marți, 29 august 2023

Sărbătoare la Vădurele: va fi lansată monografia satului

În comuna Năpradea se întâmplă, din nou, lucruri faine, demne de a fi povestite. Duminică, 3 septembrie 2023, va avea loc evenimentul ”Întâlnire cu fiii satului Vădurele” - ocazie cu care va fi lansată și cartea ”Monografia satului Vădurele” ce-l are ca autor pe profesorul Aurel Medve. Este cea de a 15-a carte scrisă de domnul profesor, în calitate de autor sau co-autor, și sunt onorat să o prefațez. Motiv pentru care, n-am cum să lipsesc de la acest eveniment. Și, cunoscând ospitalitatea oamenilor din sat, frumusețea locurilor încărcate de istorie, cunoscând minunata biserică de lemn, vă îndemn pe toți cei care iubiți satul sălăjean, tradițiile și obiceiurile acestuia, să luați parte la eveniment.


 Despre cartea ce va fi lansată duminică, dar și despre autorul acesteia, am scris în prefața acesteia:

„Monografia satului Vădurele” este structurată pe 9 capitole, la care se adaugă Argumentul autorului și Anexele. Capitolele acoperă întreaga tematică a unei monografii de la considerente de ordin istoric la obiectivele turistice ale zonei, ce pot face din acest sat un punct de atracție turistică. Aspecte importante, ce nu au cum să lipsească din nicio monografie, cum ar fi viața religioasă și învățământul, beneficiază de câte un capitol separat. De altfel, școala și biserica au fost pilonii pe care s-au așezat mai toate satele din spațiul transilvan dar nu numai. Cel mai consistent capitol, al 6-lea, intitulat „Satul prin vremuri (aspecte socio-economice și etnografice)”, ce se întinde pe aproape 100 de pagini, este dedicat legendelor de care satul și locurile din jur nu duc lipsă, portului popular și ocupațiilor oamenilor de aici dar și unor aspecte ce individualizează această localitate. La finalul capitolului, autorul încearcă să ofere un răspuns la întrebarea „Cum a scăpat satul Vădurele de colectivizare?”

Deosebit de valoros este studiul dendrocronologic realizat recent prin care s-a pus capăt unei dispute legate de vechimea Bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – o adevărată bijuterie atât din punct arhitectural cât și al picturii interioare. În urma prelevării probelor și analizei acestora s-a stabilit că arborii din care au fost cioplite bârnele bisericii au fost tăiați în perioada octombrie 1743 -  aprilie 1744, prin urmare biserica trebuie să fie datată ulterior. Astfel, inscripția „s-au pod(it) aceasta ...1708” trebuie să fi fost citită eronat. Fie și doar din acest punct de vedere, avem în față o carte extrem de importantă.

Și Anexele sunt valoroase pentru că aici sunt adunate câteva documente ce au legătură cu satul Vădurele. Vorbim despre „monografia școalei primare de stat din comuna Vădurele” (1929, 1933), „Monografia satului Vădurele” (1961) sau „tabelul cu dascălii care au funcționat la școala din Vădurele”.

„Consider că un profesor adevărat trebuie să lase în urma sa, prin cărţile publicate, lecţii de patriotism, de istorie, de ecologie. Pentru că asta este menirea unui profesor, aceea de a arde în permanenţă, de a se consuma, construind caractere şi modelând oameni. Iar domnul profesor Aurel Medve, autorul acestei cărţi, continuă să ardă şi să lumineze”

Chiar dacă scopul evenimentului ce va avea loc la Vădurele, este lansarea monografiei satului, organizatorii - Consiliul Local Năpradea, Primăria Comunei Năpradea, Biserica Ortodoxă Traniș - Vădurele, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”, au pregătit un program complex, moderat de jurnalistul Adrian Lungu.

  • 9.30 - 11.30: Astfel, așa cum e firesc într-o zi de duminică, evenimentul va începe cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica nouă;
  • 12 - 13: lansarea cărții ”Monografia satului Vădurele” apărută la Editura ”Caiete Silvane”;
  • 13 - 13.30: vizitarea expozițiilor de la școală (etnografie și fotografii vechi);
  • 13.30 - 15.30: program cultural-artistic ”Danț la șură”


Cei care doresc, pot vizita Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric. Vor putea admira portalul de intrare, bogat decorat, pe care se reliefează modul interesant de îmbinare a elementelor de lemn pentru a forma bolta circulară. De asemenea, se poate admira traforajul de pe peretele sudic al altarului. Este o superbă rozetă - ”floarea cu șase petale” - motiv solar prin excelență ce poate fi întâlnit mai peste tot în arhitectura și ornamentica populară. Aici însă este realizat cu măiestrie, prin decuparea grinzilor peretelui și are, fără îndoială, dublu rol; atât funcțional - ca fereastră de aerisire, cât și apotropaic - de protecție.



În interior, pictura realizată de Rus Macovei la 1832, oferă o surpriză: pe bolta naosului, în zona centrală, unde ar fi trebuit să fie reprezentată Sfânta Treime, apare o scenă iconografică inedită. Femeia ce ține în brațe un prunc, având în spate un disc mare, roșu, iar la picioare un alt disc mai mic, alb, este Fecioara Maria. Pe diademă se disting 12 stele, iar lângă femeie e un balaur cu multe capete. Cu siguranță meșterul zugrav a vrut să reprezinte scena din cartea Apocalipsei, cap.12, versetele 1-5: Și s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveșmântată cu soarele și luna era sub picioarele ei și pe cap purta cunună din douăsprezece stele. Și era însărcinată și striga, chinuindu-se ca să nască. Și alt semn s-a arătat în cer: iată un balaur mare, roșu, având șapte capete și zece coarne, și pe capetele lui, șapte cununi împărătești. Iar coada lui târa a treia parte din stele cerului și le-a aruncat pe pământ. Și balaurul stătu înaintea femeii, care era să nască, pentru ca să înghită copilul, când îl va naște. Și a născut un copil de parte bărbătească, care avea să păstorească toate neamurile cu toiag de fier. Și copilul ei fu răpit la Dumnezeu și la tronul Lui.” Doar că, voit sau nu, a substituit femeia din Apocalipsă cu Fecioara Maria. ”Practic zugravul nu a făcut decât să pună semnul egal între Fecioara din Apocalipsa (text încifrat și misterios) și Maica Domnului, realitate infinit mai apropiată de înțelegerea lui. Pentru un om simplu, Fecioara din Apocalipsă nu spunea nimic, dar Fecioara Maria însemna totul...” - consideră doamna prof.univ. Cristina Bogdan, decanul facultății de Litere a Universității București și profesor de antropologie. 


Cei care doresc, pot vizita satul, pentru a admira superbele porți de șură, decorate cu motive geometrice sau florale, sau pot face drumeții în arealul satului. Principalul punct de atracție este râpa Străminoasa, o formă geologică interesantă, rezultată prin eroziunea solului în decursul miilor de ani. 



Pentru participanții la eveniment, Primăria Comunei Năpradea a pregătit și un pliant (12 pagini, color) dedicat obiectivelor turistice din zona satului Vădurele. 

Iată așadar un eveniment ce se anunță a fi unul interesant și extrem de ofertant. Vă așteptăm, duminică, 3 septembrie 2023, în număr mare, la Vădurele! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...