duminică, 14 decembrie 2014

Cracovia, star turistic în plină ascensiune

Din punct de vedere turistic, Cracovia este încă o destinație mai puțin cunoscută, aflată în umbra tripletei central-europene Praga-Viena-Budapesta. Totuși, ultimii ani au adus o creștere semnificativă a numărului de turiști, stabilind un record absolut în 2012, cu nouă milioane de vizitatori, din care aproape șapte milioane turiști. Al doilea cel mai mare oraș al Poloniei, Cracovia, își surprinde vizitatorii prin bogăția arhitectonică perfect conservată a centrului istoric, prin tumultoasa viață culturală și religioasă, prin farmecul aparte dat de vechiul cartier evreiesc dar și prin efervescența științifică și universitară.

Situat pe malul râului Vistula, în regiunea istorică Malopolska (Polonia Mică), este, poate, cel mai frumos oraș al țării. Capitală a Poloniei timp de 500 de ani (între 1038 și 1569), a Uniunii Polono-Lituaniene între 1569-1596 a Marelui Ducat al Cracoviei între 1846-1918 orașul a avut o istorie tumultoasă. Deși plătește un tribut mare în timpul celui de al doilea război mondial, prin construirea ghetoului și deportarea ulterioară a evreilor în lagărele de exterminare nazistă, orașul scapă de distrugere, mare parte a moștenirii arhitectonice și istorice rămânând intactă. Ca o ironie a sorții, după război, Cracovia dă umanității una dintre cele mai mari personalități: cardinalul Karol Jósef Wojtyla, care va deveni în 1978 Papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai carismatici și mai influenți lideri religioși ai lumii.
Orașul este situat strategic, în calea vechilor rute comerciale ce leagă Balcanii cu Marea Baltică. Situarea în imediata vecinătate a unor obiective istorice și culturale aflate pe lista UNESCO, cum sunt lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz sau minele de sare de la Wieliczka, face din Cracovia un punct de plecare în explorarea acestor locuri unice. Turismul religios a luat amploare mai ales după anul 2005, odată cu trecerea în neființă a celui mai iubit fiu al orașului – Papa Ioan Paul al II-lea. Relativa apropiere a celebrului loc de pelerinaj de la Czestochowa include Cracovia pe ruta turismului ecumenic. Orașul abundă de locuri excepționale. Sunt cel puțin doi poli care concurează și tind să devină „centrul orașului”: Rynek Glowny și Wawel.
Primul loc este cea mai mare piață medievală din Europa: Rynek Glowny. Datând din secolul al XIII-lea, are o formă pătrată cu latura de 200 de metri. Înconjurată de clădiri din cărămidă vechi de secole, numite kamienica, și de palate superbe, Piața Centrală impresionează prin dimensiuni, colorit și arhitectură. În mijlocul pieței tronează o superbă construcție în stil renascentist, amintind de renașterea venețiană. Este celebra Hală de Țesături (Sukiennice), odinioară inima comercială a orașului. Înfățișarea actuală îi este atribuită arhitectului italian Giovanni il Mosca. Astăzi Hala de Țesături adăpostește o serie de tarabe care comercializează obiecte artizanale, bijuterii, produse de pielărie și suveniruri. La mare căutare sunt bijuteriile de aur și argint ce au încrustate pietre de chihlimbar de diferite forme și mărimi, Cracovia fiind numit din acest punct de vedere și „orașul chihlimbarului”. 


Hala de țesături - Sukiennice
Tot în piață, se află Turnul Primăriei – tot ce a mai rămas din primăria din secolul al XVI-lea devastată de foc și dărâmată de austrieci la începutul secolului al XIX-lea. Cu o înălțime de aproape 70 de metri, turnul găzduiește o secție a Muzeului de Istorie din Cracovia. Panorama asupra pieței și a orașului merită efortul de a urca cele 110 treptele înalte de piatră. 

