marți, 8 iulie 2014

Premieră în Sălaj: instalarea a șase plăcuțe stolpersteine la Porț

Începând cu data de 7 iulie 2014, localitatea Porț din județul Sălaj se alătură altor sute de orașe din Europa Centrală și de Est care au instalate plăcuțe comemorative stolperstein, în memoria evreilor uciși în lagărele de concentrare naziste în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. În micuța localitate Porț din comuna Marca, situată în extremitatea vestică a județului Sălaj, la granița cu județul Bihor, au fost instalate în fața casei în care a locuit familia de evrei Mozes, șase astfel de plăcuțe, în memoria membrilor familiei. Este al doilea loc din România în care sunt instalate astfel de ”pietre de aducere aminte”, după cea instalată în luna mai 2014 la Timișoara. Este un eveniment cultural important în contextul comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord. Cu atât mai important cu cât doamna Eva Mozes Kor, cea la a cărei inițiativă au fost instalate plăcuțele, supraviețuitoare a Holocaustului, este originară din localitatea Porț.




Proiectul Stolperstein
Alături de 50 de americani – cercetători, studenți și directori ai muzeului, Eva Mozes Kor a vizitat timp de patru zile Cluj-Napoca, Porț și Șimleu Silvaniei. În programul vizitei în localitatea natală Porț a fost inclusă o vizită la cimitirul evreiesc și la școala din localitate. În fața caselor ridicate pe locul în care a fost casa părintească, s-au montat șase pietre având plăcuțe de cupru cu numele membrilor familiei Mozes. 

Instalarea plăcuțelor face parte din proiectul Stolpersteine – proiect major de comemorare a victimelor Holocaustului. O plăcuță Stolperstein (cuvânt de origine germană ce înseamnă ”piatră de poticnire” / ”piatră de aducere aminte”), este un mic monument închinat victimelor Holocaustului. Având dimensiuni de 96 X 96 X 100 mm, aceste ”pietre” au o plăcuță de cupru pe care sunt inscripționate numele victimei Holocaustului și datele de naștere respectiv de deces. Pe fiecare piatră scrie de asemenea ”Aici a locuit”. 

Ideea îi aparține artistului german Gunter Demnig. Citând din Talmud, artistul crede că ”o persoană este uitată atunci când numele ei este uitat”. În 1990 are primul proiect de comemorare a victimelor populației sinti si roma deportați din Cologne în 1940. În 1993 pune bazele a ceea ca avea să devină ulterior proiectul Stolperstein, prima piatră fiind montată în 1997 în Kreuzberg, Barlin. În timp, proiectul a devenit atât de popular încât în 2013 existau peste 1000 de localități cu peste 43.000 de pietre stolperstein instalate. Acestea se găsesc în Austria, Ungaria, Olanda, Cehia, Rusia, Croația, Franța, Polonia, Slovenia, Italia, Norvegia, Ucraina, Slovacia, Elveția, Luxemburg și...România. O listă completă a țărilor și orașelor unde sunt amplasate pietre stolperstein, poate fi consultată aici. Până la finalul anului 2014 sunt deja programate alte zeci de localități din Europa. 


Artistul Gunter Demnig cu două din pietrele stolperstein. Sursa foto: www.stolpersteine.eu
Cele mai multe pietre stolperstein comemorează evreii victime ai Holocaustului, însă altele au fost amplasate pentru alte diverse grupuri etnice sau de altă natură care au fost marginalizate și au avut de suferit: țigani, homosexuali, oameni de culoare etc. Oricine poate susține financiar instalarea unei astfel de pietre dacă urmează o serie de pași: formularea unei cereri privind instalarea pietrelor stolperstein în spațiul public (activitate complexă ce implică și o cercetare de arhivă cu privire la natura persecuției acelei persoane); realizarea inscripției după principiul ”o persoană - o piatră - un destin” - pe plăcuța de cupru sunt trecute de regulă numele celui decedat, anul nașterii, anul și locul de deportare / persecuție, informații cu privire la soarta individului. Urmează apoi o etapă de programare care depinde de ritmul în care sunt obținute avizele necesare. Programarea se face și în funcție de numărul de solicitări și de amplasarea pe hartă a locurilor în care vor fi amplasate pietrele, întrucât în marea lor majoritate, acestea sunt instalate chiar de artist. Desigur, cel mai important moment este cel al montării propriu-zise. 


Plăcuţele stolperstein de la Porţ
În cazul plăcuțelor instalate la Porț, au fost parcurse toate aceste etape. Cele șase piatre au fost finanțate de Muzeul Holocaustului și Centrul Educațional CANDLES (acronim de la Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors), o asociație ce are ca scop păstrarea memoriei gemenilor afectați de experimentele genetice naziste de la Auschwitz. Desigur, un rol important l-a avut doamna Eva Mozes Kor - fondatoarea muzeului. Cele șase plăcuțe poartă numele membrilor familiei Mozes: Alexander Mozes (1900-1944), Zseni-Jaffa Mozes Hersch (1906-1944) - părinții Evei; Edith Mozes (1930 - 1944), Aliz Mozes (1931-1944) - surorile mai mari ale Evei. Atât părinții cât și cele două surori mai mari au fost victime ale Holocaustului. Au mai fost instalate două alte plăcuțe în memoria surorilor gemene Miriam și Eva. proiectul Stolperstein nu comemorează doar victimele, doar pe cei decedați. Ci pe toți cei care au avut de suferit, au fost deportați. Astfel că pe plăcuțele celor două surori gemene care au supraviețuit lagărului, este scris: ”Aici locuia / Eva Kor Mozes / născută 1934 / arestată martie 1944 / deportată 1944 / Auschwitz-Birkenau / eliberată / supraviețuit”. 



Montarea plăcuţelor a fost făcută personal de artistul german Gunter Demnig. Și-a adus cu el și toate uneltele necesare. După ce s-a decis locul unde să fie instalate pietrele (loc decis de Eva Mozes Kor și de cele două familii care locuiesc în casele construite pe fosta proprietate a familiei Mozes), angajați ai primăriei Marca au săpat în zona cu iarbă din fața caselor o groapă după indicațiile germanului. Există reguli stricte, dimensiunile au fost respectate întocmai. Apoi, într-o roabă a fost pregătit cimentul cu care au fost legate pietrele. Gunter Demnig s-a asigurat personal că pietrele sunt la boloboc, că sunt amplasate în ordine. Sub privirile curioase ale sătenilor - care n-au mai văzut așa ceva în satul lor și al celor 50 de americani care au însoțit-o pe Eva, au fost montate aceste pietre. S-a filmat și fotografiat fiecare mișcare a artistului german. Pe urmă, groapa rămasă a fost umplută provizoriu cu nisip, pentru ca ulterior, după ceremonie să fie completată cu piatră și beton.






Într-un moment extrem de emoționant, au vorbit pe rând primarul din Marca, domnul Ioan Șumălan, artistul german Gunter Demnig și Eva Mozes Kor. ceremonia cere ca să fie citit integral textul de pe plăcuțe, lucru acre a fost făcut de Petre Gross și de Eva Mozes Kor. La final a fost rostită o rugăciune în limba ebraică și tradusă apoi în română de Petre Gross - secretarul Comunității Evreilor din Sălaj. Întreaga ceremonie a fost condusă de Kiel Majewski - directorul Muzeului CANDLES.

de la stânga la dreapta: Eva Mozes Kor, Kiel Majewski, Pășcuță Lucia, Gunter Demnig și Petre Gross
Ceremonia de instalare a plăcuțelor comemorative
Iată ce a spus Gunter Demnig cu ocazia instalării plăcuțelor la Porț: ”din păcate motivul pentru care pietrele au fost montate în orașe din Europa este unul trist. Însă sunt bucuros să mă aflu pentru a doua oară în România și pentru prima dată aici. Sunt bucuros să o cunosc pe doamna Mozes și că am reușit să pun aceste pietre aici în memoria familiei. În acest moment sunt 18 țări în Europa care au pietre stolperstein și sunt 47.000 de pietre prin locurile unde oamenii au fost persecutați. Este începutul unui proiect amplu. Anul 2014 este deja ocupat, nu mai putem onora alte comenzi. Vom continua însă în anii următori, până când vom avea puterea să facem acest lucru. Vă mulțumesc!” 

Gunter Demnig vorbind celor prezenți despre proiectul Stolperstein



Cele șase pietre stolperstein cu numele membrilor familiei Mozes
Dacă autorităţile locale vor şti să gestioneze situaţia, atunci plăcuțele stolpersteine instalate la Porț ar putea deveni puncte de atracție turistică. 


VA URMA: în curând un interviu în exclusivitate cu artistul Gunter Demnig...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...