duminică, 18 iunie 2023

”Împreună pentru Roxana”: cronica unui eveniment caritabil

A fi om înseamnă, în primul rând, a fi empatic cu cei din jur. A fi gata să sari în ajutorul semenului tău aflat într-un moment dificil al Vieții. Însă oricât ai vrea să ajuți, de unul singur, nu vei avea puterea pe care ți-o dă grupul. Singuri suntem picături de apă, împreună suntem șuvoiul ce poate schimba peisajul. Sau, să folosesc un clișeu, singuri suntem slabi, împreună suntem puternici. Cred că acesta a fost resortul care ne-a de terminat să organizăm evenimentul caritabil ”Împreună pentru Roxana” prin care ne-am propus să întindem și noi o mână de ajutor.



Trebuie să precizez de la început faptul că nu ne-am propus să ne luăm la întrecere cu alții care au organizat alte evenimente caritabile. Nici vorbă! Am vrut doar și noi, să ajutăm, poate într-un alt mod decât au făcut-o alții. Și, cred eu, astfel de inițiative trebuie încurajate. Știți cum se spune, puțin de la mine, puțin de la tine, se adună. Și acesta este obiectivul principal al oricărei campanii de strângere de fonduri. 

În Zalău, un oraș care rămâne provincial, orice ai spune, au fost organizate de-a lungul timpului câteva campanii umanitare de succes! Comunitatea locală a dat dovadă, de multe ori, de spirit civic. Însă, trebuie să recunoaștem, în orașele mici este diferit față de orașele mari, acolo unde comunitatea este bine dezvoltată iar inițiativele societății civile sunt la ordinea zilei. Și nu mă refer doar la puterea financiară, deși și ea contează. Mă refer la acea cultură organizațională, ce se creează în timp, exersând acte de caritate. De exemplu, în comparație cu Clujul, Zalăul este ”mic copil”...

Am făcut această introducere pentru că am vrut să subliniez faptul că și la Zalău se pot organiza evenimente caritabile elegante, decente. Ne place să credem că așa ar putea fi caracterizat evenimentul nostru.

Ideea a fost a soției mele. Și când cea cu care împarți Viața spune că vrea să ajute pe cel aflat în suferință, nu ai cum să rămâi indiferent. Nu ai cum să fii nepăsător. Cu atât mai mult cu cât, cu doar un an în urmă, Roxana alături de o parte din familia ei a fost la expoziția ta. Nici nu mai contează avalanșa de întrebări ce-ți asaltează mintea: cum să facem?; pe cine să rugăm să ne ajute?; unde găsim o sală potrivită?; cum gestionăm situația?. Și câte și mai câte întrebări... 

Însă acolo unde omul are îndoieli și obstacole, intervine Dumnezeu care face astfel încât toate să se potrivească până la cele mai mici detalii. Că de aia e Dumnezeu! La El nimic nu e imposibil, doar să ai credință! Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, a făcut astfel încât să dăm de oamenii de care aveam nevoie. O vizită la Treznea, la familia Pavel și Ileana Păușan ne-au dat speranțe că putem pune ideea în practică. Fără să stea pe gânduri, artistul Pavel Păușan a spus ”da”. Bulgărele a început să se rostogolească și pe măsură ce aluneca la vale se făcea mai mare, mai puternic...Apoi, când doamna Monica Băgărean s-a întors din pelerinajul la Santiago de Compostela - o experiență ce are darul de a schimba destine - am știut că putem organiza evenimentul dorit. Cu generozitatea-i cunoscută, ne-a pus la dispoziție sala de la Hotel Griff. Vedeți cum lucrează Dumnezeu? 


Au urmat câteva întâlniri și zeci de schimburi de mesaje, prin care am încercat să creionăm evenimentul. Ne-am gândit la amănunte legate de numele pe care aveam să-l dăm evenimentului, la invitați, la artiștii pe care doream să-i aducem lângă noi, la modul în care vrem să organizăm licitația. Poate că numele ales sună clișeistic, însă am vrut să subliniem din nou, puterea grupului.

