi vom înălța steagurile Statelor Unite, ale României și al Republicii Moldova printr-o ceremonie militară”. Oficialitățile invitate la această ceremonie vor avea ocazia să pășească pe Covorul Roșu pentru a urmări parada militară a U.S. Marines Color Guard. Va urma apoi VIP Red Carpet Gala care va marca deschiderea celei de a IV-a ediții a Festivalului Origini Românești. Este modul în care organizatorii știu să aprecieze și să recunoască efortul depus de sponsori pentru reușita evenimentului.


Afiș pentru Ziua Drapelului. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com
Vor urma trei zile de distracție, de voie bună, de spectacole și diverse alte evenimente culturale. Invitații vor avea ocazia să servească bucate tradiționale românești gătite de Biserica Ortodoxă Română ”Nașterea Domnului” din Chicago; cele mai delicioase prăjituri oferite de Ovy Transylvanian Bakery -  patiserie ce aparține zălăuanului Ovidiu Pop; dulciuri, cafea și înghețată oferite de Seph’s Sweets. Special pentru acest eveniment, în parcarea complexului comercial A American CustomFlooring – proprietate a unor români bistrițeni, se va găsi cel mai mare grill din lume al firmei Johnsonville. Conform informației apărute în ediția 235 a Tribunei Românești, doi dintre voluntarii români care vor găti pe acest grătar uriaș, Vasile Pavel și Cristian Drîmboi au participat la un instructaj în New Berlin din Wisconsin.

Reclamă pentru cel mai mare grill din lume. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Cel mai mare grill va fi prezent la festival. Sursa foto: www.romanianheritagefestival.com

Un eveniment important din programul festivalului va fi ”Parada Costumelor Populare”. Acestea reprezintă din punctul de vedere al organizatorilor cel mai important element de legătură dintre românii din America și tradițiile culturale și folclorice românești, fiind de asemenea un element de identitate și mândrie națională.

Un festival de o asemenea anvergură nu putea să nu aibă o pagină de internet pe măsură. La adresa http://www.romanianheritagefestival.org/ cei interesați pot găsi informații complete despre evenimentul din acest an, dar și despre edițiile anterioare. Site-ul dispune de o colecție impresionantă de imagini și materiale video realizate la toate edițiile festivalului.


Site-ul Festivalului: www.romanianheritagefestival.com

Festivalul Origini Românești este organizat de Romanian-American Network Inc și Romanian Heritage Center, având ca parteneri media din Statele Unite: Romanian TribuneNewspaper - Chicago, RomanianTelevision Network - Chicago, Romanian Radio Hour of Chicago – WEEF 1430 AM, Radio Voice of Romania – Chicago, RSN – Global Conect Network of Atlanta. La aceștia se adaugă parteneri media din România: PRO-TV International, Romanian Global News Agency, Romanian Top BusinessNewspaper. Fără a avea neapărat o calitate oficială, blogul Foto-Travel. Lumea în imagini se alătură acestui festival de excepție al românilor americani, contribuind la promovarea acestuia.

Vă veți întreba desigur, de ce se adună românii din toată America la Niles, lângă Chicago la acest festival. Steven Bonica ne explică: ”…noi avem un magnet aparte, aveam abilitatea să ne atragem mai mult decât să ne respingem, asta am văzut în Chicago, asta am văzut în Statele Unite. Ne atragem pentru că suntem la fel, ne atragem pentru că ne plac obiceiurile, ne place să ne revedem. Festivalul Origini Românești este cel mai mare eveniment românesc din SUA și cel mai mare eveniment dintre toate festivalurile etnice organizate în această zonă afluentă a suburbiilor de nord-vest ale orașului Chicago. Suntem mândri ca am reușit să-l ridicăm la acest nivel în doar 4 ediții”.

Festivalul s-a bucurat de o promovare intensă, atât prin intermediul site-ului și al paginii de facebook, dar și prin implicarea ProTV Internațional, în calitate de partener media. Astfel, în cadrul emisiunii ”De Suflet” au fost prezentate cele două formații ce vor ține capul de afiș al festivalului: Talisman și Hara.





Așadar, toți românii din America sunt invitați în zilele de 14-16 iunie 2013 la Romanian Heritage Center din Niles, unde va avea loc cel mai mare eveniment românesc din Statele Unite: Festivalul Origini Românești.

8 comentarii:

  1. Unsmecher Bonica asta si un hot penal. E plin de datorii, si-a falsificat si mintit in documentele de aplicare pentru a lua bani de la guvern pentru festival. La cate datori are nu avea dreptul sa ia nici un ban dar el ia cu zecile de mii de dolari.

    https://w3.courtlink.lexisnexis.com/cookcounty/FindDock.asp?NCase=&SearchType=2&Database=1&case_no=&PLtype=2&sname=bonica&CDate=

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul de fata nu-si propune sa aduca un elogiu domnului Bonica. Este mai degraba un elogiu adus comunitatii romanilor din SUA care se strang sa-si aminteasca de obiceiurile si datinile de acasa.

      Ștergere
  2. numai anul trecut a avut un proces, de peste 15,000 de dolari cu o firma pagubita. Creditorii incearca constant sa isi recupereze baniid e la el la tepele trase.
    https://w3.courtlink.lexisnexis.com/cookcounty/FindDock.asp?NCase=&SearchType=2&Database=1&case_no=&PLtype=2&sname=romanian+tribune&CDate=

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca intereseaza in contextul articolului, problemele financiare (reale sau nu) ale domnului Bonica. Nu despre asta este vorba. Desigur, aveti libertatea sa va spuneti punctul de vedere, dar as aprecia daca nu v-ati ascunde in spatele formulei "Anonim". Multumesc!

      Ștergere
  3. Anul trecut asa zisul VIP Party a fost un fiasco, lumea a stat mai bine de o ora si ceva si nu stia nimeni ce se intampla. Oameni erau infometati si o mare parte au plecat sa manance la restaurant mai ales ca unii adusesera invitati americani ...ca deh era receptie de receptie...pacat ca nimeni din presa nu scrie nimic de matrapazlacurile acestui individ alunecos...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil sa fie asa cum spuneti, stimate doamna / domnule "Anonim". Nu am fost de fata, nu stiu cum a fost. Dar ganditi-va mai degraba sa observati partea pozitiva a lucrurilor, faptul ca cineva investeste timp si bani pentru o cauza nobila, aceea de a incerca sa adune impreuna romanii din America. Numai cine nu munceste, nu greseste - este o veche zicala romaneasca. Oricum, va respect punctul de vedere.

      Ștergere
  4. Patriotiismul lui Bonica e unul ieftin manat de interese financiare personale si atât ! Cel ce a scris articolul asta habar nu are cine e in realitate individul ! Da probabil ca intentiile de a scrie erau bune

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt in masura sa ma exprim asupra patriotismului cuiva. Pana la proba contrarie, cred ca a facut mai mult pentru comunitatea romaneasca decat dumneavoastra, domnule "Anonim". Haideti sa vedem cum va fi de data aceasta, daca mergeti la eveniment, v-as fi recunoscator daca a-ti descrie obiectiv ceea ce veti vedea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...