miercuri, 28 iunie 2023

Expoziția ”KANCSURA. Vreau să te păstrez!” la Cluj-Napoca

Pe Kancsura István l-am cunoscut anul trecut, la Jibou, în cadrul taberei de creație din cadrul Simpozionului ”Arta în Grădină”. Artist complex (pictură, obiect artistic, instalație) s-a născut la Budapesta la 19 august 1941, stabilindu-se la Cluj împreună cu mama sa în același an. A absolvit Liceul de Artă în 1959, apoi și-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice ”Ion Andreescu”, secția pictură, în 1965. De la debutul său, din anii 70, artistul a fost prezent, prin expoziții personale sau de grup, pe simezele unor muzee din Cluj-Napoca, Timișoara, București, Budapesta, Mücsarnok (Ungaria), Coburg (Germania) etc. 

Azi, 28 iunie 2023, începând cu ora 18.00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, va avea loc vernisajul expoziției ”KANCSURA. Vreau să te păstrez!” dar și lansarea catalogului cu același nume.



Asociația Culturală Continuum vă invită la vernisajul unei expoziții de pictură, obiect și instalație. Pe lângă lucrările de pictură, foarte puțin cunoscute ale pictorului Kancsura István (vor fi reunite pe simezele Sălilor Festive ale Muzeului din Cluj o selecție de picturi realizate într-un interval de 40 de ani!), se va expune un obiect tridimensional, conceput în anul 1972, și instalația cinetică „Anatomia Luminii”, proiectată de autor în anul 1962.

În cadrul vernisajului va fi lansat și catalogul expoziției, apărut în cadrul colecției ”Arte Vizuale” a Editurii ”Caiete Silvane” a Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Este al doilea album al artistului, apărut la editura ”Caiete Silvane”, după ”Kancsura. Prolog singuratic”. 

Proiectul este conceput și implementat de Asociația Culturală Continuum, realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj-Napoca. 

Partener principal: Muzeul de Artă Cluj-Napoca. 

Partener: Galeria Quadro.

Coordonator proiect: Radu Șerban, Asociația Continuum, prof. univ. UAD Cluj-Napoca.

Text critic: Sebestyén György Székely, istoric de artă, directorul Galeriei Quadro din Cluj-Napoca.

Concepție și automatizări pentru instalația „Anatomia luminii”: Daniel Moga, prof. UT Cluj-Napoca.

Video: Andrei Budescu, conf. univ. dr. UAD Cluj-Napoca.

Sponsori: Ștefan Gadola, Erwin Breckner și Dănuț Mureșan (DanyArt).


Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 28 iunie - 16 iulie 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...