duminică, 18 martie 2012

Sălajul turistic (3) - Stânca Dracului

Stanca Dracului - Hida
Este primăvară! Natura începe să se trezească la viață după o iarnă lungă și grea. Profit de vremea frumoasă de afară și plec spre Hida. Aici, la intrarea în localitate, cum vii dinspre Sânmihaiu Almașului, pe drumul național 1G, se găsește ”Piatra Dracului”.



Din anul 1975 stânca este protejată, făcând parte din rezervația naturală peisagistică cu același nume, având suprafața de 1 hectar. Ciudata formă pe care trecerea vremilor și-a lăsat amprenta este compusă din gresii oligomiocene.


Legenda spune că piatra a fost adusă de un drac, furios pe oamenii satului. A scăpat uriașul bolovan și a fugit, speriat de cântecul din zori al cocoșului.




M-am oprit la marginea drumului. Trecusem de mai multe ori prin zonă, dar niciodată nu am avut timp să mă opresc. Mă uit la stâncă din toate părțile și fac o grămadă de poze. Niciun indicator, nicio inscripție. Autoritățile locale puteau monta în zonă măcar o tăbliță pe care să scrie legenda.

Încerc să atribui ciudatei stânci diverse forme, din imaginație, dar parcă nu se potrivește cu nimic. ”Al dracului stâncă” îți vine să exclami. Vreau să urc treptele spre casa de deasupra stâncii dar dau cu ochii de un dulău mare și alb care stă tolănit la soare. Instinctul de conservare îmi spune să renunț la idee. Are ”Stanca Dracului” un paznic, care nu te lasă să-i deslușești toate secretele. Poate altădată voi avea mai mult noroc.

Stanca Dracului păzită de un dulău

Dacă aveți drum prin zonă, merită să vă opriți și pentru câteva minute. Nu veți regreta. 



4 comentarii:

  1. Aud pentru prima oară de Piatra Dracului,deşi am tercut de mai multe ori prin zonă! Interesantă! N-o să ratez următorul prilej.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi este solitara, la marginea drumului este foarte spectaculoasa. Merita sa te opresti din drum.

      Ștergere
  2. Veneam dinspre Cluj cu mașina și mă îndreptam spre Gâlgău Almajului. Fix când intram în Hida, începe piesa ”Fata din Grădina Zmeilor” de la Ad Hoc Medieval ( solistul de la Ad Hoc este din satul Hida ). Încercam să fac tot felul de legături între peisajele din Hida și trupa. Văd un magazin care se numea Bondor ( Sergiu Bondor se numește solistul ). Și apare pietroiul ăsta ciudat la marginea șoselei cocoțat pe o movilă deasupra drumului. Mirel, îți mulțumesc pentru articol. Așa am aflat că de povestea pietrei din Hida. Am citit că are legătură și cu Grădina Zmeilor. Pfff, dacă peste tot ar fi atâtea povești, apoi Harry Potter s-ar muta acolo ca să mai învețe câte ceva :) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul este mai vechi, e printre primele articole si nu are suficiente informatii. Acum m-as fi documentat mult mai bine. Multumesc pentru aprecieri, sper sa-ti fie de folos informatiile.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...