vineri, 8 martie 2013

Un an de Foto Travel !


Blogul ”Foto Travel. Lumea în imagini” a împlinit de curând 1 an. Am pornit la 1 martie 2012, cu gândul că un blog poate fi o platformă prin care pot da glas sentimentelor și gândurilor mele. Un loc în care pot depăna amintiri legate de excursiile efectuate, de locurile vizitate. Încă de la început am încercat să ordonez informația care știam că se va aduna în timp. Am creat câteva rubrici permanente:





Impresii de călătorie este rubrica în care am scris despre locurile din afara țării pe care le-am vizitat. Cele mai multe articole, 34 la număr, au fost scrise aici.

Patrimoniul UNESCO s-a vrut a fi rubrica în care postările să facă referire la locuri din țară și din afară aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Am scris până acum 6 articole.



România văzută de mine este rubrica în care scriu despre ceea ce am vizitat în țară. Este România așa cum o văd eu, cu bunele și relele ei. Este România mea. Am scris până acum 12 articole în această rubrică.




Sălajul turistic este acea rubrică în care mi-am propus să fac reclamă județului Sălaj. Să scriu despre frumusețile lui știute sau mai puțin știute, despre locurile de poveste, despre istoria acestora. 24 de articole au fost scrise în această rubrică.



Cu aceste rubrici am pornit la drum acum un an. Pe parcurs au fost adăugate și alte rubrici. Cum văzusem de-a lungul anilor câteva din orașele care au avut statut de Capitală Culturală Europeană, am inaugurat o rubrică având această tematică și în care am postat 3 articole. Călătorii imaginare este rubrica care s-a născut din dorința de a scrie despre filmele și documentarele de călătorie văzute dar și despre bogata literatură de specialitate. Rubrica Interferențe Culturale a apărut din necesitatea de a avea un spațiu în care să scriu despre evenimentele culturale la care am participat. Am încercat să dau cititorilor mei Motive pentru a vizita... diversele locuri despre care am scris. 

Nu am uitat nici Zalăul, Orașul Meu a devenit rubrica în care am început să scriu despre arhitectura, cultura și locurile minunate pe care le are.




În total în decurs de un an am postat pe blog, 100 de articole. Toate însoțite de fotografii realizate, cu mici excepții,  de către mine. Este mult? Este puțin? Rămâne să apreciați dumneavoastră. Eu atât am reușit să scriu.

Iată câteva statistici ale blogului:
  •  Până la 1 martie 2013 am avut 28.060 afișări de pagină;
  • Cele mai multe afișări de pagină au fost obținute de următoarele trei articole:
-  Sălajul turistic (7) - Mănăstirea Strâmba (644 afișări de pagină)
-  Top 10 obiective turistice care mi-au plăcut (499 afișări de pagină)
  •   După țară, cele mai multe afișări de pagină au fost din:
-  România (22669 afișări de pagină)
-  Statele Unite ale Americii (1431 afișări de pagină)
-  Rusia (582 afișări de pagină
  • Folosind criteriul vizitatori unici clasamentul pe țări arată astfel:
- România (5388 vizitatori unici)
- Statele Unite ale Americii (577 vizitatori unici)
- Germania (193 vizitatori unici)
  •  Blogul a fost vizitat din 53 de țări;
  •  În funcție de numărul de vizite, la acest capitol, cel mai bine stau următoarele postări:
  •   Cele mai multe comentarii le-au generat postările:
 Top 10destinații turistice (câte 6 comentarii)
  • Clasamentul pe luni, în funcție de numărul de afișări de pagină se prezintă astfel:
-  Ianuarie 2013 (4906 afișări de pagină)
-  Decembrie 2012 (3924 afișări de pagină)
-  Noiembrie 2012 (3754 afișări de pagină)

Referitor la statistici, câteva comentarii se impun. În primul rând, au fost benefice cele două campanii ale blogosferei de turism (grupul de pe facebook ale celor care au bloguri dedicate călătoriilor și turismului). Am participat la două dintre campanii: prima în luna noiembrie 2012 când fiecare dintre participanți au întocmit câte un top al obiectivelor turistice vizitate, iar a doua s-a derulat de 1 decembrie 2012, cu ocazia Zilei Naționale a României când blogosfera de turism a scris despre destinațiile turistice românești. În al doilea rând, orientarea blogului spre promovarea turistică a orașului Zalău și a județului Sălaj mi-a adus multe vizite.

Pe de altă parte, implicarea în cele două campanii ale blogosferei de turism și mai ales statistica realizată de mine mi-a adus posibilitatea colaborării cu revista electronică Cluj.Travel. Sunt foarte mândru de acestă colaborare. Până acum am publicat nu mai puțin de 16 articole în care am abordat teme diferite, de la descrierea destinațiilor turistice aflate la doi pași de noi, până la analize cum ar fi comparația dintre Cluj și Kosice. Îi mulțumesc lui Bogdan Stanciu pentru spațiul oferit și pentru sprijin.

Iată lista completă a articolelor de pe Cluj.Travel:
13. Wawel,comoara Cracoviei / 4.02.2013 

Ultimul articol, a fost foarte bine primit de cititorii site-ului cluj.travel dar și de alte publicații care l-au preluat. 

Ce urmează? Înainte de toate vreau să continui poveștile începute. Mai am de povestit despre acele locuri frumoase pe care le-am vizitat de-a lungul timpului. Și nu au fost puține la număr. Astfel în rubrica Impresii de călătorie voi povesti despre Viena, Praga, Bratislava, Bruxelles, Zagreb, Trogir, Split, Dubrovnik, Plitvice, Sibenik, Porto, Braga, Kosice etc. Rubrica România văzută de mine va conține articole despre Rîmetea, Cheile Turzii, Sibiu, Cluj-Napoca, Ploiești, București, mănăstirile din Bucovina, Baia Mare, Maramureș etc. Cu siguranță rubrica Sălajul Turistic se va îmbogăți cu noi articole, sper eu la fel de interesante. Sălajul are atâtea de oferit, sunt atâtea locuri frumoase despre care se poate scrie. Îmi propun să le descopăr și să le promovez. Voi acorda o atenție sporită rubricii Orașul meu în care voi scrie despre arhitectura, locurile de poveste și evenimentele culturale ce se vor derula în Zalău. 

Desigur, îmi propun să îmbunătățesc calitatea articolelor scrise. De aceea, un feed-back sau un comentariu, chiar și critic, vor fi întotdeauna binevenite. Mă voi strădui să îmbunătățesc comunicarea cu cititorii mei. Și nu voi abdica de la regula impusă încă de la început, aceea de a ilustra articolele doar cu fotografii realizate de mine (excepțiile întăresc regula). 

La ceas aniversar, blogul Foto Travel. Lumea în imagini capătă o fața nouă. Noul banner și noul watermark ce va apărea pe poze, este opera prietenului meu Kulcsár Ferenc, căruia vreau să-i mulțumesc și pe această cale. 

5 comentarii:

  1. Felicitari, Mirel! Si iata ca se nimereste cu aceasta ocazie sa primesti din partea mea premiul LIEBSTER - un premiu simbolic ca apreciere a activitatii tale :). Mai multe detalii despre premiu gasesti aici: http://fata-in-fata.blogspot.ro/2013/03/premiul-liebster-rasplata-scrierii-mele.html. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani! Iti dorim sa ai multe calatorii frumoase, si inspiratie ca sa ne povestesti si noua :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Bogdan! Daca am prins "gustul" pentru travel blogging, asta ti se datoreaza in mare parte si tie. Multumesc pentru tot!

      Ștergere
  3. la mai multi :)si la mai multe calatorii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Iti doresc si eu sa ai parte de cat mai multe calatorii frumoase.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...