vineri, 5 ianuarie 2018

Timpul Soarelui - un calendar altfel

Cu bucurie prezint a doua ediție a unui interesant calendar, editat de neobositul Dan-George Uza - un pasionat de astronomie, specialist în cadrane solare. Așa cum ne-a obișnuit (în 2017 a lansat primul calendar de acest fel), a editat și pentru anul 2018 un calendar ce conține pe lângă zilele lunii și informații utile pentru pasionații de astronomie și nu numai. Vă prezint așadar ”Timpul Soarelui. Cadrane solare din România”.





Cei mai mulți se vor întreba desigur, de ce este acest calendar deosebit? Ce aduce în plus față de clasicele calendare. Ei bine, despre aceste informații vreau să vorbesc în cele ce urmează.

În primul rând, ilustrațiile calendarului sunt ele însele valoroase. Sunt 13 imagini ale unor cadrane solare din România, situate în zone diferite ale țării. Sunt prezente cadrane solare din județele Timiș (două cadrane, pentru copertă și luna septembrie), Cluj (ianuarie), Suceava (februarie), Bacău (martie), Constanța (aprilie și noiembrie), Alba (mai), Brașov (iunie), Arad (iulie), Satu Mare (august), Iași (octombrie) și Hunedoara (decembrie). 

Pe de altă parte, fiecare zi a calendarului conține o serie de informații utile. Astfel, dincolo de numărul zilei (ca în orice calendar) apar:
  • Vârsta Lunii sau pictograma fazei lunare: fazele Lunii sunt prezentate convențional (Lună Nouă ca un disc negru, Primul Pătrar ca un disc cu jumătatea dreapta albă, Luna Plină ca un disc alb și Ultimul Pătrar ca un disc cu jumătatea din stânga albă). Vârsta Lunii este marcată cu cifre romane, începând cu prima zi de după Lună Nouă. Informația este utilă pentru a putea folosi (cu o precizie de circa 45 minute) un cadran solar pe timpul nopții...
  • Evenimentul astronomic: Sunt precizate solstițiile și echinocțiile, data la care Pământul ajunge la periheliu sau la afeliu, sau alte evenimente cum ar fi Super Luna, Mini Lună, Luna Albastră, debutul și sfârșitul orei de vară. Semnificația tuturor acestor denumiri sunt explicate la sfârșitul calendarului.
  • Zodia curentă: Pentru fiecare zi a anului sunt marcate prin semnele convenționale, denumirea zodiilor.
  • Ecuația timpului: Valorile cuprinse între -14 minute și 12 secunde și respectiv +16 minute și 27 secunde, pune în legătură timpul solar adevărat cu timpul solar mijlociu. Pentru a transforma ora ceasului solar în oră mijlocie, se va scădea din timpul solar afișat valorea corespunzătoare zilei respective.
  • Declinația Soarelui: Calendarul prezintă valorile declinației (unghiul dintre direcția Soarelui și planul ecuatorului terestru) pentru ora legală 12:00

Cei interesați pot achiziționa calendarul ”Timpul Soarelui” de pe site-ul AstroVest sau din Cluj-Napoca de la Librăria UBB (str.Napoca nr.11) contra sumei de 30 de lei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...