Turnul primăriei (vedere din exterior și scările ce duc spre platformă)
Nu departe de turn, o sculptură ciudată, sub formă de cap uman atrage atenția. Este Eros Bendato creația sculptorului polonez de origine germană Igor Mitorraj. Rynek Glowny adăpostește și micuța biserică Sfântul Adalbert, având părți ce datează din secolul XI, fiind astfel cea mai veche biserică din oraș. Amestecul înșelător de stiluri – preromanic, romanic, gotic, renascentist și baroc – fac din micuța biserică unul din obiectivele turistice cele mai vizitate.
O statuie ciudată: Eros Bendato

Statuia poetului romantic Adam Mickiewicz este una destul de ciudată. Amplasarea ei într-un oraș pe care nu l-a vizitat niciodată și revendicarea originii lui de către lituanieni (care-l numesc Adomas Miskevicius), dar și începutul poemului epic Pan Tadeusz care începe cu „Lituania, țara mea” sporesc confuzia. Poetul este înmormântat la Catedrala Wawel, iar sculptura realizată în 1898 pentru a celebra centenarul nașterii poetului îi este atribuită lui Teodor Rygier. Actuala statuie datează din 1955 și o înlocuiește pe cea originală, distrusă de naziști.


Statuia lui Adam Mickiewicz


Un tur al pieței Rynek permite descoperirea a nenumărate cafenele și terase care în zilele de vară se întind mult în stradă. Aspectul elegant, pe alocuri romantic, dat de felinare superbe de fier forjat dar și de aspectul multicolor al clădirilor, te vor face să zăbovești și să savurezi o cafea sau deliciosul desert kremowka. Casa Hippolit, ce a aparținut unei familii de negustori bogați din secolul al XVI-lea este astăzi un inedit muzeu ce permite vizitatorului o întoarcere în timp. Fiecare cameră este meticulos aranjată cu mobilă autentică din secolele XVII-XIX și reprezintă fără îndoială o fereastră în timp, permițând vizitatorului să-și facă o imagine asupra vremurilor de mult apuse.


Casa Hippolit - interior
Turiștii se pot plimba și cu trăsura
Dar cel mai important obiectiv turistic aflat în piața Rynek, este fără îndoială Basilica Sfânta Maria (Bazylika Mariacka). Impresionează exteriorul în stil gotic ce datează din secolul al XVI-lea și turnurile gemene inegale. Ceea ce face ca această biserică să fie un punct major de atracție al orașului se află în interior. Culoarea și complexitatea interiorului cu trei nave, taie respirația oricui: picturi murale din secolul al XIX-lea, remarcabile vitralii făcute de Stanislaw Wyspianski sau masivul altar din perioada goticului târziu contribuie la impresia generală de maiestuozitate și rafinament. Turnul nordic, cunoscut sub numele de Turnul de Veghe, înalt de 82 de metri domină întreaga piață. De aici, în fiecare oră se aude sunetul unui trompetist. Pauza bruscă amintește de santinela legendară care zărind invadatorii tătari a dat alarma înainte de a muri lovit de o săgeată. Turnul sudic, de doar 69 de metri adăpostește clopotele bisericii.


Basilica Sf.Maria - vedere de noapte
Diverse plăci memoriale montate pe zidurile bisericii
Basilica Sf.Maria văzută din turnul primăriei
Basilica Sf.Maria e atracția principală a pieței
Dincolo de impresionanta piață Rynek, un labirint de străduțe duc spre locuri pitorești din Orașul Vechi (Stare Miasto): Piața Mică (Maly Rynek) mărginită de  clădiri cu fațade pline de culoare, Barbican – un fort construit în 1498 ce adăpostește expoziții temporare, Poarta lui Florian – cea mai veche parte a fortificațiilor medievale, Muzeul Czartoryski care adăpostește cele mai rafinate opere de artă din oraș alături de celebrul tablou „Doamna cu hermina” a lui Leonardo da Vinci. Calea Regală (Trakt Krolewski) din Orașul Vechi este drumul tradițional pe care-l parcurgeau regii și reginele Poloniei spre locul încoronării. Împarțind Orașul Vechi în două, începe la Barbican, continuă pe strada Florianska prin piața Rynek și de aici spre sud de-a lungul străzii Grodzka până la Wawel.

