joi, 20 noiembrie 2014

Zilele Ady Endre la Zalău

De 25 de ani, Colegiul Național ”Silvania” din Zalău organizează în preajma zilei de 22 noiembrie un eveniment cultural de excepție numit ”Zilele Ady Endre” (”Ady Endre Napok”). Ediția din acest an, este una aniversară, așa că organizatorii au pregătit momente speciale. ”Zilele Ady Endre” debutează vineri 21 noiembrie cu o întâlnire specială la care au fost invitați să participe toți directorii și directorii adjuncți ai celor trei instituții înfrățite, dar și cei care de-a lungul anilor au recitat din lirica poetului maghiar.  





Conform informațiilor primite de la domnul profesor Faluvegi Ervin - directorul adjunct al Colegiului Național ”Silvania” Zalău, totul a început în urmă cu 25 de ani, când odată cu revoluția anticomunistă din 1989, instituția de învățământ sălăjeană care atunci se numea Liceul de Matematică-Fizică, a încheiat primul parteneriat extern cu liceul Ady Endre din Csenger, Ungaria. În noiembrie 1990, a avut loc la Zalău pentru prima dată un concurs de recitare din poeziile poetului Ady Endre. Apoi, de-a lungul anilor activitățile au fost din ce în ce mai diversificate, concursului de recitare adăugându-i-se și alte concursuri cum ar fi cele sportive, de șah, de matematică sau de desene și fotografii. A mai fost realizat un parteneriat cu un liceu din orașul Balassagyarmat situat aproape de granița cu Slovacia. S-a încetățenit obiceiul ca în fiecare an, elevii și profesorii celor trei instituții să se întâlnească pe rând la fiecare dintre acestea. Astfel, în luna ianuarie întâlnirea are loc la Balassgyarmat, apoi în luna aprilie cele trei școli se întâlnesc la Csenger și în luna noiembrie la Zalău.  

Marcă poștală emisă de Ungaria cu portretul lui Ady Endre
Ady Endre în filatelia românească
Vă veți întreba desigur, care este legătura poetului Ady Endre cu Zalăul și de ce un astfel de eveniment pe 22 noiembrie? Unul dintre cei mai mari poeți maghiari, Ady Endre (1877-1919) s-a născut în vechiul comitat Sălaj (Szilágy Vármegye) în localitatea Érmindszent - azi Ady Endre din județul Satu-Mare, la data de 22 noiembrie 1877. Studiile primare le-a făcut la școala din localitatea natală, apoi între 1888-1892 a făcut prima parte a liceului la Gimnaziul Piarist din Carei, pentru ca apoi între anii 1892-1896 să studieze la Colegiul Reformat ”Wesselényi” din Zalău, actualul Colegiu Național ”Silvania”. Aici și-a dat și bacalaureatul în anul 1896. În Biblioteca Documentară a Casei Corpului Didactic Zalău, fosta bibliotecă a Colegiului Reformat ”Wesselényi, se mai păstrează catalogul care consemnează subiectele propuse și calificativele obținute de către elevii promoției 1896. Printre aceștia se află și Ady Endre.


Calificativele obținute de elevl Ady Endre (primul pe listă)
extras din catalogul examenului de bacalaureat din anul 1896 cu subiectele primite de Ady Endre
Subiectul de aritmetică primit de Ady Endre la bacalaureat
Anii petrecuți la Zalău sunt definitorii pentru cariera viitoare a celui ce avea să devină unul dintre cei mai importanți poeți maghiari din toate timpurile. Neputându-se adapta rigorilor vieții din internat, poetul a locuit în gazdă la mătușa Ady Julianna, sora tatălui său. Cel de-al doilea ei soț se numea Séra Lajos, de aceea casa este cunoscută sub numele de Casa Séra. Este situată pe strada Crasnei și pe fațada clădirii, acum în curs de renovare, se găsește un relief și două plăci comemorative. Recent, casa a fost cumpărată de către UDMR Sălaj cu intenția de a fi transformată într-o casă memorială.


