joi, 8 mai 2014

Caravana filmului românesc ajunge la Zalău

Zalăul, ca și multe alte orașe din țară, este lipsit de un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Dacă în anii comunismului, existau nu mai puțin de trei cinematografe (Scala, Libertatea și Șoimul), acestea au sucombat într-o economie de piață haotică și fără repere culturale. Este adevărat că și accesul neîngrădit la internet sau zecile de canale de televiziune la care oricine are acces pune sub semnul întrebării rentabilitatea unui cinematograf la Zalău. Ultimii ani au demonstrat însă, că publicul zălăuan este avid după filme de calitate. Rarele proiecții cinematografice, ce au loc în spații improvizate ale Casei Municipale de Cultură sau ale altor instituții, ori proiecțiile în aer liber ale filmelor din cadrul Caravanei TIFF sau Tenaris CineLatino,  au demonstrat că la Zalău există totuși un public interesat de filmele de calitate.



În acest context, orice proiect care are darul de a aduce la Zalău filme de calitate, merită salutat și încurajat. Proiectul ”Caravana Filmului Românesc”, implementat de MDV Audio Studio și Asociația CineCultura s-a bucurat de succes pe parcursul anului 2013 motiv pentru care acesta va continua și în acest an. Conform datelor furnizate pe site-ul proiectului ”scopul proiectului a fost acela de a promova arta cinamatografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc şi de a rememora filme de referinţă. De asemeni, la nivel local, prin acest proiect s-a urmărit şi valorificarea, din punct de vedere cultural, a unor spaţii în aer liber (pieţe centrale, zone de promenadă sau parcuri), prin organizarea unor activităţi culturale remarcabile, în beneficiul locuitorilor oraşului.”

Caravana Filmului Românesc continuă pe tot parcursul anului 2014 cu două proiecte: ”Caravana Filmului Românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale” și ”Caravana Filmului Românesc – Cartea și Filmul”. Ultimul dintre proiecte, demarat în București (9-28 mai), va continua cu proiecțiile de la Zalău din perioada 12-14 mai. Proiectul ”Caravana Filmului Românesc – Cartea și Filmul” se anunță cel puțin interesant. Asta pentru că, pe de o parte tinerii noștri au ”uitat” să citească, iar pe de altă parte pentru că aduce o nouă viziune asupra operei literare. Sunt aduse în atenția publicului cinefil ecranizări ale unor romane românești importante.

Astfel zălăuanii vor putea viziona gratui filmele Dumbrava Minunată (genul: muzical, fantastic; an: 2013; regia Gheorghe Naghi); Baltagul (genul: dramă; regizor Mircea Mureșan); Felix și Otilia (genul: dramă; regia: Iulian Mihu); Declarație de Dragoste (genul: romantic, dragoste; anul: 2013; regia: George Șovu); Tinerețe fărăbătrânețe (genul: fantastic; an: 2013; regia: Elisabeta Bostan); Chirița în Iași (genul: comedie; regia: Mircea Drăgan); Moromeții (genul: dramă; regia: Stere Gulea); Titanic Vals (genul: comedie; an: 2013; regizor: Paul Călinescu); Ciuleandra (genul: dramă, romantic, dragoste; regia: Sergiu Nicolaescu); Ultima Noapte de Dragoste (genul: dramă, război; regia: Sergiu Nicolaescu); Mihai Viteazul (genul: istoric; regia: Titus Popovici)

Imagine din filmul Moromeții. Sursa foto: www.caravanafilm.ro

Imagine din filmul Ultima noapte de dragoste. Sursa foto: www.caravanafilm.ro
Cele 10 filme românești vor putea fi vizionate în două locații puse la dispoziție de Primăria Municipiului Zalău. Este vorba despre Casa Municipală de Cultură și Amfiteatrul din Parcul central al orașului. Programul complet al celor trei zile de proiecție este următorul:

Luni 12 mai 2014:
Ora 9:30     - Dumbrava Minunată (Casa Municipală de Cultură)
Ora 11:30   - Dumbrava Minunată (Casa Municipală de Cultură)
Ora 15:00   - Baltagul (Casa Municipală de Cultură)
Ora 18:30   - Felix și Otilia (Casa Municipală de Cultură)
Ora 20:30   - Declarație de Dragoste (Amfiteatrul din Parcul Central)

Marți 13 mai 2014:
Ora 9:30     - Tinerețe fără bătrânețe (Casa Municipală de Cultură)
Ora 11:30   - Tinerețe fără bătrânețe(Casa Municipală de Cultură)
Ora 15:00   - Chirița în Iași (Casa Municipală de Cultură)
Ora 18:30   - Moromeții (Casa Municipală de Cultură)
Ora 20:30   - Titanic Vals (Amfiteatrul din Parcul Central)

Miercuri 14 mai 2014:
Ora 9:30     - Dumbrava Minunată (Casa Municipală de Cultură)
Ora 11:30   - Dumbrava Minunată (Casa Municipală de Cultură)
Ora 15:00   - Ciuleandra (Casa Municipală de Cultură)
Ora 18:00   - Ultima noapte de dragoste (Casa Municipală de Cultură)
Ora 20:30   - Mihai Viteazul  (Amfiteatrul din Parcul Central)


Așadar, iubitorii filmului, de orice vârstă sunt așteptați în cele trei zile de proiecții să vizioneze unele dintre cele mai bune ecranizări ale literaturii române. Și ar trebui să profităm cu toții de această oportunitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...