vineri, 17 mai 2013

Noaptea Muzeelor 2013


Ziua Internațională a Muzeelor este sărbătoarea instituită de International Council of Museums (ICOM) în urmă cu 60 de ani. Poate cel mai cunoscut eveniment asociat cu Ziua Internațională a Muzeelor, ce câștigă în fiecare an o tot mai mare popularitate, este Noaptea Muzeelor – eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a noua ediție. Și în România, Noaptea Muzeelor a devenit un eveniment cunoscut și îndelung așteptat. 

În acest an, Rețeaua Națională a Muzeelor din România  implementează cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, proiectul ”Noaptea Muzeelor în patru acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu”  prin care proiectul se îmbogățește prin introducerea a patru circuite între muzeele din orașele amintite. Lista completă a muzeelor ce pot fi vizitate gratuit cu ocazia acestui eveniment, este disponibilă aici: http://www.noapteamuzeelor.ro/. Potrivit datelor de pe site-ul oficial, în acest an sunt 152 de muzee înscrise în program, cu 58% mai multe decât la ediția din anul anterior.  




La Zalău, Noaptea Muzeelor coincide în acest an cu Zilele Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, care programează în perioada 18-19 mai 2013 o serie de evenimente la ambele secții ale muzeului. Vor avea loc evenimente pentru toate vârstele: concursuri, proiecții de filme, ateliere etc. care vor culmina cu premierea celor mai active școli participante la săptămâna ”Vreau și eu la Muzeu”, respectiv a celui mai activ participant la Zilele Muzeului. În aceste zile se află la Zalău două expoziții temporare interesante. Este vorba despre expoziția ”Universul copilăriei – jucăriile de odinioară” ce poate fi vizitată la secția de istorie a Muzeului Județean, respectiv de expoziția ”La hotarele Romei – daci, celți și vandali” ce poate fi vizitată la secția de artă din cadrul Galeriilor ”Ioan Sima”.

Așadar, haideți cu toții la Muzeu. Intrarea este liberă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...