marți, 18 martie 2014

Sighișoara are șanse să devină cel mai bun oraș de vizitat în 2014

Mărturisesc că urmăresc cu mult interes competiția blogger-ului de travel Anil Polat – ”The Best City to Visit Travel Tournament”. Încă de anul trecut, m-am implicat în promovarea și susținerea celor două orașe românești înscrise în competiție București și Sibiu, care au ajuns să-și dispute finala. A fost o competiție interesantă, pasionantă care a demonstrat că la nevoie românii, fie ei și bloggeri de travel, pot fi uniți.




Nu mă așteptam ca în acest an, în competiție să fie propuse 8 orașe românești: Alba-Iulia, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Sighișoara și Timișoara.  M-am bucurat când după turul preliminar, toate au ajuns pe grila de start și m-am întristat când unul dintre ele a trebuit să părăsească competiția. Bucureștiul a pierdut ”duelul” din turul doi cu Brașovul. Așa cum sunt ele poziționate pe tabloul competiției, unele orașe sunt mai norocoase – vorbim aici de cele din partea în partea stângă a grilei: Sibiu, Sighișoara, Alba-Iulia și Timișoara. Acestea se pot duela direct doar în fazele superioare și asta dacă vor ajunge până acolo. Astfel în sferturi, Sibiul poate întâlni Sighișoara iar Alba-Iulia poate întâlni Timișoara.  De cealaltă parte a grilei, s-au aflat la început Craiova, Cluj-Napoca, București și Brașov. După eliminarea Bucureștiului de către Brașov, a venit rândul unui alt duel românesc, cel între Cluj-Napoca și Brașov.

Chiar dacă am preferințe, izvorâte dintr-un oarecare patriotism local – mi-aș dori să câștige un oraș din Transilvania – nu pot să nu remarc parcursul foarte bun al Craiovei sau pe cel al Sighișoarei. Fără a neglija șansele celorlalte orașe românești, sunt tentat să mizez pe o finală Craiova – Sighișoara. Evident, nu se va întâmpla nimic rău dacă nu va fi așa, mă voi bucura la fel de mult pentru orice succes românesc. Un ”careu de ași” cu patru orașe românești ar însemna tot ce-și poate dori mai mult un român de la această competiție.

Iată de ce, blogul Foto-Travel vă propune două interviuri cu cei care au propus în competiție Craiova și Sighișoara. După interviul realizat cu Alexandra Daniela Ilie, cea care susține Craiova și căreia îi mulțumesc pentru amabilitatea de a îmi răspunde la întrebări, aduc în atenția cititorilor un mini-interviu realizat cu Răzvan Bică. Deși nu este originar din Sighișoara, Răzvan declară răspicat că Sighișoara este orașul lui preferat, poate și pentru că de mai bine de trei ani este ghid pentru turiștii străini care-l caută pe Dracula aici. Știe aproape totul despre Sighișoara, motiv pentru care l-am rugat să ne răspundă la o serie de întrebări legate de competiție, de oraș și de obiectivele lui turistice.

Foto-Travel: Cum ați aflat de competiția lui Anil Polat, ”The Best City to Visit Travel Tournament”?
Răzvan Bică: Cu ceva timp în urmă, nu mai știu exact când, am dat un like paginii ”FoXnoMad: travel smarter” și de atunci tot sunt la curent cu ultimele evenimente din viața si blogul lui Anil Polat. Tot așa (adică de pe Facebook) am aflat despre concurs și am propus Sighișoara.  

Foto-Travel: În actuala ediție, nu mai puțin de 8 orașe românești s-au aflat pe tabloul principal. S-a românizat competiția?
Răzvan Bică: Se poate spune și așa, deși... Nu știu exact câte propuneri au fost și câte au intrat pe tabel. Dacă țin cont de numărul voturilor de la fiecare rundă (destul de mic, părerea mea) cred că toate propunerile au cam intrat în concurs. Promit că la anul voi încerca să bag pe listă și Copșa Mică, doar așa, de amuzament și doar pentru a-mi da seama exact cum se face selecția orașelor care intră în concurs.

