marți, 13 mai 2014

Mirel Magop. De profesie globetrotter

Tuturor ne place să călătorim, să descoperim noi locuri, noi orizonturi. Însă cei mai mulți dintre noi preferă confortul unui mijloc de transport, oricare ar fi el. Sunt însă și alt fel de călători pentru care lasă confortul deoparte și pur și simplu călătoresc în cel mai simplu mod posibil. Românul Mirel Magop, de loc din Dorohoi, nu este un călător obișnuit. Spre diferență de noi ceilalți care alegem mijloace moderne de călătorie, poate și pentru faptul că nu ne ajunge timpul niciodată, el a ales un mod inedit de a călători: pe jos. Cu desagii sau rucsacul în spinare a străbătut pe jos întâi toată România, apoi toată Europa. Pentru el mersul pe jos e ca și aerul pe care-l respiră, un reflex, un mod de viață.

Mirel Magop pe urmele lui Badea Cârțan la ...Roma


După ce a bătut România în lung și-n lat, trecând prim toate orașele țării a urmat aventura europeană. A vizitat în stilu-i caracteristic, mergând pe jos, toate capitalele Europei. Însă, călătoria care l-a marcat cel mai mult și în care a investit cel mai mult din punct de vedere sentimental, a fost refacerea traseului lui Badea Cârțan. Pe numele lui adevărat Gheorghe Cârțan (1849-1911), Badea Cârțan, țăranul autodidact din Cârțișoara, a intrat în legendă mai ales pentru călătoria de 45 de zile, pe jos, până la Roma. Lui Mirel Magop i-au trebuit 115 zile ca să refacă traseul celebrului înaintaș, punând la socoteală și pauzele. La fel ca și Badea Cârțan, a dus la Roma un pumn de pământ, de data aceasta luat de la Sarmisegetusa. În Italia s-a întâlnit peste tot cu români aflați la muncă, departe de țară. A apărut în presa locală, a fost subiect de știri (televiziunea din Torino). Pe 1 decembrie 2013 a ajuns la Roma, la baza Columnei lui Traian. Într-una din fotografii apare ca un dac veritabil flancat de doi soldați romani.

Szeged, Ungaria
Viena: pe urmele lui Badea Cârțan
Badea Cârțan - Mirel Magop la Roma
Badea Cârțan în drum spre Roma
În Carpații românești
Badea Cârțan la Cluj
Cum călătorului îi șade bine cu drumul, Mirel Magop a călătorit în acest an prin sudul Europei: Serbia, Kosovo, Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia și Albania. Totul în cadrul unui proiect mai amplu numit World Tour - proiect ce poate fi urmărit pe pagina de Facebook atașată.

o nouă ţară vizitată de Mirel Magop: Albania
în Grecia
la intrarea în Kosovo
Mirel la Pristina
pe străzile din Turcia
Acum are în față o nouă provocare: aceea de a face un tur al capitalelor lumii. Pentru prima parte a proiectului, i-a sărit în ajutor compania Lindab, care-i finanțează călătoria de la Nordkapp (Norvegia) (cel mai nordic punct de pe continentul European) la Capul Horn (Chile) (cel mai sudic punct al continentului sud-american). 

Impresionat de povestea lui Mirel, l-am rugat să răspundă la câteva întrebări. Îi mulțumesc și sper ca toate visele lui să devină realitate!


Foto-Travel: De unde pasiunea pentru călătorii?
Mirel Magop:  Răspunsurile mele la cea mai frecventă întrebare care mi se pune sunt diferite. Aproape că nu sunt două răspunsuri la fel. Dar nici unul nu e fals...îmi dau seama că mai multe motive, mai multe întâmplări și situații m-au împins spre această pasiune. Cu tipul ăsta de pasiune nu te naști... el se dezvoltă sub forța împrejurărilor. Bineînțeles, trebuie să ai și o sănătate, o rezistență capabilă să nu te dezamăgească când ai mai mare nevoie de ele.

Foto-Travel: Călătorești într-un mod inedit, așa cum puțini oameni mai călătoresc astăzi. De ce aţi ales această formulă?
Mirel Magop:  Sunt foarte multe de spus în ,,apărarea" stilului meu de călătorie. Îmi place să observ, nu doar să văd...vreau să fiu sigur că nu pierd nimic...sunt lucruri greu de explicat pentru cine nu face așa ceva... Pot spune că e un mod de a absorbi energia ...pot spune că acest stil de călătorie iți oferă libertatea absolută și, probabil asta vreau...

La radio Timișoara
Foto-Travel: Vă mai amintiți prima călătorie pe jos?
Mirel Magop:  Prima mea călătorie a fost de la Tulcea la Oradea... Când am ajuns la Oradea am avut sentimentul regretului că s-a terminat țara...că aș vrea să mai merg... Dar în momentul acela aveam familie...nu te poți angaja în asemenea călătorii de lungă durată, care conține și o anumită doză de risc, dacă ai responsabilități, obligații

Foto-Travel: Ce a urmat după această primă călătorie?
Mirel Magop: După divorț, când am avut sentimentul că sunt liber...am început Turul Orașelor din România. Timp de trei veri am parcurs aproape 11 000 de km prin România trecând prin toate orașele țării. Când am terminat, iarăși am avut un sentiment de regret... așa că peste un an, aveam să plec din Paris, în încercarea de a vizita toate capitalele din lume. pentru mine, orașele din România, capitalele din lume, au fost și constituie doar niște repere... Drumul către ele poartă toată responsabilitatea magiei...


Foto-Travel: Unul din proiectele cele mai interesante este acela legat de refacerea traseului pe care l-a parcurs Badea Cârțan. Ce te-a determinat să pornești pe urmele lui?
Mirel Magop:  În momentul când am plecat din Paris, am realizat ca Badea Cârțan a împlinit 100 de ani de la moartea sa. Am văzut că nimic nu s-a întâmplat în legătură cu aceasta și am decis ca atunci când voi ajunge în România să fac ceva pentru cel pe care noi, globetrotterii, îl considerăm părintele ​nostru. După ce am trecut prin 32 de țări am ajuns și în România...Aici mi-a luat ceva timp să pregătesc această călătorie. Pentru că am vrut sa reeditez călătoria lui Badea Cârțan la Roma în aceleași condiții. 


Foto-Travel: Cu ce gânduri ai pornit la drum? Ce obiective ai avut? 
Mirel Magop:  Obiectivele acestei călătorii au fost...repunerea în memoria românilor a celui pe care-l consider unul din cei mai mari patrioți ai României...am vrut să port costumul nostru popular, să vadă străinii că la noi tradiția nu a murit...iar în Italia (cea mai lungă parte a traseului meu) am vrut să-mi aduc contribuția la îmbunătățirea relațiilor de prietenie  dintre poporul român și cel italian, spre valoarea ce a avut-o perioada când Badea Cârțan făcea senzație la Roma. Am fost ajutat și de coincidenţa fericită că anul trecut s-au împlinit 1900 de ani de la construirea columnei. O altă coincidență fericită a făcut ca să ajung la Roma pe 1 Decembrie, ziua României și astfel să se întâmple cel mai emoționant moment al călătoriei mele...Mulțimea care m-a așteptat la Columnă în frunte cu doamna ambasador m-a făcut să cred că ceea ce am făcut a fost bine!

Diplomă primită din partea asociațiilor românești din Italia

Foto-Travel: Ce planuri de viitor ai?
Mirel Magop:  Urmează Anglia și Irlanda (probabil și Islanda) de unde voi pleca spre America de sud. Și pentru final...o știre de ultimă oră...spre Anglia voi face un ocol mai lung prin cel mai nordic punct european Nord Kapp, de unde voi avea săptămâna asta plecarea oficială. Acest lucru este posibil datorită ajutorului primit de la compania Lindab. 


Nu ne rămâne decât să-i urmărim călătoriile prin intermediul paginilor sale de Fecebook: Mirel Magop, Badea Cârțan și World Tour     


Un comentariu:

  1. Salutări domnului Magop de la prietenii din Parma!
    http://jurnaldenavetist.blogspot.it/2013/11/de-vorba-cu-badea-cartan.html

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...