Piața Mică - Maly Rynek
Turnul fortului Barbican
Barbican - un fort din sec XV
Al doilea puct central de atracție al Cracoviei este Castelul Wawel. Wawel, un simbol al patriotismului, al independenței, mândriei și speranței Poloniei, este un ansamblu de clădiri pe vârful unui deal înalt de doar 50 de metri. Aici, între zidurile fortificate, se află minunate construcții în stil romanic, gotic, dar și baroc. Așa cum afirmă Stanisław Wyspianski, un clasic al literaturii polone, „aici totul este Polonia, fiecare piatră și fragment”Catedrala Wawel este locul de încoronare al regilor Poloniei dar și locul în care își dorm somnul de veci regi, regine, eroi naționali, poeți și președinți. Doar patru din cei 45 de regi ai Poloniei nu se află aici. Chiar dacă nu este la fel de impunătoare ca Bazilica Sfânta Maria, interiorul bogat ornamentat, capelele, statuile și pietrele funerare fac din aceasta una dintre cele mai impresionante catedrale din țară. Interiorul este dominat de mausoleul Sfântului Stanislav, datând din 1630 – considerat ocrotitorul Poloniei. Fiecare din cele 18 capele are o frumusețe proprie, dar cea mai impresionantă este Capela Sfintei Cruci din secolul al XV-lea, care conține picturi murale din 1470.




Ziduri groase străjuiesc intrarea în castel
Catedrala Wawel impresionează prin combinația de stiluri

În interiorul castelului Wawel
Criptele Regale adăpostesc regi și regine printre care Ian Sobieski al III-lea, dar și poetul și patriotul Adam Mickiewicz sau eroul militar al Poloniei, Josef Pilsudki. Lista personalităților înmormântate aici a fost completată în 2010 cu cuplul prezidențial Lech și Maria Kaczynski, ce au murit într-un tragic accident aviatic, pe când se îndreptau să comemoreze victimele masacrului din pădurea Katyn din Rusia. În catedrala Wawel, considerată a fi panteonul Poloniei, își doarme somnul de veci și Ștefan Bathory, regele Poloniei între anii 1575 – 1586, transilvănean născut la Șimleu Silvaniei. Mormântul său se află în Capela Maicii Domnului, aflată în spatele altarului din Catedrala Wawel. De numele lui se leagă fondarea universităților din Vilnius și Cluj-Napoca.


Vedere asupra Cracoviei din turnul catedralei Wawel


Un tur al Catedralei Wawel nu este complet fără o vizită în turnul ce adăpostește cele 5 clopote. Clopotul Sf. Zygmunt de 11 tone este considerat a fi unul dintre cele mai mari din Europa. Masivul clopot a fost turnat în 1520 și se spune că poate fi auzit de la 50 de kilometri depărtare.




Influența religiei catolice în viața orașului nu poate fi pe deplin înțeleasă fără o vizită la Muzeul Catedralei, situat în imediata vecinătate a catedralei. Statuia fostului suveran pontif Karol Wojtyla, intrat în istorie ca Papa Ioan Paul al II-lea, străjuiește intrare în Muzeu. Bogăția de obiecte de cult, opere de artă și veșminte preoțești impresionează orice vizitator. Aproape de Wawel se află o întreagă stradă – strada Kanonicza – ce adăpostește clădiri religioase, printre care și fostul seminar teologic unde a studiat Wojtyla, devenit Muzeul Arhidiocezei. O vizită aici are darul de a realiza legătura spirituală cu cel mai iubit papă. Totul în jur amintește de Ioan Paul al II-lea: obiectele personale ce i-au aparținut pe vremea când era cardinal, obiecte de cult, fotografii, ordine și distincții primite de suveranul pontif, o colecție impresionantă cu daruri primite din vizitele pontificale, o hartă a lumii pe care sunt marcate locurile vizitate.

Statuia Papei Ioan Paul al II-lea în vecinătatea Catedralei Wawel
Castelul Wawel adăpostește saloanele oficiale și apartamentele regale private care impresionează prin mobile sofisticat sculptate sau încântătoare tapiserii flamande. Într-o altă ramură a castelului se află Trezoreria Coroanei și Arsenalul, unde se află nenumărate obiecte de o valoare inestimabilă cum ar fi bijuteriile coroanei poloneze sau sabia autentică de încoronare din secolul XII. Curtea interioară a castelului amintește de renascentismul venețian. Castelul Wawel oferă și o panoramă fermecătoare asupra râului Vistula. Curățenia exemplară, verdele gazonului proaspăt tuns sau pistele de biciclete ori alergare, dau o imagine asupra grijii față de natură al polonezilor.

