duminică, 23 martie 2014

Patru pentru România !

Așa cum anticipasem încă de la debutul competiției ”The Best City to Visit Travel Tournament” ce se desfășoară în fiecare an pe site-ul foXnoMad.com al bloggerului de travel Anil Polat, patru din cele 8 orașe românești înscrise în competiție au ajuns să-și dispute semifinalele.
Dacă la începutul lunii martie, pe tabloul principal al competiției aveam 8 orașe românești, ceea ce reprezintă un record absolut, iată că, după patru runde succesive în care numărul orașelor rămase se înjumătățea de fiecare dată,  au rămas 4 orașe românești. Nu cred să se fi mai întâmplat vreodată ca 4 orașe din aceeași țară să ajungă în semifinale.



Orașele românești care au intrat pe tabloul principal sunt: Sibiu, Sighișoara, Alba-Iulia și Timișoara pe de o parte, respectiv Craiova, Cluj-Napoca, București și Brașov pe de altă parte. Fiecare din acestea au fost propuse de către un susținător, care a încercat să folosească toate resursele și strategiile pentru a convinge vizitatorii site-ului să voteze. Este de remarcat faptul că orașele noastre nu au fost învinse de către niciun oraș străin, ele s-au eliminat succesiv. Asta spune mult despre mobilizarea românilor în mediul online când vine vorba să susțină o cauză nobilă. De data aceasta, cauza era promovarea orașelor românești ca destinație turistică. Este cunoscut faptul că orașul care se impune în competiție, va fi vizitat de bloggerul  Anil Polat pe parcursul anului calendaristic în curs, iar promovarea acestuia se face prin articole scrise pe blogul acestuia. Așa s-a întâmplat și anul trecut, când orașul câștigător – Sibiu s-a bucurat de atenția bloggerului american.

Iată pe scurt parcursul orașelor românești. În partea stângă a grilei de start, Sibiul a trecut pe rând de Kampala; de Posto (oraș desemnat de European Best Destination ca fiind destinația europeană a anului 2014); de Mandalay și de Sighișoara. Ultima confruntare s-a încheiat cu scorul de 139 – 65. Ambele orașe meritau să meargă mai departe. Sibiul este câștigătorul de anul trecut, fostă Capitală Culturală Europeană în 2007, un oraș cu mare potențial turistic. Sighișoara, despre care am scris un articol-interviu aicieste de asemenea un oraș fabulos, cu o cetate veche încă locuită, atracția principală a turiștilor străini care vizitează orașul. Sighișoara a trecut pe rând de Toronto, New York și Queenstown.

Alba-Iulia a fost surpriza acestei ediții a competiției. Deși a avut parte de concurenți puternici ca și St.Petersburg, Berlin  sau Istanbul – fiecare dintre aceste orașe având un mare potențial turistic fiind orașe titrate în industria de turism. În ultima rundă, ”Elite 8”, Alba-Iulia s-a impus în fața Timișoarei cu 44 – 43. Este interesant că atunci când s-au afișat rezultatele votului, era egalitate perfectă 43 – 43. Apărea mesajul ”poll closed”. Mi-am pus întrebarea firească, cum va rezolva Anil această problemă. Acum, pe site este afișat același mesaj ”poll closed” dar scorul este 44- 43 în favoarea orașului Alba – Iulia. 

Așa apărea prima dată rezultatul votului
La câteva ore, deși votul era închis, situația era aceasta
Nu este prima eroare din actuala ediție. La un moment dat, Budapesta a fost uitată și lăsată de-o parte deși avea dreptul să meargă mai departe. Eroarea a fost semnalată de persoana care a propus orașul respectiv iar soluția găsită a fost un dul în trei în runda a doua, între Paris, Budapesta și Ljubljana.

Timișoara, oraș ce aspiră la nominalizarea din partea României pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, a trecut pe rând de orașul spaniol San Sebastian, apoi de Chicago, de Singapore pentru ca în ultima etapă să fie învinsă (nu știu pe ce criterii) de Alba-Iulia.

