miercuri, 4 noiembrie 2015

Iuliu Maniu comemorat la Zalău

Marele om politic Iuliu Maniu (1873 - 1953) a fost comemorat zilele acestea la Zalău, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de când acesta a absolvit Colegiul Reformat Wesselényi din localitate. Se întâmpla în anul 1890 cu mai puțin de 20 de ani înainte de unirea Transilvaniei cu România. Ajuns în timp una dintre cele mai ilustre personalități politice românești, acesta nu a uitat unde s-a format și ori de câte ori a avut ocazia a vorbit cu respect și admirație față de profesorii săi. Evenimentul a avut loc în sala festivă a Colegiului Național Silvania din Zalău - așa cum se numește acum această veche instituție de învățământ.





Prelegerile prin care a fost evocată personalitatea lui Iuliu Maniu au fost susținute de domnul László László - profesor de istorie la Colegiul Național Silvania, autor a numeroase studii istorice și a monografie școlii (intitulată ”De la Colegiul reformat la CNS”) și de domnul dr.Marin Pop - cercetător la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău - autor de asemenea a numeroase studii și cărți. De altfel, evenimentele - căci au fost două evenimente organizate pentru elevi și pentru publicul larg - au fost organizate de către Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Colegiul Național ”Silvania” Zalău. 



Conferința vine într-un moment important, cel al demarării lucrărilor de reabilitare a conacului de la Bădăcin, acolo unde s-a născut marele om politic. Trebuie precizat faptul că demararea acestor lucrări vine după o campanie de presă susținută, inițiată de publicația Sălajul Pur și Simplu la care au aderat numeroase instituții publice, ONG-uri, Asociații, persoane private sau instituții publice. Era o rușine pentru Sălaj, ca însăși casa memorială a lui Iuliu Maniu să ajungă o ruină. 

Revenind la conferința intitulată ”In memoriam Iuliu Maniu (1873-1953)” trebuie spus că acesta se înscrie în seria lecțiilor publice de istorie inițiate în primăvara acestui an de către profesorul László László. Orice iubitor al istoriei a avut astfel prilejul de a urmări o lecție de istorie captivantă, care a adus numeroase informații, unele inedite, despre perioada petrecută de Iuliu Maniu la colegiul din Zalău dar și despre activitatea sa politică ulterioară. Ca fost absolvent al aceleiași instituții de învățământ, mi-am permis să particip la prima conferință, cea dedicată elevilor colegiului. În sală au fost vreo 120 de elevi de liceu însoțiți de profesorii lor. Fiind o conferință susținută în fața elevilor, ritmul de prezentare a fost destul de alert, pentru încadrarea în timpul de 50 de minute alocat unei ore de curs. 

În deschidere au fost prezenți alături de cei doi autori, directorul colegiului, prof.dr. Vasile Bulgărean și managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, domnul Daniel Săuca. Fiecare a vorbit despre faptul că în urmă cu 125 de ani, Iuliu Maniu a absolvit acestă instituție.


Prima prelegere, intitulată ”Iuliu Maniu a absolvit Colegiul Reformat din Zalău acum 125 de ani, în 1890” susținută de profesorul László László a fost structurată pe sașe capitole: istoria colegiului reformat, Zalăul și Sălajul la 1890, Iuliu Maniu la Colegiul din Zalău (1886-1890), cariera de om politic, relația cu școala din Zalău și articole publicate despre Iuliu Maniu. Fără să intru în detalii, mi-a plăcut modul didacticist în care au fost prezentate informațiile, domnul profesor reușind să capteze atenția celor prezenți cu o serie de date interesante, unele inedite. De exemplu, am aflat că în 1890 la Colegiul reformat - așadar la o școală confesională cu predare în limba maghiară - erau și elevi români și evrei de diferite confesiuni. Asta spune mult despre toleranța etnică și religioasă a acelor vremuri. În generația lui Iuliu Maniu, în 1890, dintre cei 184 de elevi, 17 erau de confesiune greco-catolică și 9 erau ortodocși. Chiar dacă numele lor era maghiarizat - de exemplu Iuliu Maniu era trecut Maniu Gyula - este clară proveniența etnică a acestora. Mi s-a părut interesantă și informația conform căreia, religia era predată în limba fiecăreia de către preoți / rabini aparținând religiei respective. De exemplu, ora de religie pentru greco-catolici (Iuliu Maniu era de religie greco-catolică) era ținută de părintele Pop Teodor din Ortelec. Am reținut și o altă informație extrem de interesantă: atât în clasa a VII-a cât și în clasa a VIII-a (clase echivalente cu clasele terminale de liceu de acum), elevul Iuliu Maniu figurează în Anuarele colegiului printre premianți. În clasa a VII-a a fost menționați trei premianți: Lagosi, Markovits și Maniu, un an mai târziu celor trei mai adăugându-li-se încă unul. 