Vistula văzută din castel

De altfel, întregul Oraș Vechi este înconjurat de un brâu verde. Parcul Planty este un excelent loc de refugiu, departe de zgomotele orașului, ce permite oricărui vizitator, turist sau localnic deopotrivă clipe minunate de relaxare. O superbă statuie amintind de îndelunga uniune polono-lituaniană străjuiește parcul plin de panseluțe.


Parcul Planty toamna

statuia ce amintește de alianța polono-lituaniană
O vizită în Cracovia nu poate fi completă fără a te abate și măcar în treacăt prin celebrul cartier evreiesc Kazimierz. Fondat ca oraș în secolul al XVI-lea, fiind un rival comercial al Cracoviei, astăzi este un cartier al orașului. Faima i se datorează în mare parte uriașului succes internațional al filmului „Lista lui Schindler”Amestecul unic de moștenire evreiască și baruri neconvenționale oferă o revigorantă alternativă la Orașul Vechi. Aproape 60.000 de evrei (25% din populația orașului) locuiau în Kazimierz înainte de 1939, dintre care mai puțin de 2.000 au supraviețuit terorii naziste.


Muzeul Galitia amintește de moștenirea evreiască a orașului
De un real folos pentru cine vizitează Cracovia, este cardul Krakow Tourist Card ce oferă pentru o perioadă cuprinsă între două și trei zile, reduceri sau gratuități pentru mijloace de transport în comun și intrări gratuite la peste 30 de muzee. Cardul este valabil și pe rutele autobuzelor ce fac legătura între aeroportul internațional Balice și centrul orașului. Costul unui card cu valabilitatea de două zile este de 60 zloți polonezi, iar pentru trei zile, acesta costă 75 de zloți (rata de schimb leu-zlot este aproximativ 1/1). Cardul poate fi procurat și on-line la adresa www.krakowcard.com Aici se găsește lista completă a muzeelor, restaurantelor sau magazinelor ce oferă reduceri pe baza cardului. 
Și împrejurimile Cracoviei merită explorate. Nowa Huta s-a vrut a fi un oraș comunist, muncitoresc, o alternativă la „degradantul oraș al intelectualității și prelaților”. Finanțat de Uniunea Sovietică, Nowa Huta a fost construit în megalomanicul stil socialist-realist specific perioadei comuniste. Ca o răzvrătire împotriva catolicismului, orașul ce a ajuns să adăpostească peste 100.000 de oameni concentrați în blocuri în jurul oțelăriei Lenin, nu a avut nicio biserică până în 1977. Stilul imenselor și ostentativelor clădiri din beton se presupune că ar trebui să fie o replică a minunatelor arhitecturi baroce și renascentiste din Polonia. Astăzi, orașul este un punct turistic unic pe harta Europei.
La mai puțin de 70 de kilometri vest de Cracovia se află cel mai sinistru loc ce amintește de Holocaust: lagărele de exterminare nazistă de la Auschwitz (Oswiecim) și Birkenau.  Tot aproape de Cracovia se află celebrele mine de sare de la Wieliczka. Sunt printre cele mai vechi mine de sare din Europa aflate încă în funcțiune. Atracțiile principale sunt statuile, capelele și o întreagă catedrală sculptate în blocul de sare de către mineri. Locul este celebru și datorită vizitelor unor personalități cum ar fi: Copernic, Goethe, Chopin, Mendeleev, Karol Wojtyla sau Bill Clinton. Atât lagărele de la Auschwitz cât și minele de la Wieliczka sunt înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO.


Intrarea în lagărul Auschwitz


Acest text a apărut în februarie 2013 sub forma a două articole ”Cracovia, star turistic în plină ascensiune”  și  ”Wawel comoara Cracoviei”  pe site-ul cluj.travel cu o introducere a editorului Bogdan Stanciu. 

2 comentarii:

  1. Foarte frumos si bine documentat materialul; mi-a placut Cracovia; am trecut prin vara lui 2010 si am stat doar cateva ore; imi doresc sa revin si sa stau macar doua zile; toti turistii isi faceau fotografii cu Eros Bendato; din pacate Igor Mitorraj s-a stins in octombrie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Da, Cracovia merita toata atentia turistilor. E un oras minunat si ceea ce este important, plecand din Cracovia pe o raza de 80-100 de kilometri sunt o multime de obiective turistice.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...