luni, 3 noiembrie 2014

Luminile Codrului - final de proiect

Un proiect frumos, de promovare a tradițiilor culturale din zona etnografică ”De sub Codru” a ajuns la final. Proiectul cultural ”Luminile Codrului”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în județele Sălaj, Maramureș și Satu Mare a fost implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Asociația de Dezvoltare ”Pro Maja” din Bogdand, județul Satu Mare. 




Astăzi, luni 3 noiembrie 2014, au fost deschise oficial punctele de contact cultural și turistic din cele trei județe, la confluența cărora se află zona etnografică ”De sub Codru”. Polul de dezvoltare al zonei este orașul Cehu Silvaniei, aflat pe teritoriul județului Sălaj. Aici, în clădirea Clubului Copiilor a fost amenajat unul dintre aceste puncte de contact. Clădirea a fost construită în anul 1896 de o familie de evrei, fiind astăzi, mărturie a importanței și prestigiului de care se bucurau aceștia. Etajul clădirii a fost cumpărat la începutul secolului XX de banca Albina din Sibiu; atunci au apărut și stupii de albine pe fațada clădirii, vizibili și astăzi. Punctul de Informare Culturală este deschis la parterul imobilului și conține o expoziție ce găzduiește obiecte specifice Țării Codrului: piese de mobilier, unelte meșteșugărești, inventar gospodăresc.

Clubul Copiilor Cehu Silvaniei
În partea Țării Codrului, aflată pe teritoriul actualului județ Satu Mare, punctul de informare culturală a fost amenajat în vechea școală din satul Corund. Construită în 1932 din piatră, cu o sală de clasă și două încăperi pentru director, școala a fost extinsă în 1945 și apoi în 1974. În cadrul Punctului de Informare Culturală, pot fi văzute obiecte de inventar gospodăresc specific Țării Codrului, achiziționate sau donate de localnici.

În fine, cel de-al treilea punct de informare culturală, s-a inaugurat azi în Casa Memorială ”Gheorghe Pop de Băsești”, una dintre monumentele istorice de referință ale Țării Codrului. Casa memorială este organizată în conacul ce a aparținut marelui om politic. Construită între anii 1885-1890, casa a constituit timp de trei decenii locul de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr.Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali etc. În prezent, casa memorială, înființată în 1976, funcționează ca secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Punctul de Informare Culturală cu caracter muzeal, adăpostește o colecție de unelte meșteșugărești specifice zonei. 

Proiectul ”Luminile Codrului” a cuprins și trei sesiuni de instruire cu câte 10 participanți fiecare și cu o durată de 3 zile, în care cei prezenți au primit informații și competențe de bază din domenii diverse: ghidaj, derulare de programe educaționale, orientarea către client, comunicare și marketing operaționale.



Dincolo de componenta sa etnografică, de conservare a tradițiilor și obiceiurilor, a meșteșugurilor tradiționale, proiectul are și un pronunțat caracter turistic. În zonă pot fi vizitate diverse obiective culturale, istorice, etnografice dintre care trebuie amintite colecția sătească de la Oarța de Sus, Muzeul etnografic în aer liber din Măriuș, Moara din Hodod, Teiul din Băsești, Mănăstirea Sfânta Magdalena din Oarța de Sus, Cimitirul familiei Pop de Băsești, Monumentul eroilor căzuți de la Băsești, Castelul Wesselényi din Hodod, bisericile de lemn din secolele XVI-XVII din satele Țării Codrului și multe altele. 

proiectul beneficiază și de o prezentare pe pagina Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iar activitățile derulate au fost promovate prin pagina de facebook

Rămâne doar ca această zonă să fie pe deplin pusă în valoare și promovată turistic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...