Relația lui Iuliu Maniu cu școala sa din Zalău, reiese dintr-o serie de documente prezentate de profesorul László László. Se știe că în 1906 în urma alegerilor, Iuliu Maniu este ales în Parlamentul de la Budapesta să reprezinte circumscripția Vințu de Josdin actualul județ Alba. Acolo, în parlament, cu ocazia diferitelor cuvântări sau interpelări, de fiecare dată a precizat că a absolvit Colegiul Reformat din Zalău. Însă cea mai grăitoare dovadă asupra atașamentului față de școala sa, rezultă dintr-o telegramă redactată în limba maghiară, pe  care a trimis-o în 1940 cu ocazia aniversării a 50 de ani de la absolvirea liceului. Iată un fragment din acestă telegramă, publicată în anuarul colegiului pe anul 1939-1940 și tradusă în limba română în cartea ”De la Colegiul Reformat la CNS”: ”Nu pot să las nemarcată această ocazie oferită de o zi aniversară, să nu-mi exprim recunoștința deplină și omagiul meu față de profesorii defuncți și actuali ai acestei școli eminente. Printre zidurile instituției, de timp foarte îndelungat, necontenit se sădește în sufletele noastre simțul onoarei, libertatea gîndului și a cuvântului și idealurile mărețe de iubire față de neamul fiecăruia, care au fost sădite definitiv în sufletul meu, și care mă călăuzesc ca niște torțe de nestins. Din sentiment de recunoștință ridic altare în memoria tuturor foștilor mei profesori, în special în memoria fostului meu director Berényi János și fostului meu profesor Kincs Gyula.”


Cea de a doua prelegere, intitulată ”Personalitatea lui Iuliu Maniu”, susținută de istoricul Marin Pop, a fost și ea una inedită. Pe ecran au fost prezentate numeroase fotografii de epocă cu familia lui Iuliu Maniu, dar și cu acesta. Comentând fiecare fotografie în parte, a fost realizată practic o istorie vizuală a vieții marelui politician. Nu au lipsit imaginile cu conacul de la Bădăcin, cu aleia ce duce spre mormintele familiei. 


Se spune că în perioada în care era prim ministru al României Mari, atunci când mergea acasă la Bădăcin, se oprea la Șimleu Silvaniei și de aici, pe jos, urca dealul ce ducea spre mormintele familiei. De fiecare dată a făcut acest lucru, ceea ce dovedește devotamentul lui față de familie și de morala creștină ce i-a fost insuflată încă de mic. Iuliu Maniu a făcut parte dintr-o familie cu puternice rădăcini istorice: pe linie paternă a fost stră-stră-nepotul lui Simion Bărnuțiu (bunica sa era sora lui Bărnuțiu); iar pe linie maternă îl avea ca bunic pe Demetriu Coroianu protopop greco-catolic de Craidorolț iar din 1850 vicar al Șimleului. Pentru arborele genealogic al celor două ramuri ale familiei din care provenea Iuliu Maniu, se poate consulta excelentul blog levantul.wordpress.com


Sunt multe de spus despre acestă superbă lecție de istorie. Este salutară ideea de a organiza astfel de evenimente care au darul de a readuce în atenția publicului, aspecte din istoria locală. Doar așa ne vom simți cu adevărat mândri că Iuliu Maniu este de-al nostru, de-al sălăjenilor. Și, poate că atunci, îi vom respecta memoria!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...