În perioada 9-19 august 2022, se va desfășura la Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, cea de a XI-a ediție a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ”Arta în Grădină”. Tema ediției din acest an va fi ”Despre Natură. Firul de iarbă, copacul, frunza, floarea, fructul, sămânța”. Curatorul expoziției, Ștafen Kanscura (Cluj-Napoca) scrie pe site-ul simpozionului: ”Privesc, și văd, cum cade o frunză, frunza și-a făcut datoria, la anu', renaște ascultând de legile universale. O frunză de sus venind, se întâlnește, se așază pe o altă frunză, se îmbrățișează, cad în continuare împreună... Tainic se nasc, trăiesc și mor...vin din Năframa cerului, cad în pântecul primitor al Mamei pământ. Natura, de mii de ani, ne oferă o lege pentru învățare... Mă gândesc la destinul oamenilor...de necuprins, taina nașterii și taina morții - mă cuprinde o liniște - și eu sunt o frunză...”
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou anunță organizarea Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ.
Evenimentul, cu desfășurare anuală, aflat la cea de a unsprezecea ediție, va avea loc în perioada 9-19 august 2022, în cadrul natural deosebit oferit de Grădina Botanică din orașul Jibou.
De asemenea, evenimentul din acest an beneficiază de susținerea Primăriei orașului Jibou, prin Asociația Prietenii Grădinii Botanice, și a revistei online Modernism.ro din București.
În cadrul actualei ediții, la Tabăra de creație, cea mai importantă activitate a Simpozionului, vor participa următorii artiști, toți din Cluj-Napoca: Florin Gherasim (foto/ceramică), Kancsura Ștefan (pictură), Marcel Muntean (pictură), Adrian Rauca (pictură), Radu Șerban (pictură) și Gil Turculeț (pictură). Împreună cu artiștii clujeni, la Jibou se va alătura și pictorul Serge Vasilendiuc din Polonia.
În cadrul activităților conexe, Simpozionul va beneficia de prezentări și comunicări legate de temele artelor, obiceiuri tradiționale, arheologie și gastronomie, susținute de: dr. Livia Drăgoi și Florin Gherasim din Cluj-Napoca, prof. Mirel Matyas, arhg. Daniel Culic și maestrul artei culinare Mircea Groza, toți din Zalău. Va fi organizat un atelier creativ la care va participa o grupă de copii de la Centrul de Servicii Sociale din Jibou.
De asemenea, în cadrul secțiunii „Vizite de documentare”, ne vom bucura de arhitectura și ambianța deosebită a câtorva biserici de lemn din apropierea orașului Jibou.
Joi, 18 august, de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției de bilanț organizate cu lucrările realizate în perioada Simpozionului de către artiștii participanți la Tabăra de creație din acest an. Toate lucrările expuse vor fi donate și vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou și Primăria Jibou.
În cadrul vernisajului vom lansa albumul „ARTA ÎN GRĂDINĂ. 10 ediții: 2021-2022”, o lucrare amplă care prezintă, într-o formă concisă și sistematică, toate activitățile desfășurate, până acum, în cadrul Simpozionului.
Curatorul Simpozionului:
Ștefan Kancsura
Coordonatorul Simpozionului:
Radu Șerban
Informații generale despre Simpozion:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu