miercuri, 10 august 2022

Conacul Archia - pentru boieri contemporani

Când zici boier te gândești, inevitabil, la termenul definit de DEX ca fiind un mare stăpânitor de pământuri ce deține și o funcție în stat, adică un nobil, o persoană ce făcea parte din aristocrația est-europeană. Dacă vestul Europei avea duci și conți, noi aveam boieri. Din acest punct de vedere, alăturarea cuvintelor boier și contemporan pare puțin forțată. Și totuși, acesta este sloganul cu care echipa din spatele conceptului de pensiune turistică Conacul Archia, încearcă să iasă din tiparele stabilite. Sintagma ”Pentru boieri contemporani”  nu se referă doar la cei cu mulți bani, ci mai degrabă la cei atrași de eleganță, de bun gust. Căci, nu-i așa, boierii de altădată erau și promotori ai culturii, ai artelor, ai frumosului. Și n-ai să înțelegi, oricât m-aș strădui eu să explic, ce înseamnă cu adevărat ”pentru boieri contemporani”, decât dacă vei trece pragul Conacului Archia.


La marginea sud-vestică a municipiului reședință de județ, Deva, înainte de a ajunge în satul Archia, undeva între pantele domoale ale dealurilor, străjuite din depărtare de Munții Metaliferi și Munții Poiana Ruscă, vei da de Conacul Archia. O clădire impozantă a cărei arhitectură amintește oarecum de conacele de altădată. 

Este afacerea familiei Szabo, ”trei generații unite de același fir roșu”  a cărei poveste a început în 1994, odată cu cumpărarea terenului pe care se află acum pensiunea. În clădirea abandonată a fostului CAP, familia Szabo a deschis o fabrică de confecții. În 1998 este construită prima locuință, Vila de peste Râu iar în 2003, apare în viața familiei primul cal, Larava dăruit de partenerii olandezi. Așa a început construirea grajdului. Treptat, afacerea familiei s-a schimbat, cele două fabrici de confecții au fost vândute și printr-un proiect SAPARD s-a trecut la construirea actualei pensiuni. La data de 10 noiembrie 2008, Conacul Archia își deschide porțile, acestuia adăugându-i-se piscina și pavilionul ”Poolside” în 2010, iar ulterior pavilioanele ”Garden” și ”Chic”. printr-un proces de rebranding, în 2016 a fost lansat conceptul ”Conacul Archia. Pentru boieri contemporani”. Aceasta este povestea pensiunii, așa cum este ea redată pe site-ul conacularchia.ro

De curând, am avut ocazia să trecem pragul Conacului Archia. Încă de la intrare ești întâmpinat de atmosfera specifică unui conac boieresc de la cumpăna secolelor XIX și XX. Interioarele, spațiile comune, sunt toate amenajate cu gust. Dacă ar fi să le descrii într-un cuvânt, atunci trebuie să te gândești la eleganță! Nu este acel rustic uneori agresiv al pensiunilor care încearcă, fără să reușească, să atragă prin decoruri inspirate din ruralul românesc. Aici este altceva, o combinație unică de facilități turistice de top și rafinament specific vechilor conace. 

Ca orice afacere cu blazon, la intrare vei da de fotografii în care proprietarii apar alături de personalități ale vieții culturale, politice, a divertismentului sau sportive, care au trecut pragul pensiunii. E ca o carte de vizită deschisă. Din holul unde este recepția, spre dreapta ai acces în Restaurantul Carol (numit așa după bunicul pe linie paternă). Ce-mi place la Restaurantul Carol, este faptul că mesele și scaunele sunt ”boierești”, iar fețele de masă sunt lucrate de mână. Până și lustrele ce asigură iluminatul, au farmecul lor. Azi, le mai găsești doar prin muzee. 




vedere din Restaurantul Carol

Interesante și pline de farmec sunt și scările de lemn masiv mărginite de balustradă de fier forjat și de unde ai vedere spre piscina exterioară, urci la etaj acolo unde, pe două niveluri, sunt camerele de oaspeți.



