joi, 23 mai 2013

Remodelarea centrului istoric al Zalăului


Se constată în ultima perioadă o preocupare a cetățenilor municipiului Zalău pentru conservarea a aceea ce a mai rămas din Centrul Istoric al orașului. Pe facebook, cea mai mare rețea de socializare, există chiar un grup intitulat ”Amintiri despre Zalău” unde se dezbat idei legate de conservarea și păstrarea acelor elemente arhitectonice care amintesc de Zalăul de odinioară.




Majoritatea ideilor vehiculate aici, converg spre necesitatea unei reamenajări a centrului istoric a orașului; spre punerea în valoare a fântânilor arteziene existente ca element de arhitectură care ar putea să redea orașului farmecul de odinioară. Grupul creat aici, a redactat o scrisoare deschisă adresată Consiliului Local al Municipiului Zalău, prin care ”se militează pentru un oraș al noului și al vechiului deopotrivă”. Semnatarii scrisorii, Mircea Naroși, Iudit Kovács, Kürti Barna, Marcela Drăgușin, Kerekes Edit, Simona Ciulea și Daniel Mureșan insistă pentru refacerea fântânilor arteziene existente în jurul cărora ”s-ar putea dezvolta niște oaze de popas sau de petrecere plăcută a timpului liber. Cu timpul fântânile Zalăului ar putea deveni niște veritabile atracții, inclusiv turistice”.



Nu știu dacă Consiliul Local sau Primăria au răspuns scrisorii deschise, cert este că și la acest nivel există o preocupare în acest sens. Este adevărat că Primăria folosește cel mai eficient mijloc prin care poate realiza ceea ce și-a propus: obținerea unei finanțări. Primăria Municipiului Zalău derulează proiectul ”Remodelarea spațiului public din municipiul Zalău – consens între nevoile culturii urbane locale și rigorile arhitecturii și designului urban” – proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, domeniul Arhitectură și Design. Dintre cele 57 de proiecte depuse la această categorie, doar 7 au fost declarate câștigătoare, printre care și acesta.  Se urmărește elaborarea unui nou concept în ceea ce privește arhitectura și designul zonei centrale a orașului (Piața 1 Decembrie 1918, strada Unirii, pasajul din strada Unirii și piața Iuliu Maniu). Întregul proiect are un buget în valoare de 78.911 lei din care 55.000 lei reprezintă finanțarea din partea AFCN.


Principala provocare o reprezintă transformarea străzii Unirii într-o stradă pietonală. La ora actuală, aceasta este una dintre cele mai aglomerate străzi din oraș, fiind pur și simplu sufocată de sutele de autoturisme ce tranzitează zona. Este adevărat că în zonă se găsesc instituții publice și bănci dar și intrarea în piața agroalimentară, toate acestea contribuind la creșterea traficului auto. O posibilă soluție ar fi lărgirea străzii care trece printre clădirea Inspectoratului Școlar și Hotelul Porolissum, pentru preluarea traficului de pe strada Unirii corelată cu realizarea și amenajarea unui spațiu de parcare.

Odată eliberată strada Unirii, s-ar putea trece la reamenajarea acesteia. Nu știu dacă Primăria s-a gândit, dar o componentă a viitoarei amenajări ar putea fi punerea în valoare a celor 10 stâlpi cu lampadare, înșirați de la Prefectură până la Primărie de care se pare că toată lumea a uitat (ca să nu folosesc termeni mai duri). Toate marile orașe, care au reușit să-și creeze zone pietonale au corpuri de iluminat stradal compuse din lampadare din fier forjat. Forma și mărimea sunt specifice locului. Zalăul are deja astfel de lampadare, care ar putea fi reabilitate și eventual completate cu altele identice. După umila mea părere, lampadarele existente ar asigura legătura prezentului cu trecutul, acestea fac parte din peisajul citadin.






Tot legat de acest aspect, cine a tranzitat centrul orașului, nu se poate să nu fi remarcat că în ultimul timp, în micul parc ce înconjoară grupul statuar Wesselényi – ce a împlinit anul trecut 110 ani, au apărut corpuri de iluminat moderne care au însă un design ”retro”. Acestea asigură iluminatul public într-o zonă care până nu demult a fost cufundată în întuneric. Pentru ca lucrurile să fie duse până la capăt, ar trebui ca și grupul statuar amintit să fie iluminat, așa cum se întâmplă în alte orașe cu monumentele reprezentative. Asta presupune desigur, să trecem peste resentimentele acumulate și să ne asumăm istoria așa cum a fost ea. Ca o simplă comparație, grupul statuar Matia Corvin din centrul Clujului, contemporan cu cel din Zalău și opera aceluiași sculptor – Fadrusz János, este considerat simbol al orașului și tratat ca atare.






Preocuparea oficialităților zălăuane privind reamenajarea centrului istoric, s-a concretizat zilele acestea printr-o expoziție publică pe platoul de marmură din fața Prefecturii Sălaj. Aici se găsesc amplasate 9 panouri având fiecare câte trei fețe ce cuprind informații legate de proiectele arhitecturale ale arhitecților români premiate la concursurile de arhitectură organizate în țară sau străinătate. Expoziția este realizată de către Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania și se derulează pe perioada 20-27 mai 2013. Expoziția este intitulată ”Concursul de Arhitectură pentru spațiul public”. Cei care trec prin zonă, pot admira soluțiile arhitecturale propuse pentru amenajarea spațiului suprateran Parcaj Universitate București, pentru reamenajarea Bulevardului Eroilor din Cluj; pentru modernizarea și reabilitarea zonei centrale din Câmpina; pentru reabilitarea și amenajarea Curții Johannes Honterus din Brașov; reamenajarea Pieței revoluției din Baia Mare etc. Sunt prezente și informații despre două proiecte internaționale câștigate de arhitecți români: amenajarea parcului din Taichung Taiwan respectiv amenajarea malului lacului Tamula din localitatea Voru – Estonia.






Nu ne rămâne decât să sperăm că intențiile autorităților locale vor fi puse în practică și că orașul nostru va avea în curând o zonă pietonală bine delimitată. Poate că așa, centrul orașului își va redobândi o parte din farmecul de odinioară.

Iată o serie de articole pe aceeași temă apărute în presa locală:

UPDATE:

Pe grupul ”Amintiri despre Zalău” de pe rețeaua de socializare Facebook, a apărut astăzi aproape simultan cu acestă postare, informația potrivit căreia la Primăria Municipiului Zalău a avut loc o întâlnire între reprezentanții acesteia și o delegație a grupului. Primăria a fost reprezentată la cel mai înal nivel de Radu Căpîlnașiu - primarul municipiului, Nicolae Fazakas - viceprimar, Radu Nistorescu - administrator public și Manuela Ghiuruțan - purtător de cuvânt. Grupul ”Amintiri despre Zalău” a fost reprezentat de Daniel Mureșan, Mircea Adrian, Ciulea Simona, Drăgușin Ioana Marcela și Doina Cociș. Se pare că a fost o întâlnire fructuoasă, cele două părți încercând să găsească cele mai bune soluții privind reamenajarea centrului orașului. 







2 comentarii:

  1. http://www.magazinsalajean.ro/social/arhitectii-invitati-sa-redeseneze-centrul-zalaului.html?fb_ref=below-post&fb_source=message

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru atenționare! Am inclus și link-ul spre articolul din Magazin Sălăjean.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...