Foto-Travel: De ce ai propus Sighișoara în acestă competiție?
Răzvan Bică: Păi în primul rând este singurul oraș din România aflat pe lista Unesco World Heritage (și pe bună dreptate). În al doilea rând, ca ghid, observ reacțiile turiștilor mei imediat ce intrăm pe sub turn. Agenția la care lucrez a decis să pună Sighișoara mai spre finalul turului, așa că după câteva zile în care au văzut Sibiul, Clujul, Sighetul, Gura Humorului, și ajungem în Sighișoara – mai că nu le vine să creadă. Vor să se plimbe pe fiecare străduță, vor să facă poze cu toate zidurile și ușile colorate în tot felul de culori aprinse și fistichii. Sunt ca niște copii într-un magazin de bomboane: sunt atât de entuziasmați încât nu știu ce să încerce mai întâi. Și culmea, de fiecare dată reușesc să-mi transmită și mie starea asta. Sighișoara este singurul oraș de care nu mă plictisesc.  
  



Foto-Travel: Care crezi că sunt atuurile Sighișoarei în câștigarea turneului?
Răzvan Bică: Când vine vorba de genul acesta de concursuri (cu voturi online) nu prea cred că ”atuurile” contează. Contează cum și cât ești de dispus să promovezi respectivul concurs și mai exact să promovezi orașul tău. În final, totul cred că se rezumă la numărul prietenilor de pe Facebook sau al followers-ilor de pe Tweeter. Iar numărul voturilor îmi dă dreptate. Ca să nu mai spun că, dacă ai un IP dinamic, poți vota de mai multe ori pe zi. 

Foto-Travel: Pentru fazele superioare ale competiției, va fi nevoie de multe voturi. Ce strategie intenționați să adoptați pentru a-i convinge pe români și nu numai, să voteze orașul pe care l-ați propus?
Răzvan Bică: Nu cred că am de gând să fac ceva mai mult decât până acum: Facebook, Twitter. Dacă prietenii mei cred că merită votat orașul Craiova, foarte bine, le respect decizia. Eu vreau să promovez evenimentul în sine și nu voi încerca să scot în față doar lupta Sighisoarei cu oricare din orașele de pe tabel și să cer voturi pentru Sighișoara. Sunt mândru că în competiție au intrat 8 orașe din România și voi fi și mai mândru dacă unul din ele va câștiga, indiferent care va fi, chiar și Craiova :D  Totuși, cred că de la următoarea rundă voi trece la ”artileria grea”: îmi voi tag-ui prietenii din Sighișoara când voi pune linkul cu ”Haideți cu voturile...”  




Foto-Travel: Cum vedeți evoluția orașului propus, în fazele superioare ale competiției? Ce pronostic ai pentru semifinale? Dar pentru finală?
Răzvan Bică: Din păcate, în optimi vom avea un duel Sibiu – Sighișoara. Oricare din ele merită să câștige. Dacă e să mă iau după numărul de voturi al Sibiului, cred că acesta va câștiga duelul. Dar vom vedea, poate Sighișoara va reveni spectaculos. Va fi un duel interesant. Apoi vom avea un Alba Iulia – Timișoara. Aici va fi strâns de tot, la modul de câteva voturi diferență (cred). Mi-e greu să zic cine va câștiga. De partea cealaltă a tabelului vom avea un Craiova (!?!) – Sevilla. Aici va câștiga Craiova. Tot așteptam finalul șaisprezecimilor dintre Cluj-Napoca și Brașov – încă se votează la ora la care eu răspund la aceste întrebări și este o diferență de câteva voturi.  Ca și la Sibiu – Sighișoara, oricare din cele două merită să meargă mai departe (recunosc, eu țin cu Brașov) unde va întâlni Buenos Aires. În concluzie, văd o semifinală și o finală 100% cu orașe numai din România. Finala cred (sau cel puțin așa o văd eu acum) că va fi Sibiu – Cluj-Napoca. Sper din inimă să nu văd ceva de genul: Sibiu – Craiova.