Aici, surprizele se țin lanț. Nu există colțișor în care să nu găsești ceva: un scrin vechi, un dulap cu uși pictate, tablouri ce par achiziționate de prin târgurile de antichități, diverse obiecte de uz casnic și gospodăresc, oglinzi ce poartă patina timpului și câte și mai câte. La prima vedere parcă te afli într-un muzeu, dar îți amintești că de fapt ești într-un conac boieresc. Aceste obiecte nu par aruncate aiurea ci fiecare își găsește locul lui, ca și cum ar fi fost acolo de când lumea. Ce poate fi mai frumos, mai incitant, decât un tablou ce poartă patina timpului, așezat pe un scaun cu spătar, de lemn?



Ce-mi place cu adevărat la Conacul Archia este faptul că fiecare cameră este personalizată. Camerele sunt denumite după motivul dominant care le ornează. Avem astfel camera maci, camera copaci, camera rădăcini, camera vânătoare, camera frunze, camera cai, camera echitație etc. Deși sunt numerotate, personalul va face întotdeauna referință nu la camera 3 ci la camera copaci, de exemplu. 

interior - camera copaci

Sunt și camere de tip suită, a căror denumire te duce cu gândul la decorurile de poveste care te așteaptă să le descoperi: camera transilvan, camera tradițional, camera levănțică, camera hulubărie sau camera pădure. În total sunt 13 camere și 2 suite, la care se adaugă o vilă. Pentru toate gusturile, pentru toate capriciile. 



Pentru turiștii activi, care nu merg în vacanțe doar să lenevească într-o cameră de hotel, oricât de primitoare ar fi aceasta, la Conacul Archia ai multe opțiuni de petrecere a timpului liber. În zilele toride de vară, piscina este atracția principală. Cei cazați la conac beneficiază de șezlong și prosop de baie și au acces la barul deschis toată ziua. Piscina este deschisă și pentru cei veniți din afară, însă contra cost. Muzica ambientală, aerul curat, apa cristalină și soarele cu iz de munte, sunt ingredientele perfecte pentru o relaxare la piscină.



Iar pentru și mai multă acțiune sunt recomandate plimbările pe domeniul conacului. Chiar la intrare în parcare, există o hartă pe care sunt marcate punctele importante de pe domeniu și este de asemenea marcat traseul turistic ce duce până la pădure, trecând prin livadă și locul pentru focul de tabără. De aici, de pe deal, am prins într-o seară un superb apus de soare peste satul Archia. 

Harta domeniului conacului Archia

Apus colorat de soare peste conac și sat

Am lăsat intenționat la final, ”cireașa de pe tort”, care pentru mine cel puțin constituie prima atracție a Conacului Archia. Este vorba de posibilitatea de a face echitație în stil de ”boier contemporan”. Având o deviză, având ea însăși potențialul de a atrage turiști - ”Caii strălucesc în umbră și nechează în noapte” (o reinterpretare a unui aforism cu autor necunoscut - ”Aurul gitanilor strălucește în umbră și nechează în noapte”), centrul de echitație de la Conacul Archia oferă celor interesați activități diverse. De la lecții de echitație pentru nivel începător, intermediar sau avansat, la plimbări călare sau cu trăsura pe domeniu. Și, pentru aceste activități, un rol extrem de important îl are instructorul Dan Felușcă

Faptul că vin cursanți de la sute de kilometri, special pentru lecțiile de echitație, spune mult despre instructor. Modul în care comunică cu clienții, cursanți de ocazie sau cu ”abonament” și mai ales simbioza pe care o are cu caii aflați în grajdurile de la Conacul Archia, simbioză pe care reușește să o transmită și elevilor săi, spun multe despre el. Și n-aș fi folosit cuvinte elogioase, dacă  nu aș fi avut ocazia să văd cu proprii mei ochi, cum cineva, care n-a încălecat niciodată un cal, reușește după numai trei ședințe, să iasă călare în Natură. 




Mai trebuie precizat faptul că la Conacul Archia se pot organiza și diverse evenimente: nunți, botezuri, aniversări, dar și evenimente de tip corporate. Cele 3 pavilioane - Salonul Carol, Garden Pavilion și Chic Pavilion dar și sala de conferințe sunt puse la dispoziția celor interesați.

Iată așadar, un loc superb, cu multiple posibilități de petrecerea a timpului liber, situat nu departe de atracții importante ale zonei dintre care amintim Deva, Hunedoara, Hațeg sau Orăștie. Blogul Foto-Travel recomandă cu încredere Conacul Archia tuturor celor care vor să experimenteze conceptul de ”boier contemporan”!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...