A urmat discuția cu distinsa doamnă Rodica Pop-Seling, directorul Casei Municipale de Cultură Zalău. Ne-am bucurat mult că a acceptat să-și dedice o parte din timp pentru a sprijini această cauză nobilă. Ajutorul dat a contat mult, atât din punct de vedere logistic cât și organizatoric. Momentul artistic nu ar fi fost posibil fără ajutorul oferit. Iar legătura cu Ansamblul Artistic Profesionist ”Porolissum”, în varianta restrânsă, dirijat de Ionuț Dârjan, s-a datorat tot doamnei Rodica Pop-Seling. Și prietenii noștri din redacția ziarului Magazin Sălăjean ne-au sărit în ajutor, au publicat în ziar și pe site afișul și au scris despre cazul Roxanei. Pentru materialele de promovare pe care ni le-au realizat fără să ne ceară nimic în schimb, trebuie să le mulțumim și prietenilor de la Tipografia Tehno-Print, în special managerului acesteia domnul Dan Lucian.


Cum evenimentul organizat de noi s-a vrut a fi o combinație între un mini-spectacol de romanțe și o licitație a unor lucrări de artă plastică și artă fotografică, a fost nevoie să căutăm alți oameni de bine. Și, din nou Dumnezeu ne-a călăuzit înspre următorii Oameni: artistul și dramaturgul Flavius Lucăcel care nu a sta pe gânduri și ne-a donat o superbă lucrare din portofoliul său personal; artistul Dumitru Costălaș - președintele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Sălaj și profesor al cercurilor de pictură de la Șimleu Silvaniei și Zalău, ne-a donat o lucrare personală dar și alte două lucrări ale elevilor săi, Raluca Moisi (Zalău-Art) și Maria Buza (Șimleu-Art); artiștii fotografi Adela Lia-Rusu (EFIAP/p) și Ovi D. Pop (EFIAP/g), cunoscuți în Sălaj mai ales prin Tabăra de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”, ne-au donat două superbe lucrări de artă fotografică. 

Pe parcurs, au mai apărut opere de artă pe care am vrut să le scoatem la licitație. Domnul Vasile Chiș a donat, pentru a sprijini cauza Roxanei, un tablou semnat de artistul olandez Frans Groothuis (1936-2019), iar noi am donat două pânze vechi, una semnată Anna și datată 1899, iar alta semnată Toth. 



Un moment important în ducerea la bun sfârșit al proiectului a fost acela al cooptării în echipă a prietenilor de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Țara Silvaniei”. Ne-au sprijinit pe tot parcursul derulării proiectului, de la schițarea programului și promovarea evenimentului până la partea financiar contabilă. Mulțumim Daniel Stejeran, Ana-Maria Silaghi și Florin Opriș! Daniel Stejeran nu doar că ne-a ajutat în organizarea evenimentului dar a și adus un obiect prețios pentru a fi licitat: tricoul sportivului Adrian Gontariu. Ba mai mult, a știut să facă lobby pe lângă oameni potent financiar sensibilizându-i. 

Ne-am dorit încă, de la început, ca evenimentul caritabil ”Împreună pentru Roxana” să fie moderat de cunoscutul jurnalist Adrian Lungu. Aveam nevoie pentru eveniment de o prezentare ”ca la carte”, care să îmbine momentele artistice cu licitațiile operelor de artă. Știam că vom avea parte de o prezentare profesionistă și ne-am bucurat când Adrian Lungu a acceptat provocarea.

Dacă din punct de vedere organizatoric am reușit, într-un timp record, să potrivim lucrurile, grație implicării celor amintiți deja, mai aveam nevoie să trecem un test: acela al asigurării prezenței Oamenilor de Bine. Căci, fără aportul lor, evenimentul nostru nu s-ar fi numit caritabil. Dacă acest eveniment poate fi considerat a fi unul de succes, se datorează în cea mai mare măsură, celor care au înțeles importanța demersului nostru și i-au dat greutate prin prezența lor. Nu cred că vom reuși să găsim toate cuvintele prin care să le mulțumim tuturor și fiecăruia în parte pentru generozitatea lor. Au fost prezenți profesori (ce ne-am face fără ei), medici, avocați, oameni de afaceri dar și oameni simpli ce au înțeles că și ei pot ajuta. Până la urmă nici nu a contat statutul social ci faptul că ești Om. Nu numai că au ocupat toate locurile de care dispuneam în sala Hotelului Griff, dar au fost și extrem de generoși, umplând urna pregătită de noi și întrecându-se în licitație pentru toate obiectele pregătite. 


