vineri, 31 mai 2013

TIFF 2013

Am mai spus-o și cu altă ocazie: Clujul este capitala culturală a Transilvaniei, dovadă mulțimea de evenimente ce au loc aici. Abia s-a încheiat Photo Romania Festival – cel mai mare eveniment fotografic din țară, că începe TIFF – cel mai important festival de film din România.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la a XII-a ediție,  se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 31 mai – 9 iunie 2013. Timp de 10 zile, Clujul va deveni capitala cinematografiei, aici fiind programate peste 200 de filme, documentare și scurt metraje grupate în 23 de categorii.

sursa foto: tiff.ro


Trei regizori se bucură de proiecții speciale în cadrul categoriei 3X3. Aceștia sunt Stephan Frears (Anglia), Eyal Sivan (Israel) și Olivier Assayas (Franța). Alte 8 filme vor putea fi vizionate în cadrul categoriei Retrospectiva Péter Forgács. De asemenea trei țări au momente speciale pentru producțiile lor cinematografice: Grecia (8 filme) și Slovacia (7 filme) în cadrul categoriei Focusși Ungaria (5 filme) în cadrul categoriei Ziua maghiară. De la festival nu puteau lipsi filmele românești, nu mai puțin de 32 de producții cinematografice putând fi vizionate pe durata festivalului.

Deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc în acestă seară (31 mai 2013) cu începere de la ora 21,45, prin proiecția filmului spaniol Los amantes pasajeros (Amanții pasageri), în regia lui Pedro Almodóvar. Un trailer al filmului poate fi urmărit aici.
Pentru ceremonia de închidere a festivalului este programat filmul Kon-Tiki, o coproducție Marea Britania - Norvegia – Danemarca – Germania din 2012, în regia lui Joachim Rønning și  Espen Sandberg. Filmul poate fi vizionat duminică 9 iunie 2013 de la ora 21,45 în Piața Unirii. Un trailer al acestui film poate fi vizionat aici.

Înainte de toate, TIFF este o competiție. Pentru ediția din acest an, concurează 12 producții cinematografice dintre care nu mai puțin de 5 sunt coproducții. Acestea sunt: Wadja (Arabia Saudită); Ploaie de vacanță
(Uruguay, Mexic, Olanda, Germania); Corabia lui Tezeu (India);  Nord-Vest (Danemarca); Fabriacat la As (Slovacia, Cehia); Iubire înșelătoare (SUA); În dormitor (Polonia); Ceasul rău, pisica neagră (Japonia); Deturnarea  (Danemarca); Deflorarea Evei van End  (Olanda); Dama de compania  (Suedia, Irlanda, Norvegia, Finlanda) și Orizonturi frânte (Germania, Franța).

La edițiile anterioare, trofeul Transilvania a fost câștigat de filmele Occident (România – regia Cristian Mungiu), Noi albinosul (Islanda – regia Dagur Kari), Dias de Santiago (Peru – regia Josue Mendez), 4 (Rusia – regia Ilya Khrjanovsky), A fost sau n-a fost (România – regia Corneliu Porumboiu), La sagrada familia (Chile – regia Sebastian Campos), Shakespeare colț cu Victor Hugo (Mexic – regia Yulene Olaizola), Nord (norvegia – regia Rune Denstad Lango), Poveste anodină (Thailanda – regia Anocha Suwichakornpong), Fără cale de-ntors (Argentina, Spania – regia Miguel Cohan) și Oslo, 31 august (Norvegia – regia Joachim Trier).

Pentru ediția din acest an, filmele înscrise în competiție se luptă pentru următoarele premii: Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 euro; Premiul pentru cea mai bună regie -  în valoare de 5.000 euro oferit de BCR; Premiul Special al Juriului  - în valoare de 1.500 euro oferit de Vodafone; Premiul pentru cea mai bună imagine - în valoare de 3.500 euro oferit de Cinelabs; Premiul pentru cea mai bună interpretare  - în valoare de 1.000 de euro oferit de Vitrina Advertising; Premiul FIPRESCI oferit de juriul Federației Internaționala a Criticilor de Film; Premiul Publicului oferit de Mastercard.

Vor mai fi oferite următoarele premii: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre în valoare de 500 de euro; Premiul Let’s Go Digital pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți – oferit de UPC; Premiul Competiției Locale – în valoare de 1.500 de euro oferit de Terapia Ranbaxy; Mențiune Specială în cadrul Competiției Locale – oferit de Fabrica de Pensule; Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, scurtmetraj și respectiv de documentar – oferit în cadrul Concursului Național de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF.

Pentru filmele românești există trei premii: Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj  - în valoare de 5.000 euro (pentru servicii de post-producție) oferit de Abis; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj - în valoare de 1.500 de euro și o zi de filmare oferit de Studiourile MediaPro; Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut  - în valoare de 1000 de euro oferit de URSUS.

Ca în fiecare an, vor fi oferite două premii speciale: Premiul de Excelență – oferit de Mercedes-Benz revine actriței Luminița Gheorghiu iar Premiul pentru întreaga carieră revine regizorilor Jiří Menzel și Stephen Frears.

În cele zece zile de festival, vor fi organizate o serie de evenimente conexe, de la evenimente multimedia, concerte, expoziții. Dintre acestea se remarcă expoziția Cinematografele din Clujul de altădată, ce va avea loc în perioada 31 mai – 3 iunie la Cinema Mărăști iar în perioada 4 – 9 iunie la Casino, Parcul Central și expoziția Mândrie și beton – despre transformările satelor tradiționale din Țara Oașului și Maramureș, expoziție ce poate fi vizitată în perioada 2 – 16 iunie 2013 la Piano Cazola Gallery. De asemenea pe 1 și 2 iunie la Bonțida se va organiza un program special Weekend la Castel, constând în jocuri, concursuri, ateliere de creație, spectacole, expoziții și proiecții cinematografice.

Ca orice festival care se respectă, TIFF are un site dedicat evenimentului  unde puteți consulta programul complet al proiecțiilor și al evenimentelor organizate la Cluj-Napoca. Există chiar și un ziar al festivalului numit AperiTIFF, edițiile acestuia în format PDF conținând programul evenimentelor sau catalogul tuturor proiecțiilor putând fi descărcate de aici. Festivalul mai are un blog oficial  și o pagină de facebook.



Biletele de intrare la proiecțiile cinematografice ale festivalului costă 10 lei (pentru biletele achiziționate cu minim o zi înaintea proiecției) și 12 lei (pentru cele achiziționate în ziua proiecției). Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de preț redus, pentru aceste categorii, biletul costă 8 lei. Există și posibilitatea achiziționării unui Card TIFF, la prețul de 300 de lei – card ce asigură accesul la 35 de proiecții la alegere. Informații complete despre bilete, modul de achiziționare a acestora și prețuri pentru evenimentele speciale pot fi găzite aici.

TIFF are și câteva festivaluri derivate. Astfel între 19-23 iunie se desfășoară la Sibiu festivalul TIFFSibiu; între 14-18 august se desfășoară la Biertan festivalul filmelor Horror & Fantasy, Full Moon; iar între 27-30 septembrie 2013 se desfășoară la Alba Iulia cea de a doua ediție a festivalului Alba Iulia Music & Film Festival

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...