miercuri, 27 noiembrie 2013

Google Street View: next level

Compania Google reușește să mai producă o surpriză. După ce aplicația, deja celebră, Google Street View, lansată în 2007 ca o extindere a aplicației deja existente Google Maps, a devenit extrem de populară datorită vizualizărilor la nivel de stradă, acum compania trece la nivelul următor. Astăzi, oficialii Google au anunțat extinderea facilităților oferite de Google Street View prin cartografierea la nivel ”de stradă” a unor hub-uri de transport cum ar fi aeroporturile sau gările.




Au fost adăugate 56 de astfel de locații, dintre care 16 aeroporturi internaționale și 50 de gări. Cele 16 aeroporturi sunt localizate în Europa (8 aeroporturi), Asia (6 aeroporturi), America Centrală (1 aeroport) și America de Sud (1 aeroport). Aeroporturile din Europa sunt: Tenerife, Málaga, Madrid Barajas, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona el Prat (toate din Spania), Gatwich (Anglia) și Eindhoven (Olanda). Google respectă în continuare politicile de confidențialitate aplicate persoanelor care apar în imagine, prin blurarea fețelor acestora. În schimb te poți plimba în voie prin terminal. Două aspecte sunt surprinzătoare: primul este acela legat de securitatea aeroporturilor, atât de des invocată. Desigur, aeroporturile sunt demult spații publice, însă pasul făcut de Google poate părea îndrăzneț. A doua constatare este aceea că niciun aeroport din Statele Unite nu apare în aplicație. Poate tocmai din motive de securitate.

Aeroportul Eindhoven 

Aeroportul Barajas din Madrid
Și la capitolul gări feroviare / stații de metrou, Europa stă destul de bine: aici se găsesc 32 din cele 59 de gări ce apar în aplicație. Dintre țările europene, Italia deține recordul absolut cu gările din Palermo, Bari, Napoli, Roma, Florența, Bologna, Genova (2 stații), Veneția, Mestre, Verona, Torina, Milano, Verona. Tot la acest capitol mai apar Viaductul Brusio din nordul Italiei și stația de Vaporeto din Veneția. Celelalte gări europene sunt situate în Marea Britanie (Londra (10 stații), Birmingham, Leeds, Mancester, Liverpool, Glasgow, Edinburg) și Spania (Madrid). În afara Europei, mai apar în aplicație gările din Hong Kong (3 stații), Taipei, Osaka (15 stații), Yolohama (5 stații). Dincolo de aeroporturi și stații de metrou / stații feroviare, aproximativ în aceeași categorie, a zonelor de tranzit se poate înscrie și stația de funicular din Hong Kong. Imaginea panoramică este spectaculoasă.

Gara Santa Maria Novella din Florența

Gara Charlig Cross din  Londra
Desigur, termenul deja încetățenit ”vizualizare la nivel de stradă” va trebui înlocuit. Poate cu ”vizualizare la nivel de peron” sau ”vizualizare la nivel de terminal”. Saltul uriaș pe care-l face compania Google, este că merge dincolo de stradă, că pătrunde pe peroanele gărilor, a stațiilor de metrou sau pe terminalele principalelor aeroporturi. Se simțea acest inconvenient, că folosind aplicația Google Street View, turiștii care vroiau să viziteze virtual un oraș, erau limitați la exteriorul clădirilor. De data această, cei interesați au posibilitatea de a vedea (virtual, desigur) cum arată gara sau aeroportul respectiv.

Stația de funicular din Hong Kong

Stație de vaporeto în Veneția
România, ca de altfel întreaga Europă de Est nu apare deloc printr-un aeroport sau gară în această aplicație. Probabil vor mai trece mulți ani, până când ne vom putea plimba virtual pe terminalele din Otopeni sau pe peroanele Gării de Nord. Așa s-a întâmplat și cu Google Street View, vizualizare la nivel de stradă. Orașe din România au apărut pentru prima dată pe hărțile Google abia în 2010 odată cu cartografierea orașelor București, Arad, Oradea, Brașov, Timișoara, Cluj, Constanța și Sibiu. Au trebuit să mai treacă încă 3 ani, pentru ca acum în 2013, aproape toată țara să fie disponibilă pe Google Street View.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...