Lunile mai și iunie sunt de tristă amintire pentru evreii din
Transilvania. Acum 70 de ani, în nordul Transilvaniei - zonă aflată sub
controlul Ungariei Hortyste - a început procesul de deportare a evreilor aflați
în ghetouri înființate pe întreg cuprinsul provinciei. Pentru mulți bărbați,
femei și copii, a căror singură vină este aceea de a se fi născut evrei, avea
să fie ultimul lor drum. În acest context, de comemorare a tristelor
evenimente, inițiativa Asociației Tikvah din
Oradea de a realiza o expoziție itinerantă, este binevenită.
Expoziția
itinerantă ”Anne Frank - O istorie pentru prezent” a fost
vernisată luni 5 mai 2014, la Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu”
Zalău, fiind organizată de Asociația Tikvah Oradea în colaborare cu Biblioteca
Județeană ”I.S.Bădescu” Sălaj și Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj. Au
fost prezenți alături de reprezentanți ai comunității evreilor din Oradea,
conducerile celor două instituții culturale sălăjene și elevi de la școlile din
municipiul Zalău. Au fost prezentate aspecte din viața Annei Frank, și a fost
prezentat în premieră la Zalău filmul ”The Short Life of Anne Frank”. În deschiderea evenimentului a vorbit doamna Florica
Pop - director al Bibliotecii Județene ”I.S.Bădescu” care prezentat cărți aflate în inventarele bibliotecii, având ca
tematică Holocaustul. Apoi a vorbit celor prezenți doamna Doina Cociș -
director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj și doamna Emilia
Teszler – peședintă Asociației Tikvah. A fost prezentată ideea expoziției și a
fost motivată alegerea ca primul popas al itinerarului acesteia să fie la
Zalău, părinții doamnei Emilia Teszler fiind originari din Sălaj. Maia Teszler
a citit apoi fragmente din jurnalul Annei Frank, care au avut darul de a face o
emoționantă întroducere la filmul ce avea să fie proiectat.
Doamnele Florica Pop și Doina Cociș în deschiderea evenimentului |
Doamna Emilia Teszler - președinta Asociației Tikvah |
Filmul ”The Short Life of Anne Frank”, realizat
în 2001 de către televiziunea olandeză, prezintă în cele 27 de minute ale sale,
aspecte din viața tinerei Anne Frank -
care în iunie 1942 începe să țină un jurnal în ascunzătoarea în care se
refugiase împreună cu familia. Titrarea în limba română, aparține Asociației Tikvah Oradea, care are și acordul producătorilor pentru a-l difuza în scopuri necomerciale.
Povestea tinerei Anne Frank, devenită
simbol al rezistenței evreilor în fața Holocaustului, este una emoționantă. S-a născut într-o
familie de evrei germani, fiind a doua fiică a lui Otto și Edith Frank. După
venirea naziștilor la putere, Otto Frank decide să deschidă o filială a firmei
pe care o avea ”Opekta”, la Amsterdam în Olanda. Întreaga familie se mută în
Olanda și pentru o vreme părea că viața își reia cursul firesc. Însă expansiunea Germaniei naziste și capitularea Olandei a schimbat cursul evenimentelor. Sub ocupație, autoritățile olandeze încep să aplice măsuri antievreiești. Intuind că liniștea familiei sale va fi curând periclitată, Otto Frank pregătește o ascunzătoare într-o anexă a unei case din centrul orașului. Familia Frank se va muta aici în iulie 1942, după ce fiica cea mare Margot, primește o înștiințare că va fi dusă într-un lagăr de muncă forțată. Timp de doi ani, membri familiei Frank, cărora li s-au adăugat ulterior și alți evrei, au fost nevoiți să se ascundă într-un spațiu extrem de restrâns și să-și limiteze la maxim contactele cu exteriorul. În ciuda tuturor precauțiilor, pe 4 august 1944, naziștii au fost informați de ascunzătoare, de către persoane rămase neidentificate, astfel că membri familiei Frank a fost arestați și deportați la Auschwitz-Birkenau pe 2 septembrie 1944. mama și cele două fiice au stat la Birkenau până pe 28 octombrie 1944 când au fost transferate la lagărul de concentrare Bergen-Belsen unde au și murit în martie 1945 datorită unei epidemii de tifos. Pe 15 aprilie 1945, trupele britanice au eliberat lagărul.
Singurul supraviețuitor al familie, Otto Frank și-a dedicat anii de după război, publicării jurnalului ținut de fiica sa Anne. Încă din 12 iunie 1942, cu ocazia împlinirii a 13 ani, Anne Frank a primit un jurnal având o copertă în carouri alb-roșii, în care a început să scrie pe toată perioada în care a stat ascunsă. Este una dintre cele mai vii mărturii a anilor războiului, descrisă de o fetiță evreică. Jurnalul a supraviețui, fiind ascuns de către unul din apropiații familiei, în haosul produs cu arestarea familiei Frank.
Prima ediție a jurnalului a fost publicat în 1947 în Țările de Jos. De atunci, jurnalul a fost tradus în peste 65 de limbi, fiind vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare. Ediția românească a Jurnalului a fost publicat de Editura Humanitas.
prima ediţie a Jurnalului - sursa foto: www.annefrank.org |
Coperta Jurnalului Annei Frank - Editura Humanitas |
Expoziția de la Zalău, aduce în atenția publicului aspecte inedite din viața tinerei Anne Frank, prin intermediul unor panouri informative având textul în limbile română și maghiară. Panourile sunt proprietatea Asociației Tikvah din Oradea și au fost realizate cu sprijinul Anne Frank House - fundația care administrează Muzeul Anne Frank înființat în casa în care s-au ascuns membri familiei Frank în anii războiului. Imagini emoționante însoțite de explicații, creionează un univers paralel, parcă desprins dintr-o altă lume, îndepărtat și parcă mereu actual. panourile sunt expuse la etajul I, pe holurile și în una din spațiile Direcției Județene pentru Cultură Sălaj. După părerea mea, spațiul ales pentru expoziție nu este cel mai adecvat, panourile sunt înghesuite iar în condițiile în care sunt un număr mare de vizitatori, este destul de greu să ai acces la ele. În ciuda acestui neajuns, expoziția este una salutară și ar trebui vizitată de cât mai mulți tineri. Poate așa, aceștia vor avea grijă ca pe viitor astfel de lucruri să nu se întâmple.
Expoziția este deschisă publicului până pe 15 mai, iar filmul poate fi vizionat de către grupuri organizate în zilele de marți și joi de la orele 18 în sala de Lectură a Bibliotecii Județene Sălaj. O versiune în limba engleză a filmului, poate fi vizionată aici.
Organizația Anne Frank House care administrează muzeul cu același nume, are un site bine documentat care prezintă, dincolo de povestea emoționantă a tinerei Anne Frank și alte aspecte legate de problematica Holocaustului și a Celui de al II-lea Război Mondial. De curând există și o pagină de Facebook, unde apare știrea legată de expoziția de la Zalău.
postare pe pagina de Fecbook Anne Frank House |
Ca o instituție care se respectă, Anne Frank House dispune și de un canal Youtube unde sunt postate diverse materiale video.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu