vineri, 30 iunie 2023

Báthory Fest la a VI-a ediție

Festivalul de reconstituire medievală Báthory Fest, singurul de acest fel din județul Sălaj, începe astăzi, 30 iunie 2023, în Șimleul Silvaniei. Ajuns la a VI-a ediție (festivalul a debutat în 2016 dar au fost ani în care nu s-a organizat din cauza pandemiei) festivalul Báthory Fest promite o experiență inedită, o călătorie în timp în vremuri de mult apuse. Iar orașul Șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó), unde s-a născut Báthory István (1533-1586), principe al Transilvaniei (între 1571-1575) și Rege al Poloniei (1575-1586), vă așteaptă cu brațele deschise.

sursa foto: www.bathoryfest.ro

Ediția din acest an a festivalului Báthory Fest, organizat grație unui proiect cu finanțare europeană (Báthory Fest 2023 – Cultură, istorie și educație europeană, finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Cetățeni, Egalitate, Drepturi şi Valori, Angajarea și participarea cetățenilor: Înfrățirea orașelor, Număr Proiect: 101091232-CERV-2022-CITIZENS-TOWN) își propune să adune la Șimleu Silvaniei specialiști în cercetare istoriei europene dar și să ofere publicului spectacole de reconstituire istorică sau concerte. 

Azi, vineri, 30 iunie 2023, începând cu ora 13.00 va avea loc Conferința de deschidere a proiectului, urmat de o serie de conferințe pe teme de istorie. Totodată, în parcul Cetății Báthory vor avea loc demonstrații cu cai (Vulturii din Țara Călatei), demonstrații cu arme medievale și concerte (Dare, Pelegrinii). De la ora 21.30 este programată o paradă cu făclii pe străzile din centrul orașului iar seara se va încheia cu concertul trupei Bosquito.



Pentru sâmbătă, 1 iulie 2023, organizatorii au pregătit un program amplu, diversificat pentru toate gusturile. Seria de conferințe continuă cu prezentări legate de Uniunea Europeană (Istoria aderării la Uniunea Europeană, Cum să luptăm cu euroscepticismul?, Importanța votului în Uniunea Europeană, Oportunități de implicare a cetățenilor în activități finanțate de Uniunea Europeană, Viitorul Europei). 

În complexul sportiv vor avea loc competiții de fotbal, volei și șah dar și un concurs culinar.

Desigur, cele mai interesante activități vor avea loc în Cetatea Báthory, protagoniști fiind Vulturii din Țara Călatei sau Terra Ultrasilvana. Deschiderea oficială pe scenă va avea loc la ora 16.00, urmând ca de la ora 16.30 să aibă loc ”Asediul Cetății” - partea I. Duelurile și demonstrațiile cu cai vor fi alternate cu ateliere de jonglerii sau concerte (Deep6Project & Peregrinii, Crimson Haze). Principalul concert al serii va fi cel susținut de trupa Bere Gratis.



A treia zi a festivalului 
Báthory Fest, duminică, 2 iulie 2023, propune celor interesați atât conferințe, mese rotunde și dezbateri (Ce este solidaritatea în Uniunea Europeană?, Cum ne-a afectat pandemia de Covid19?, Planul de solidaritate al celor trei orașe înfrățite, privind situația conflictuală dintre Rusia și Ucraina) dar și momente festive (depuneri de coroane la bustul lui Báthory István) sau religioase (slujbă la Biserica Romano-Catolică). În parcul Cetății Báthory, începând cu ora 13 se va desfășura a doua parte a spectacolului de reconstituire medievală ”Asediul Cetății”, iar festivalul se va încheia cu demonstrațiile cu cai ale celor de la Vulturii Călatei.




Pentru mai multe informații vizitați pagina oficială a Festivalului Báthory Fest.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...