marți, 4 noiembrie 2014

Câștigătorii Concursului Național ”Fotografia - Document Etnografic”

Concursul Național ”Fotografia - Document Etnografic”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj-Napoca și Asociația Art Image și la care blogul Foto-Travel a fost partener media, și-a desemnat câștigătorii. Aceștia au fost anunțați în cadrul vernisajului expoziției, ce s-a deschis în data de 3 noiembrie 2014, la Biblioteca Județeană ”Octavia Goga” din Cluj Napoca.






Juriul, care a avut sarcina de a selecta fotografiile expuse și apoi de a le premia pe cele mai reușite a fost format din prof.univ.dr. Karolyi Feleki (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca), prof.univ.dr. Dorel Găină (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca), Mircea Albu (președintele Asociației ArtImage Cluj-Napoca), maestru fotograf Szabó Tamás și conf.univ.dr. Aurel Bodiu . Membri juriului au trebuit să aleagă din 336 de lucrări trimise de 41 de fotografi amatori și profesioniști pasionați de cultura tradițională. Au fost selectate 160 de lucrări care au fost expuse pe simeze sau derulate într-o prezentare power-point. 






Concursul național ”Fotografia - Document Etnografic” a avut mai multe secțiuni. În primul rând a fost secțiunea Fotografie de autor cu temă liberă etnografică împărțită în două subsecțiuni, fotografie alb-negru și fotografie color. 






Pentru secțiunea alb-negru, juriul a acordat următoarele premii: 

  • Trofeul ”Carol Pop de Szathmáry”, premiul I la categoria alb-negru a fost adjudecat de Gheorghe Petrila cu fotografia ”Sufletul satului românesc”

  • Premiul II la secțiunea alb-negru a fost obținut de Török Gáspár pentru fotografia ”Quo Vadis”

  • Premiul III la secțiunea alb-negru a fost obținut de Kőréssy Erika pentru fotografia ”Sejur”

Secțiunea color, a avut următorii câștigători:
  • Trofeul ”Szabó Tamás”, premiul I la secțiunea fotografie color, a fost adjudecat de Petru Alexandru Gheorghiu cu fotografia ”Troița”

  • Premiul II la secțiunea color a fost obținut de Vlad Dumitrescu pentru fotografia ”La deal”

  • Premiul III la secțiunea color a fost obținut de Tordai Ede pentru fotografia ”Cu străbunica”

La fel ca în fiecare an, concursul a avut o secțiune specială. Pentru ediția din 2014, tema a fost ”Biserici de lemn”. Fotografiile trimise pentru acestă secțiune, în format digital au fost de asemenea jurizate și cele mai reușite au fost proiectate în power-point. Această secțiune a fost adjudecată de Felician Săteanu, pentru fotografia ”Candelabru bisericii din Rogoz”. Fotografia desemnată câștigătoare la acestă secțiune a fost reprodusă și pe afișul expoziției.



În fine, trofeul Asociației ArtImage a fost acordat de președintele acesteia, domnul Mircea Albu pentru fotografia ”Odihnă” a artistului Szökő Sándor.


Ediția din acest an a concursului, a XI-a, a avut pentru prima dată și o secțiune internațională. Au fost expuse șase lucrări cu tematică etnografică ale artistului rus Vasiliy Sherbinin din Sankt Petersburg. 







Am participat și eu pentru prima dată la un concurs de fotografie. Mi-a plăcut tema secțiunii speciale dar și ideea de a promova prin fotografie arta și cultura etnografică. Am înscris în concurs pentru secțiunea fotografie de autor cu temă liberă etnografică, 5 fotografii realizate la Muzeul ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz. 






Am participat şi la secţiunea specială și alte 5 fotografii pentru secțiunea specială ”Biserici de lemn”. Am avut onoarea de a avea 3 dintre fotografii selectate pentru vernisajul expoziției, fotografii ce au fost proiectate și vizualizate pe toată durata evenimentului.

Dreapta credinţă, Biserica de lemn din Creaca
Taina lemnului, Biserica de lemn din Hida
Măiestrie populară, Biserica de lemn din Var
Calea către cer,  Biserica de lemn din Borza
Înălţare, Biserica de lemn din Topliţa
Expoziția este deschisă până 16 noiembrie 2014 și poate fi vizitată în holul Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” din Cluj Napoca. 


UPDATE:


  • o galerie cu mai multe poze înscrise în concurs, poate fi vizualizată aici.

  • La Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș, va fi vernisată expozția FOTOGRAFIA - DOCUMENT ETNOGRAFIC, în data de 20 noiembrie 2014, ora 16.30. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 25 ianuarie 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...