vineri, 1 martie 2013

Zalăul de altădată

Lumea în care trăim se schimbă. Se schimbă atât de repede încât, uneori rămânem în urmă și nu ne putem adapta schimbării. Locuri care până nu demult ne erau familiare, dispar peste noapte și facem eforturi disperate să ne găsim locul în noul decor. Schimbarea la față a orașelor, a localităților este firească, face parte din mersul normal al lucrurilor care nu pot rămâne ca acum 20, 50 sau 100 de ani. Doar că uneori, schimbarea se face brutal, fără a ține cont de voința noastră.
Zalăul de altădată (1) - Prefectura 1925 / colecția particulară Daniel Mureșan

 Multe din orașele României s-au trezit mutilate după lunga noapte a comunismului ”cu față umană”. Zalăul nu a făcut excepție. Industrializarea forțată, nevoia de a da ”casă și masă” sutelor de mii de oameni dezrădăcinați din locurile lor natale și aduși să muncească în fabrici, a dus inevitabil la transformarea Zalăului. Dintr-un târg  cu un centru istoric elegant s-a transformat într-un oraș plin de blocuri ce-i sluțesc înfățișarea.

Zalăul de altădată (1) - Strada Király / colecția particulară Daniel Mureșan

Zalăul de altădată (3) -Piața Mihai Viteazul / colecția particulară Daniel Mureșan

Centrul istoric s-a schimbat radical. Construirea unui magazin universal, după moda vremii a dus la demolarea unor case vechi. După Revoluție, în decor au apărut clădiri cu fațade de oțel și sticlă (sediul Finanțelor, sediul BCR, scările rulante de la Silvania) care se potrivesc cu clădirile monument istoric, ca...nuca-n perete.
Zalăul de altădată (2) - Aspecte din Piața Kossuth 1912 / colecția particulară Daniel Mureșan

Zalăul de altădată (3) - Statuia Wesselényi 1907 / colecția particulară Daniel Mureșan

Zalăul de altădată (5) - Statuia Wesselényi 1912 / colecția particulară Daniel Mureșan
 Mulți dintre zălăuani sunt nostalgici după locurile de altădată. Pe internet circulă o mulțime de poze cu Zalăul vechi, de altădată. Există chiar și o pagină de facebook, ”Amintiri despre Zalău” unde cei pasionați fac schimb de poze și discută despre cum era odată orașul nostru. Cele mai multe poze aflate pe internet sunt copii ale cărților poștale care circulau în diverse epoci. Din păcate, astăzi nu mai există cărți poștale. Am impresia că tinerii noștri nu au acest termen în vocabular, sunt convins că mulți nu au văzut niciodată cum arată o carte poștală. Chiar dacă ar înțelege termenul și ar vedea o astfel de carte poștală, ar fi greu să le explici la ce folosesc sau la ce sunt bune în era digitală.

Zalăul de altădată (2) - Colegiul Wesselényi  / colecția particulară Daniel Mureșan
 Există printre noi oameni care au făcut o pasiune din colecționarea cărților poștale vechi. Unul dintre aceștia este domnul Mureșan Daniel, managerul cotidianului ”Magazin Sălăjean”. Este un cunoscut colecționar, membru fondator al Asociației Colecționarilor din Sălaj. Are o colecție impresionantă de cărți poștale cu imagini din Sălaj și implicit din Zalău, achiziționate de la diverse târguri din țară sau din străinătate. De-a lungul anilor a reușit să adune aproximativ 1000 de cărți poștale. Cele mai vechi datează din 1897 fiind o litografie. Printre acestea sunt unele extrem de valoroase, cum ar fi o superbă panoramă a centrului orașului din anul 1914.
Colecțiile Zalăul de altădată  / colecția particulară Daniel Mureșan
 Domnul Mureșan Daniel, a făcut în ultimii ani ceea ce puțini dintre noi ar fi făcut. A repus în circulație cărțile poștale cu imagini din Zalăul de altădată. Cele mai interesante exemplare ale colecției, le-a digitalizat și după prelucrare le-a tipărit din nou pe suport de hârtie. Sunt cărți poștale reale, pe verso au loc special pentru timbru și pentru adresă.

Au fost tipărite și puse în circulație 5 seturi cărți poștale, grupate în Colecția ”Zalăul de altădată”. Seturile 1-3 și 5 conțin câte 7 cărți poștale cu imagini ale orașului ce acoperă perioada 1899 – 1936. Unele nu sunt datate, probabil că este incertă data la care imaginile au fost surprinse în cadru.

cărți poștale din colecția Zalăul de altădată (1) / colecția particulară Daniel Mureșan

cărți poștale din colecția Zalăul de altădată (2) / colecția particulară Daniel Mureșan

cărți poștale din colecția Zalăul de altădată (3) / colecția particulară Daniel Mureșan
cărți poștale din colecția Zalăul de altădată (5) / colecția particulară Daniel Mureșan
Cele mai multe imagini sunt cu centrul vechi, surprins din diferite unghiuri. Sunt și vederi de ansamblu ale orașului sau ale clădirilor emblematice: liceul Wessenyi – azi Colegiul Național Silvania, Școala de fete – azi sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Bikfalvy – actualul sediu al Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” și al Direcției pentru Cultură Sălaj, Prefectura – azi sediul Primăriei Zalău, Cazarma militară – actualul sediu al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Biserica Reformată etc. Nu puteau lipsi imagini ale statuii lui Wessenyi, există două superbe imagini din 1902 și respective din 1912. Surprinzătoare sunt imaginile de pe Meseș sau cele ce reprezintă locuri ce nu mai există: Parcul Sziksay sau statuia Tuhutum – opera lui Fadrusz János, cel ce a sculptat statuia lui Wessenyi din zalău sau grupul statuar Matia Corvin de la Cluj.
Zalăul de altădată (2) Statuia Tuhutum 1904  / colecția particulară Daniel Mureșan
Am lăsat intenționat setul 4 al colecției, de fapt acesta conține doar 3 cărți poștale ce împreună compun imaginea panoramic a centrului vechi al orașului. Imaginea din 1914 surprinde Piața Kossuth (Kossuth tér). Are în partea stângă sus textul în maghiară ”Üdvözlet Zilahról” ir în partea stângă jos denumirea tipografiei ”Seres Samu kiadása”. Sus la mijloc apare denumirea de atunci apieței ”Kossuth tér”.
Zalăul de altădată (4) Piața Kossuth 1914  / colecția particulară Daniel Mureșan
În fundal se distinge clar clădirea actuală a Primăriei și cea a Colegiului Național Silvania. Între cele două clădiri, acolo unde acum se află sediul BCR, existau două case. Partea din stânga a pieței, dominată de Clădirea Transilvania, nu s-a schimbat aproape deloc. La fel și partea dreaptă, există și acum clădirea ce adăpostește Direcția de Sănătate și clădirea Bibliotecii Județene.  Mijlocul pieței este ocupat de statuia lui Wessenyi, iar în partea din stânga, în planul apropiat se afla Fântâna cu îngerași.
Readucerea în atenția opiniei publice a acestor imagini, reprezintă un act cultural și poate fi un imbold pentru noi toți să încercăm să păstrăm ce a mai rămas din Zalăul de altădată!

3 comentarii:

  1. Farmecul Zalaului de altadata...Intotdeauna e o placere sa-l regasesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Daca stii unde sa te uiti vei gasi locuri minunate.

      Ștergere
  2. Foarte frumos articol. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...