miercuri, 29 mai 2013

Cele 7 minuni naturale ale României


Că România este pitorească, o știm cu toții. Însă puțini sunt cei care se implică mai mult, care trec dincolo de nivelul declarativ și fac cu adevărat ceva pentru promovarea imaginii României. Cezar Dumitru alias Imperator, unul dintre cei mai în vogă bloggeri de travel din țară, a demarat un nou proiect de anvergură menit să promoveze România și frumusețile ei. Proiectul intitulat ”Cele 7 minuni naturale ale României” își propune să identifice cele mai frumoase, cele mai spectaculoase zone naturale cu care Dumnezeu a înzestrat această țară.





În ce constă proiectul? Fiecare poate propune 10 locuri frumoase din țară. Acestea pot fi parcuri naturale, monumente ale naturii, poate fi o zonă pitorească, un lac sau o peșteră. Propunerile pot fi făcute pe blogul Imperator Travel aici  sau pe pagina de facebook aici. Această etapă se întinde pe două săptămâni și durează până pe 4 iunie. În cea de a doua etapă, vor fi selectate 15 din cele mai nominalizate propuneri. Cele 7 minuni naturale ale României vor fi votate din acest set de 15 selecții.

Cezar Dumitru nu este la primul proiect de acest fel. Exact acum un an, proiectul ”Cele 7 minuni ale României” axat pe minunile construite, realizate de mâna omului și-a desemnat câștigătorii. Cele 15 nominalizări au fost: Salina Turda, Transfăgărășanul, Castelul Peleș, Mănăstirea Voroneț, Castelul Huniazilor, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Castelul Bran, Sarmisegetusa Regia, Centrul vechi al Sighișoarei, Palatul Parlamentului din București, Biserica Neagră din Brașov, Transalpina, Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, Catedrala Curtea de Argeș și Platul Culturii din Iași. Primele 7 (cele marcate cu bold) au fost alese prin votul a 3.852 de repondenți ca fiind minunile României. Rezultatele complete pot fi consultate aici.




Vă prezentăm în cele ce urmează un interviu realizat cu Cezar Dumitru, căruia îi mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde  întrebărilor noastre:

Foto-Travel: Cezar, ai în palmares un număr impresionant de țări vizitate. Sunt convins că ai văzut locuri minunate. De ce totuși această ”încăpățânare” de a promova România?
Cezar Dumitru: Simplu, este țara mea. Aici m-am născut, aici locuiesc și aici mă consider acasă. În plus, România mi se pare a fi una dintre cele mai variate țări de pe continent... cine s-ar putea lăuda să aibă în aceeași țară orașe feudale, cetăți gotice, moschei turcești, biserici pictate ca cele din Bucovina, orașe antice grecești și multe altele... chiar și dacă ne uitam la lista celor 7 de anul trecut – sunt foarte, foarte variate – o salină, o șosea, un castel, două citadele, o mănăstire și un cimitir, cred unic în lume.
  Foto-Travel: Cum ți-a venit ideea de a realiza o listă a celor 7 minuni construite de om ale României?
Cezar Dumitru: Ideea mi s-a cristalizat văzând diverse inițiative de gen ”7 minuni”. Oamenii sunt mult mai interesați dacă e vorba de un concurs, o competiție, chiar dacă nu câștigă nimic, ci doar o experiență on-line. Când e vorba de alegeri, toată lumea are o părere, așa că totul devine mai interesantDacă este să ne uitam la stabilirea celor ”7 minuni noi ale lumii” de acum câțiva ani, cred ca au votat milioane!

Foto-Travel: Ce impact a avut proiectul lansat de tine acum un an?
Cezar Dumitru: Eu sper că mai mulți cititori de-ai mei au descoperit locuri noi de la noi din țară și le-au și vizitat. Și eu am descoperit locuri de care nu știam cum ar fi castelul de la Carei. Din păcate, fiind în celălalt colț al țării, nu l-am vizitat, dar sper să ajung la un moment dat.

Foto-Travel: Ce așteptări ai de la acestă ediție a clasamentului ”cele 7 minuni ale României”?
Cezar Dumitru: Ca să descopăr locuri pe care nu le știu și ca tot mai mulți cititori să participe în faza de nominalizare și vot. Dar, mai ales să le și viziteze după ce este gata topul.
Cum în ultimul timp, sunt din ce în ce mai preocupat de promovarea României, a frumuseților ei, accept provocarea lansată de Cezar și nominalizez și eu 10 din frumusețile patriei.

1. Babele și Sfinxul din Bucegi


Sfinxul din Bucegi. Sursa foto: www.romaniamegalitica.blogspot.com
2. Delta Dunării


Delta Dunării. Sursa foto: www.ecodeltafishing.eu
3. Piatra Secuiului (Râmetea, județul Alba)


Masivul Piatra Secuiului


4. Cheile Bicazului


Imagine din Cheile Bicazului

5. Lacul Roșu


Lacul Roșu

6. Parcul Național Cehlău


peisaj din Parcul Național Ceahlău

7. Grădina Zmeilor (Gâlgău Almașului, județul Sălaj)


Grădina Zmeilor. Foto: Man Cristian

8. Cascada Vălul Miresei (Răchițele, județul Cluj)


Cascada Vălul MIresei din localitatea Răchițele

9. Peștera Urșilor


Peștera Urșilor. Sursa foto: www.alpinet.org

10. Valea Vaserului


Mocănița pe Valea Vaserului. Sursa foto: www.turism.bzi.ro

Vă îndemn și pe voi să nominalizați 10 locuri din România. Haideți să promovăm frumusețile naturale ale țării noastre!

UPDATE:

La campania inițiată de Cezar Dumitru, s-au raliat o serie de bloguri:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...