joi, 27 decembrie 2012

Călătorii imaginare (1) - Noua Europă a lui Michael Palin - I


Cred că toți cei cărora le place să călătorească se inspiră în alegerea unei destinații fie de pe internet, fie din diverse cărți de călătorie, ghiduri sau reviste. Există însă și o altă sursă de inspirație și anume documentarele TV sau cele înregistrate pe suport CD sau DVD. 

De curând am găsit o ofertă de nerefuzat într-un hypermarket din Cluj-Napoca. Am cumpărat la un preț incredibil de doar 4,5 lei, 3 DVD-uri cu documentarul BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”. Michael Palin este un cunoscut actor, scriitor și prezentator de televiziune, cunoscut mai ales pentru documentarele sale de călătorie. A început să lucreze în acest domeniu în 1980 când a realizat pentru BBC documentarul ”Marile călătorii feroviare ale lumii”. Alte documentare ce l-au făcut celebru au fost: ”Ocolul Pământului în 80 de zile” (1988), ”De la Pol la Pol” (1992), ”Cercul complet” (1997), ”Sahara” (2002), ”Himalaya” (2004), ”Noua Europă” (2007), ”Brazilia” (2012).




Documentarul realizat în 2007, intitulat sugestiv ”Noua Europă” este unul dintre cele mai reușite documentare realizate de către BBC, dincolo (pardon, dincoace) de fosta cortină de fier. Mai multe informații despre această serie, dar și despre celelalte documentare realizate de Palin, găsiți pe site-ul acestuia: Palin's Travels

Prima parte:”Război și pace” este o incursiune în spațiul ex-iugoslav, în noile țări rezultate prin fărâmițarea Iugoslaviei. Este memorabilă secvența de început a documentarului cu Michael Palin în Alpii Iulieni din Slovenia. Lasă în spate Europa occidentală spre a se aventura în ceea ce el numește ”noua Europă”. Este o lume nouă pentru un occidental, marele merit al lui Palin constă în faptul că nu trece fugitiv prin aceste țări ci pătrunde în cultura și civilizația acestora încercând să înțeleagă diferențele majore ce le separă de restul Europei. Căci indiferent de ceea ce s-ar spune și de oricâte eforturi s-au făcut și se vor mai face în direcția integrării, continentul European rămâne divizat cel puțin la nivel de mentalitate, de tradiții.

Traseul din primul episod. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

Traversează Slovenia, prima țară care în 1990 a ieșit din Iugoslavia. Prima escală prezentată în documentar este în Croația, poate țara cea mai occidentală din toate țările fostei Iugoslavii. Vizitează Split, unul dintre orașele cu o istorie milenară. Aici Dioclețian a contribuit decisiv la divizarea Imperiului Roman în Imperiul Roman de Apus cu capitala la Roma și Imperiul Roman de Răsărit cu capitala la Constantinopol. Divizarea a dus nu doar la o împărțire teritorială a Europei ci și la una spirituală, mult mai profundă. Nu este deloc întâmplătoare această alegere, cele două imperii au evoluat diferit, primul fiind precursorul Europei Occidentale în timp ce al doilea este precursorul Europei de Răsărit. Imaginile filmate cu peristilul – principala piață a Palatului din Split, sunt superbe. Palin vizitează apoi insula Hvar unde mirosul de levănțică se amestecă cu cel de oregano.

Palatul lui Dioclețian din Split


Următoarea țară vizitată este Bosnia-Herțegovina. Aici vizitează al treilea loc de pelerinaj din Europa, al lumii catolice: Medjugorje. Stă de vorbă cu Mirjana, una din femeile care în copilărie au avut viziunea Feciorei Maria. Este interesantă această incursiune pentru un occidental în spiritualitatea creștină a Balcanilor. Vizitează apoi Mostar – orașul care a suferit poate cel mai mult în timpul războiului din 1993. Celebrul pod vechi de 400 de ani, distrus de bombardamente, este acum refăcut. Scena în care se plimbă printr-un cimitir musulman, unde toate pietrele funerare au inscripționate anul 1993, în timp ce muezinii cheamă la rugăciune, mi se pare fascinantă. Din Mostar pleacă cu trenul spre capitala țării Sarajevo unde vizitează fermele de la periferie care sunt în plin proces de deminare. Aici stă de vorbă cu localnici la un pahar de ”burza” – o băutură spirtoasă din porumb fermentat. Află că după război, moscheile și bisericile au fost primele clădiri reparate, dovadă a spiritului tolerant al orașului.

Din Bosnia ajunge la Belgrad, capitala Serbiei. Deși sârbii sunt considerați principalii vinovați pentru războaiele ce au urmat destrămării Iugoslaviei, aceștia încearcă să lase trecutul în urmă și să privească înspre viitor cu speranță. Revine în Croația, la Dubrovnik, un alt oraș ce a avut mult de suferit în timpul războiului. Orașul vechi, azi aflat în Patrimoniul UNESCO, a fost puternic bombardat de către armata sârbă. Azi orașul trăiește o perioadă de înflorire, grație milioanelor de turiști ce-l vizitează anual.

stradă în Dubrovnik


Dubrovnik - cetatea văzută din port

Din periplul lui Michael Palin prin Balcani nu putea să lipsească o vizită în Albania. De la Dubrovnik călătorește cu un vas, al cărui căpitan este și tenor cu o jumătate de normă. Acesta l-a interpretat pe Iuda în celebra operă rock ”Jesus Christ Superstar”. Ajunge la Durres, principalul port al Albaniei și descoperă cea mai stranie și enigmatică țară a Europei. Cazematele de beton de pe plajă, construite de paranoicul lider Enver Hodja, au ajuns punct de atracție pentru turiști. Multe dintre ele sunt vopsite în culori vii și sunt inedite locuri de cazare pentru cei dornici de senzații tari. La Tirana, remarcă traficul infernal și nostalgia oamenilor după anii comunismului. Interesantă este discuția avută cu primarul Tiranei, un artist care dorește să schimbe cenușiul blocurilor comuniste vopsindu-le în culori vii. Prima parte se încheie cu vizita la Kruje, locul în care Skanderbeg – legendarul conducător medieval al Albaniei a ținut piept turcilor. Inedit pentru un călător occidental este și ritualul sacrificării unui miel la o mănăstire aparținând religiei Bektashi – ramificație a ordinului mistic islamic Sufi.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit la acest documentar? Faptul că Palin nu se mulțumește doar să viziteze țările  din Balcani. El încearcă, și de cele mai multe ori reușește, să pătrundă în cultura și tradițiile locale. Încearcă să înțeleagă mentalitatea diferită a acestor popoare ce oscilează între vestul occidental și estul balcanic. Și peste tot, în toate convorbirile lui cu diverse persoane, nu ezită să pună întrebări referitoare la războiul ce a pustiit Balcanii.









2 comentarii:

  1. Balcanii de vest sunt o zona foarte diversificata cu 3 religii: catolicism, islam si ortodoxism, nicaieri in lume nu cred ca se imbina atat de mult 3 culturi diferite ca si aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, poate tocmai de aceea este o zona atat de frumoasa. Desi, uneori este generatoare de conflicte.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...