duminică, 8 februarie 2015

Să-l ajutăm pe Mirel Magop să pornească la drum!


Cine n-a auzit încă de globetrotterul român Mirel Magop, devenit cunoscut prin faptul că îi place ”să ia lumea la picior” la propriu, adică să călătorească altfel decât majoritatea dintre noi? Cum altfel? Pe jos! Da, Mirel este acel călător atipic, căruia îi place să-și organizeze călătoriile nu în funcție de confortul pe care poate ți-l dă un loc de cazare, ci ținând cont doar de frumusețea locurilor prin care trece. Este călătorul care are mereu rucsacul pregătit de drum, care pentru a porni într-o nouă aventură are nevoie doar de un imbold. Cum primăvara se apropie, Mirel e pe punctul de a porni din nou la drum. De data aceasta însă, are nevoie, mai mult ca niciodată de ajutorul nostru, al celor care iubim călătoriile și-i admirăm pe cei care știu să le facă altfel. 





L-am cunoscut pe Mirel Magop în toamna anului trecut, atunci când a ajuns și la Zalău. Din primul moment l-am admirat pentru ceea ce face, pentru stilul atipic de a călători, pentru că spre deosebire de noi toți ceilalți el călătorește doar de dragul călătoriei. Este omul care nu stă locului, care este născut pentru a porni mereu mai departe. Pentru cine nu-l cunoaște sau nu-i știe povestea iată pe scurt descrierea traseelor urmate de el până acum:


”Pe 11 aprilie 2011 am plecat de sub Turnul Eiffel spre Luxembourg. Apoi a urmat Bruxelles, Amsterdam, Copenhaga. Până aici am fost viteaz...am vrut să merg doar pe jos. Dar după două luni, am făcut un calcul și mi-a ieșit că am nevoie de cel puțin 40 de ani să trec prin toate capitalele lumii. De aici am început și autostopul. Și pentru că așteptatul după ocazie mi se pare timp pierdut din viața mea, eu fac semn la mașini mergând. Așa că se întâmplă zile întregi să merg doar. Am descoperit și binefacerile autostopului...pot vedea mai multe locuri din acea țară, socializez, mai aflu o părere, o idee, o poveste...De cele mai multe ori reușesc să cobor mai bogat decât am urcat.”

Sestriere, Italia. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
Castilie şi Leon, Spania. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
La Praga. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop

Tot Mirel Magop continuă: ”De la Copenhaga am urcat spre Oslo, Stochholm, am fost pana la cercul polar de nord, in satul lui Mos Craciun...Apoi am coborat spre Helsinki...am trecut cu bacul in Estonia si apoi am vizitat centrul Europei...Am ajuns prin octombrie din nou la Paris , unde mi-am incarcat bateriile si buzunarele si am pornit spre Spania, Andorra si Portugalia. M-am întors pe Coasta de Azur, Monaco, apoi Roma, Vatican, San Marino, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia...și pe 7 august 2012 am intrat în România. Aici aveam să pregătesc călătoria lui ”Badea Cârțan” la Roma...Între timp am reușit să ”dau o fugă” până la Kiev și Chișinău.”


Baritz, Franța. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
Cannes, Franța. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
Călătoria de care s-a legat cel mai mult a fost aceea prin care a reeditat celebra călătorie a lui Badea Cârțan, pe jos până la Roma. Și aidoma celebrului lui înaintaș, s-a îmbrăcat în costum popular, a luat opincile în picioare și desaga cu cărți pe umăr. A refăcut traseul, ajungând de 1 Decembrie 2013 la poalelel Columnei lui Traian! Iată cum povestește el această călătorie: ”Pe 7 august 2013 am plecat...Cîrţişoara, Sibiu, Sarmisegetusa, Timişoara, Szeged, Budapesta, Bratislava, Viena, Salzburg, Liechstenstein, Lugano, Milano, Torino, Genova, Parma, Florența, Bologna...Roma”.  Un articol despre această fascinantă călătorie poate fi citit aici

La Bâlea, pe Transfăgărășan. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop

la Consulatul României din Bologna. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
Badea Cârţan la ...Florenţa. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
A prins gustul călătoriei. N-a rezistat mult acasă și a pornit din nou la drum: ”După ce m-am întors în țară, nu am avut răbdare să aștept colțul ierbii...pe 28 ianuarie 2014 am plecat prin Serbia spre Sofia, Ankara, Atena, Tirana, Spokje, Pristina...M-am întors din nou acasă și am plecat pe 22 mai spre Nordkapp prin Ucraina, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia...apoi am coborât prin Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Franța. Am trecut canalul Mânecii și am rotunjit la 45 numărul capitalelor vizitate...Londra, Edinburg, belfast, Dublin, Cardiff...Apoi m-am întors prin Franța...am mai vizitat o dată Mont Blanc și din Italia am primit un bilet cadou la Atlassib și am ajuns din nou în Romînia crezând că va urma proiectul cu bicicletele în doi...Nu s-a întâmplat (din motive independente de voința mea) așa că am revenit...sau voi reveni...la ceea ce mă pricep cel mai bine...mersul pe jos.”

În Austria. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
La Belgrad în Serbia. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop
Bosnia şi Herţegovina. Sursa foto: Colecţia personală Mirel Magop

Recent a împlinit 46 de ani, a ajuns ”la jumătatea vieții” cum îi place să spună. Încă este acasă, dacă la Timișoara se poate spune acasă. Asta pentru că a în această iarnă a muncit pentru a strânge bani pentru o nouă provocare, aceea de a face turul lumii pe bicicletă. A fost cât pe ce să dea mersul pe jos pe ”confortul” unei biciclete. Însă n-a fost să fie, partenerul său de drum a renunțat la proiect. Și cum Mirel nu poate sta locului, și-a pregătit din nou rucsacul. Va pleca cât de curând, însă bazându-se pe acel preconizat proiect a rămas cu cardurile goale. Banii n-au fost niciodată o problemă pentru el, a pornit la drum mai întotdeauna cu buzunarele goale bazându-se doar pe generozitatea localnicilor. Așa va face și acum, deși vremurile s-au schimbat și nimănui nu-i strică ceva mărunțiș pe card.

De data asta ambițiile sunt mai mari. Vrea să depășească granițele ”bătrânului continent” și să o ia spre Asia, Africa sau chiar America de Sud. Așa că a lansat o provocare: are patru idei de traseu pe care vrea să meargă. S-a decis să o ia în direcția indicată de donatorul lui cel mai generos. Pentru asta și-a deschis cont două conturi la Alpha Bank pe numele Magop Costel Mirel
 cont în lei:    RO87BUCU1071033073369RON
 cont în euro: RO30BUCU1071110013674EUR
Cele trei trasee, din care va alege unul în funcție de preferințele donatorilor, sunt:

1) România - Minsk - Moscova - Mongolia
2) România - Sicilia - Malta - Africa
3) România - Turcia - Cipru - Israel - Asia
4) România - America de Sud

Datele de contact ale lui Mirel Magop, unde puteți să-i sugerați pe care dintre cele patru trasee să pornească sunt următoarele:
  • telefon: 0755455303
  • e-mail: torromirel@gmail.com
Dacă doriți, puteți lăsa și un comentariu la acest articol. Vă asigur că Mirel va afla despre sugestia voastră.


Nu ezitați să faceți o donație, oricât de mică ar fi ea. Putem împreună să-i facem lui Mirel Magop cel mai frumos cadou de ziua lui....să-i dăm șansa de a porni din nou la drum. Și el ne va mulțumi, alegând traseul sugerat de noi. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...