Szikszai Lajos, așa cum apare în monografia lui Petri Mór |
În acest an, pe 25 noiembrie se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Szikszai Lajos. S-a născut pe 25 noiembrie 1825 în localitatea Șamșud (Szilágysámson) din fostul comitat și actualul județ Sălaj. Provine dintr-o familie nobilă dar săracă, avându-i ca părinți pe Laki Imre Szikszai și Imre Petkes Anna. După studiile primare făcute în satul natal, urmează cursurile Colegiului reformat Wesselényi din Zalău în perioada 1840-1844. După absolvire studiază dreptul la Cluj și limba germană la Sibiu. A participat activ la Revoluția de la 1848, înrolându-se în 28 mai 1848 și luptând în armata maghiară unde ajunge până la rangul de căpitan. Odată cu înfrângerea revoluției maghiare revine în localitatea natală și se căsătorește cu Agnes Nagy Kaali.
După ce a obținut diploma de avocat în anul 1862 își deschide un birou de avocatură la Zalău. Își face un nume în domeniu grației câștigării unui proces în care reprezintă familia Wesselényi. În perioada 1875-1881 a fost deputat al circumscripției Zalău și al comitatului Sălaj.
Ajungând într-o poziție administrativă, reușește să influențeze aducând argumente științifice și să obțină pentru Zalău statutul de oraș reședință de comitat, odată cu reforma administrativă din 1876. Așa cum se știe, comitatul Sălaj (Szilágy vármegye) a fost înființat în 1876 prin unirea comitatelor Crasna - ce avea centrul la Sub Cetate și mai apoi la Șimleu Silvaniei și Solnocul de Mijloc cu centrul la Zalău. În această formă, comitatul Sălaj a existat până în anul 1920.
Comitatul Sălaj 1876-1920 |
Stema comitatului Sălaj |
Așa cum scrie istoricul Ioan Bejinariu în cartea sa ”Bronzuri preistorice din Zalău”, ”Lajos Szikszai a deținut una dintre cele mai bogate colecții de antichități din Transilvania. Donată spre sfârșitul vieții orașului Zalău, o parte din piesele colecției au fost preluate în 1951 de către nou înființatul muzeu din Zalău.”
Vas de ceramică din zona Moigrad din colecția Szikszai Lajos |
În data de 18 decembrie 1883 a fost ales vice-comite al comitatului Sălaj (în maghiară alispán), funcție pe care a deținut-o 14 ani până la moartea sa din 1897. L-a înlocuit din funcție pe Bocsánczi Adolf (vice-comite în perioada 28 decembrie 1882 - 18 decembrie 1883). A fost una dintre cele mai prolifice perioade ale orașului, au fost construite o serie de edificii de utilitate publică.
În perioada 1872-1889 a fost construit ”palatul administrativ al comitatului” - actuala clădire ce adăpostește astăzi primăria orașului. Pe atunci avea funcție de palat administrativ și adăpostea Prefectura, Tribunalul, Judecătoria și procuratura comitatului. Având un stil neobaroc cu un plan trapezoidal având o curte interioară, edificiul este cel mai probabil opera arhitectului clujean Debreczeni Balázs.
Sediul Comitatului Sălaj - ilustrație din monografia lui Petri Mór |
Clădirea Vigadó așa cum apare în monografia lui Petri Mór |
Bustul lui Szikszai Lajos - ilustrație din monografia lui Petri Mór |
A participat activ, și datorită funcției publice pe care o avea, la realizarea grupului statuar Wesselényi și la atribuirea acestei lucrări sculptorului Fadrusz János. Drept mulțumire, sculptorul a fost de acord ca pe cheltuiala sa să mai realizeze un monument dedicat lui Tuhutum - una din căpeteniile triburilor care au descălecat în apropiere de Zalău. Vroia doar ca orașul să-i acorde un spațiu, un loc în care să-l amplaseze. La sugestia lui Szikszai monumentul a fost realizat sub forma unui obelisc, fapt care i-a convenit de minune lui Fadrusz, pe fațetele acestuia putând să-și scrie cu caractere runice celebrele versete. Parcul în care a fost amplasat acest obelisc, cunoscut și sub numele de ”Altar păgân” a fost numit ulterior parcul Szikszai.
Monumentul ”Turul” sau ”Altar păgân” |
Grupul statuar Wesselényi, opera lui Fadrusz János |
Necrologul lui Szikszai Lajos in ziarul Szilágy |
Afișul evenimentului organizat de comunitatea maghiară |
Un material bogat si pretios. Spor la lucru si in viitor!
RăspundețiȘtergere