După prezentarea emoționantă făcută de Adrian Lungu în acordurile Ansamblului Artistic Profesionist ”Porolissum” a Casei Municipale de Cultură Zalău, format din profesorul Paul Câmpean la vioară, Iuliu Stoica la clape și dirijat de Ionuț Dârjan, a urmat prezentarea doamnei Monica Băgărean, gazda evenimentului. Intitulată sugestiv ”Călătoria”, prezentarea doamnei Monica Băgărean a pus accentul pe  ideea de sacrificiu prin asumarea voluntară a unui pelerinaj. 


Momentele muzicale, prezentate de artiștii Rodica Pop-Seling și Pavel Păușan, ambii laureați cu Trofeul ”Crizantema de Aur” la Festivalul Național de Interpretare cu același nume de la Târgoviște, au fost îndelung aplaudate de către cei prezenți. Sălajul se poate mândri cu doi câștigători ai Trofeului, la ediția din 1984 (Pavel Păușan) și 2015 (Rodica Pop-Seling).


Licitațiile operelor de artă plastică și fotografică dar și acelorlalte obiecte s-au dovedit a fi de un real succes. Licitația a început cu fotografiile ”Grandezza” și ”Inima lui Isus” ale artiștilor fotografi Adela Lia-Rusu și Ovi D. Pop. Acestea s-au vândut repede, mai multe persoane din sală arătându-se interesate de achiziția acestora. Pentru tricoul renumitului voleibalist sălăjean Adrian Gontariu s-a dus o adevărată luptă, tricoul fiind până la urmă adjudecat cu un preț cu mult peste cel de pornire. Asta înseamnă că cei prezenți la eveniment au înțeles că de fapt acesta este și scopul: să adunăm câți mai mulți bani. 


Și cea de a doua licitație, a operelor de artă plastică, a fost un succes. Au fost adjudecate următoarele tablouri: ”Locuri calde” semnat de artistul Flavius Lucăcel, ”Cărarea spre speranță” al artistului Dumitru Costălaș, respectiv ”Strada veche” -  lucrare semnată de Raluca Moisi și ”Luminiș” - lucrare semnată de Maria Buza. În unele situații, prețul inițial aproape că s-a dublat, ceea ce dovedește, încă o dată, generozitatea celor care ne-au onorat cu prezența. 


Pentru ultima licitație am lăsat donațiile familiilor Chiș și Matyas. Nu știu dacă a contat valoarea lucrărilor sau mai degrabă povestea acestora. Cert este că Oameni cu suflet mare au licitat și și-au adjudecat aceste opere de artă.

În final, s-au scos la licitație și icoane donate de doamna profesoară Pop Victoria și cărți de versuri semnate de Iris Király. Este impresionant modul în care lucruri aparent banale, pot deveni valoroase când sunt licitate pentru o cauză nobilă.


Poate cel mai emoționant moment a fost acela în care toți cei prezenți și-au împreunat mâinile în rugăciune. Oamenii atât au putut să facă: să își unească forțele și să doneze din prea-plinul lor. Însă cu toții sunt conștienți că mai departe lucrează Dumnezeu! Doar El, prin medicii din jurul Roxanei, o poate ridica din patul suferinței. Doar El îi poate reda sănătatea și o poate readuce în mijlocul familiei. Nădăjduim asta!

Știu, faptele bune se fac în tăcere. Nu am vrut prin aceste rânduri să ne facem un titlu de glorie, departe de noi acest gând. Dar credem că faptele bune pot inspira și pe alții și pot fi multiplicate. Mulțumirea noastră va fi deplină dacă noi sau alții vom continua să ne implicăm în astfel de activități caritabile.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...