De cealaltă parte a tabloului principal, Craiova a beneficiat de o poziție favorabilă și a trecut defilând de Ierusalim, de Edinburg, apoi de Havana pentru ca în ”sferturi” să se impună în fața orașului spaniol Sevillia cu 150 – 39. Succesul Craiovei a fost explicat de Alexandra Daniela Ilie, într-un interviu acordat blogului Foto-Travel.

Oltenii s-au mobilizat și au votat masiv orașul favorit
Prin așezarea pe grila principală a competiției, Bucureștiul și Brașovul s-au duelat destul de repede, în runda a doua. Bucureștiul trecuse de orașul turcesc Izmir iar Brașovul se impusese în fața orașului Phnom Penh. În primul ”duel românesc”, Brașovul a trecut de București (orașul finalist de anul trecut), și a întâlnit în runda a treia capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca. ”Duelul transilvănean” a fost unul pasionant, fiecare oraș părând la un moment dat că se impune. Recunosc, am ținut întotdeauna cu Clujul, orașul meu de suflet. Poate și din patriotism local. Până la urmă, Cluj-Napoca ce aspiră de asemenea la nominalizarea de Capitală Culturală Europeană în 2021 a devansat Brașovul cu doar 6 voturi. În faza optimilor, Clujul s-a impus categoric cu 81 - 27 în fața capitalei Argentinei - Buenos Aires.



Acum, suntem înainte de semifinale. În câteva ore se va da undă verde la vot. Avem, pentru prima dată în istoria acestei competiții, pe care la anul o văd complet schimbată, două semifinale 100 % românești. Sibiul va întâlni Alba-Iulia în încercarea de a accede pentru al doilea an consecutiv în finala competiției. Dacă se va califica (și sunt șanse mari ca așa să se întâmple, dacă judecăm doar prin prisma voturilor obținute până acum) va fi înregistrată din nou o premieră: va fi singurul oraș din istoria competiției care ajunge de două ori consecutiv în finală. Această semifinală românească, sau mai bine spus ardeleană are și o conotație simbolică: Alba-Iulia este capitala Unirii, orașul care în ultimii ani încearcă din răsputeri să revină în prim planul turismului autohton. Sibiul, nu mai are nevoie de nicio prezentare, este un oraș viu, dinamic, multicultural.

De cealaltă parte, Craiova va da piept cu Cluj-Napoca. Capitala Olteniei versus capitala Transilvaniei. Două provincii românești cunoscute mai ales prin patosul locuitorilor lor. Craiova pornește cu un avantaj psihologic, acela al trecerii fără probleme de toate contracandidatele ieșite în cale. Și încă cu număr mare de voturi. Clujul pornește cu un oarecare handicap, după victoria chinuită cu Brașovul. Parcă în duelul cu Buenos-Aires și-a mai revenit, orașul fiind votat de 81 de persoane, aproape jumătate din câte a primit Craiova. Chiar dacă personal îmi doresc să câștige Clujul, cred că până la urmă Craiova se va impune. Acestă semifinală are și o altă conotație: ambele orașe sunt candidate pentru nominalizarea de Capitală Culturală Europeană. Cred că se va impune orașul care va avea susținerea asociației care luptă pentru nominalizare. Vorbim de Asociația Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană respectiv de Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. Va fi un duel ”Servus” versus ”Intencity” – acestea fiind conceptele cu care orașele în cauză încercă să căștige nominalizarea.

Cum pronosticul dat în urmă cu câteva săptămâni s-a dovedit a fi greșit, nu am să risc din nou. Voi urmări cu sufletul la gură semifinalele și apoi finala. Ceea ce contează cu adevărat, dincolo de simpatiile și patriotismele locale, este că vom avea din nou o finală românească și că la fel ca anul trecut, un oraș românesc va fi desemnat drept ”cel mai bun oraș de vizitat în 2014”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...