Foto-Travel: Pentru mulți, Sighișoara nu mai are nevoie de nicio prezentare din punct de vedere turistic. Este deja un brand turistic al Transilvaniei și al României. Totuși te rog să ne prezinți principalele atracții turistice ale orașului, sau poate lucruri pe care majoritatea românilor nu le știu.
Răzvan Bică: Hai să mergem pe lucrurile mai puțin știute, sunt mai interesante și astea fac orașul și mai special. În Sighișoara orice piatră, orice cărămidă și orice zid are câte o poveste. De exemplu, în camera de tortură, fosta închisoare a cetății, pe una din cărămizile din nișa ferestrei poți vedea o inscripție cu litere gotice: ”Morgen werde ich...”, care înseamnă ”Mâine eu voi...” Fascinante mai sunt și poveștile despre tunelurile secrete de sub citadelă. Am cunoscut sighișoreni care îmi povesteau cum în copilărie se ascundeau și se jucau prin tot felul de hrube pe sub cetate, intrările erau pe lângă ziduri sau, cineva îmi povestea cum o cunoștință, reamenajându-și casa, a găsit în pivniță o intrare secretă într-un lung tunel. Cică ducea până sus la Biserica din Deal. Din păcate, acestea au fost sigilate de autorități. Ce se știe sigur e că au existat cel puțin două tuneluri oficiale: unul pornea de sus, din Biserica din Deal, care era considerată ultimul punct de apărare al cetății, și cobora în citadelă. Iar din citadelă ar mai fi existat un tunel care te ducea tocmai jos, în orașul nou. Plus, că, de fiecare dată când cineva mai consolidează sau reconstruiește o clădire se găsesc tot felul de lucruri interesante: de la monede de aur (au fost câteva cazuri), până la schelete îngropate în pivnițe sau zidite în pereții casei. Era să uit de principala atracție a orașului: Jimmy, paznicul cetății. Este un maidanez de... nimeni nu știe cu exactitate câți ani are. Cetatea e a lui, toată lumea îl știe, toată lumea îl hrănește, doarme la Casa cu Cerb și este cel mai cunoscut personaj al cetății. Are până si propria pagina de Facebook – Jimmy Dogson, a apărut și pe la televizor, e vedeta no 1.   



Foto-Travel: Ce caută turiștii străini care vizitează orașul dincolo de mitul Dracula?
Răzvan Bică: Depinde foarte mult de turist. Cei mai tineri vin axați pe Dracula și își fac poze cu tot ce are legătură cu Dracula: ”Eu și casa lui Dracula” ”Eu în restaurantul lui Dracula” ”Eu și statuia lui Dracula” și tot așa. Mulți nu prea știu că Sighișoara are legătură cu Dracula, ei sunt pregătiți pentru ”castelul lui Dracula” – Branul. Când le spui că în casa asta s-ar fi născut Dracula și le arăți casa galbenă din apropierea Turnului cu Ceas, te privesc cu suspiciune și te întreabă: ”Dar ăsta nu e castelul lui Dracula, nu?” Și atunci trebuie să începi să spui adevărata poveste a adevăratului Dracula. Tinerii sunt oarecum dezamăgiți de istoria reală (parcă le pare rău să-și strice imaginea aia despre Dracula cu dinți, sânge, virgine), pe când cei mai bătrâni par mai atrași de adevăr. Cineva mi-a spus chiar că adevărul e mai interesant decât povestea lui Bram Stocker. Vreau să vă mai spun o scurtă și haioasă poveste și promit că închei: am avut doi turiști, el și ea, el american, persoana importantă, ea o filipineză tinerică și nu foarte prietenă cu limba engleză. El venise în România special pentru Dracula, așa că le-am organizat un tur ”Dracula all inclusive”. După vreo 6 zile în care în fiecare zi discutam și le povesteam despre Dracula, ajungem și la Sighișoara. Vizităm ”Casa Dracula”, statuia Dracula, facem poze cu Dracula – e un tip prin oraș deghizat în Dracula, în fine. La un moment dat, tipa face ochii mari și mă întreabă: ”Răzvan, Dracula real?” Pe bune, după 6 zile în care am vorbit doar despre Dracula? Îi zic: ”Yes, but no vampire!” Mă privește dezamăgită: ”No vampire? Aaaaaa”




Foto-Travel: Nu-mi rămâne decât să îți doresc mult succes!
Răzvan Bică: Mulțumesc mult, să fie pentru toată lumea. Cum începe sezonul, vă aștept la Sighișoara!


Trebuie precizat faptul că, parcursul de până acum al Sighișoarei în competiție a fost următorul:

  • Preliminary Voting: Sighișoara a început modest, obținând doar 3 voturi în acest tur. Suficiente însă pentru a intra pe tabloul principal.
  • First Round: Sighișoara s-a impus clar în fața orașului canadian Toronto cu 36 - 8.
  • Second Round: Sighișoara s-a impus clar cu 69 - 24 în fața orașului nord-american New York
  • Sweet 16: Sighișoara trece de Queenstone (Noua Zeelandă) cu 47 la 16. În ”Elite 8” are de înfruntat orașul care a câștigat competiția de anul trecut: Sibiu. 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...