luni, 25 iulie 2022

AVANPREMIERĂ: Expoziția ”Ora 8-04.12.1991” la Curtea Artiștilor

La ”Curtea Artiștilor” evenimentele se țin lanț. Iar zilele de miercuri sunt dedicate expozițiilor. Spațiul post industrial pus la dispoziție de organizatori, se pretează de minune pentru expoziții altfel. Așa va fi și miercuri, 27 iulie 2022, când iubitorii artelor plastice sunt așteptați la expoziția ”Ora 8-04.12.1991” a artistei Raluca Rișco. Am demontat azi, expoziția de fotografie ”Viața este Viață” și m-am intersectat cu colega mea, doamna profesoară Raluca Rișco. Mi-a fost de ajuns să văd câteva dintre exponate, pentru a-mi dori să fiu prezent la vernisaj. 


Expoziția ce va fi prezentată publicului zălăuan, în cadrul Festivalului ”Curtea Artiștilor” este una complexă, cel puțin din câte am reușit eu să-mi dau seama. Colega mea, doamna profesoară Raluca Rișco vine în fața publicului cu propria sa experiență medicală, pe care a imortalizat-o pe pânză. 

Mi-a sărit în ochi instalația formată dintr-un șir de perfuzii înfipte în pânza suport a tabloului, ce se continuă cu ceea ce par a fi artere și vene. Însă frapează culoarea albastră cu care artista a sugerat sângele...Pentru oricine a trecut prin spitale, în ochiul interior va persista multă vreme imaginea flacoanelor cu soluții perfuzabile, agățate pe suportul metalic.


Exponatele, de mărimi diferite, surprind prin culoare și compoziție o experiență terifiantă, pe care numai artista va reuși să o explice. Așa că vă propun, în avanpremieră la expoziția ”Ora 8-04.12.1991” să dăm glas gândurilor artistei Raluca Rișco:   


”În oglinda unei societăți date, corpul devine o temă demnă de o analiză antropologică, întrucât, aparține de drept originii identitare a omului. Corpul îi dă omului un chip fără de care nu ar exista. Această cunoaștere dedicată corpului este una culturală, pătrunzând în interiorul invizibil, oferind prin materia primă a omului bogăție trupului și consistență în relație cu cosmosul sau cu natura. Această bogăție a corpului arată din ce anume este plămădit acesta, atribuind suferințelor și durerilor cauze precise, viziuni asupra societății sale, definește poziția sa față de natură și ceilalți oameni, într-un sistem de valori și corespondență. 

Prin intermediul corporalității sale, omul face din lume măsura propriei sale experiențe, transformând-o în ceva familiar și coerent, de care poate dispune oricând și pe care o poate înțelege. Omul creează lumea, și, în același timp, lumea creează omul, într-o relație schimbătoare. 

Prin abordarea unei teme personale, artista Raluca Rișco intenționează să ne prezinte cercetările proprii ale corpului, având ca generic al conceptului, o acumulare de experiențe medicale care au contribuit în mod direct la evoluția sa ca individ. Scoțând în evidență atât latura interioară, cât și necesitatea de identificare, aceasta reușește să ofere privitorului o serie de lucrări ce vin ca o mărturisire sinceră, putând fiind considerate un jurnal intim, ce conțin un adevăr subiectiv. 

Ipostazele din timpul intervențiilor chirurgicale prezentate, devin un recipient vizual ce întruchipează stările interioare, reprezentările unui bagaj de imagini legat în mod direct de reprezentarea anatomica-anomalică. Lucrările în sine prezintă un interes spre deschidere către sine, dar și către public, un echilibru între interior și exterior.”


 

Rișco Raluca Anamaria, s-a născut la Zalău unde își continuă activitatea artistică. În 2011 a absolvit Liceu de Artă Ioan Sima, Zalău-secția pictură de unde a început pe acest drum al artei. În 2014 este licențiată și absolventă a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității de Vest, Timișoara, secția pictură. În 2016 și-a obținut diploma de master fiind absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, secția pictură. Apariții în revistele ArtOut și Juventus și o bogată activitate expozițională în Timișoara, București, Cluj-Napoca, Gărâna, Zalău dar și Londra.


Așadar, nu uitați: miercuri, 27 iulie 2022, ora 18.30 - expoziția de pictură ”Ora 8-04.12.1991”. Strada Morii nr.1/A. Intrarea liberă!

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...