Plăcuțe comemorative pe Casa Séra din Zalău. Sursa foto: www.welcometoromania.ro
Tot aici la Zalău, Ady Endre a publicat prima poezie în săptămânalul ”Szilágy” din 22 martie 1896. Poezia se numește ”20 martie” și este dedicată revoluționarului Kossuth Lajos decedat tot pe 20 martie, dar cu doi ani mai devreme în 1894. Întrucât profesorul său de maghiară Kincs Gyula (1859-1915) director al colegiului între anii 1886-1897, era reticent la primele încercări literare ale lui Ady Endre, i-a publicat poezia sub inițialele A.E.


Prima poezie publicată de Ady Endre în ziarul Szilágy - 22 martie 1896.
Sursa foto: colecția personală László László
Poezie a lui Ady Endre pe prima pagină a ziarului Szilágysag din decembrie 1911
Ca un omagiu adus unuia dintre cei mai iluștri elevi pe care i-a avut Colegiul Reformat din Zalău, în conjunctura favorabilă anilor 50 ai secolului trecut, în fața școlii este dezvelit bustul marelui poet. Se întâmpla în 1957 la aniversarea a 80 de ani de la nașterea acestuia. Profesorul Szilágyi Gyula, director adjunc al școlii între anii 1958-1978 respectiv 1981-1998, pe atunci în primii ani de învățământ își amintește: ”Un fost elev al colegiului nostru, Balaskó Nándor, ajuns un sculptor de renume la Cluj, a realizat bustul poetului. Cum nu era gata la data programată, a fost realizat un mulaj de gips pentru dezvelirea oficială. Ulterior a fost amplasat și bustul de bronz, cel care există și astăzi”. În anul 1953, cu ocazia aniversarea a 75 de ani de la nașterea poetului, Liceul nr.2 din Zalău (așa se numea școala după naționalizarea din 1948) se va numi Școala Medie ”Ady Endre”. Mai bine de un deceniu, școala va purta numele marelui poet.


Bustul de bronz al poetului Ady Endre, opera sculptorului Balaskó Nándor
În holul principal al colegiului se mai află un bust, din gips, al lui Ady Endre alături de o strofă din poezia ”Scăpărătorul focului” (”A tüz csiholója”). Alături, bustul prietenului său, poetul Octavian Goga (1881-1938).



Este cunoscută prietenia dintre Ady Endre și Octavian Goga. După moartea lui Ady Endre, văduva acestuia Boncza Berta îi vinde lui Octavian Goga în 1919 proprietatea de la Ciucea. Nu este de mirare faptul că în fața Colegiului Național ”Silvania” alături de bustul lui Ady Endre a fost dezvelit în 1987 un bust de aceeași mărime a prietenului acestuia, poetul și politicianul român Octavian Goga, opera sculptorului Ion Mihele.





Revenind la programul ”Zilelor Ady Endre” ce se vor desfășura la Zalău în perioada 21-23 noiembrie 2014, trebuie amintit faptul că organizatorii s-au gândit să marcheze această ediție aniversară printr-o serie de activități la care au fost invitați să participe alături de școlile înfrățite din Csenger și Balassagyatmat, și școlile din județul Sălaj care au secții cu predare în limba maghiară.  


După deschiderea festivă din data de 21 noiembrie 2014, ce va avea loc în sala festivă a Colegiului Național ”Silvania” cu începere de la ora 17, evenimentele vor continua în cursul zile de sâmbătă 22 noiembrie. De la ora 10 se va desfășura Concursul de recitări și proză (Ady Endre vers és prozámondó verseny) în care concurenții vor recita două poezii, una din creația lui Ady Endre și alta la alegere. Între orele 13-14, se vor depune coroane de flori și vor fi rostite alocuțiuni în grădina colegiului, lângă bustul poetului. Cea de a doua zi a manifestărilor se va încheia cu prelegerea ”Ady Endre poet contemporan?” (”Kortárs költő - e Ady Endre?”) susținută de poetul Balázs Imre József - redactor șef adjunct la publicația Korunk și istoric literar în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...