luni, 25 iulie 2022

Istoria fotografiei sălăjene: 4 fotografii document

Fotografia are valoare documentară! Aveam să mă conving de aceasta, încă o dată, zilele trecute când am văzut patru fotografii. La prima vedere simple cadre cu ceva construcții aflate în demolare. În realitate sunt documente vizuale ale unei etape în dezvoltarea orașului Zalău din timpul ”Epocii de Aur”.


Prin anii 1973-1974, conducerea de atunci a orașului, a luat decizia de a muta fabrica de mobilă ”Steaua Roșie”, pentru a face loc blocurilor de locuințe. Odată puse la pământ zidurile, a mai rămas în picioare doar coșul de fum (foto 1).

Demolarea acestuia a constituit o provocare pentru muncitori. S-a apelat la ancorarea turnului și tragerea de vârful acestuia cu o utilaj greu, probabil excavator sau tractor. Turnul a cedat (foto 2), s-a rupt pe la jumătate, iar partea rămasă a fost apoi demolată cu ajutorul unui excavator (foto 4).

Întregul moment a fost surprins cu ajutorul unui aparat de fotografiat de către prof. Petrean Vasile care activa în cadrul Casei Pionierilor. Pasionat de fotografie, prof. Petrean Vasile nu a vrut să rateze momentul. A aflat că acel turn se va demola, așa că a fost la fața locului pentru a imortaliza momentul. A fost inspirat, este posibil ca aceste patru fotografii să fie singurele mărturii vizuale ale acelui moment.





Fotografiile se găsesc în colecția domnului profesor, am aflat de ele cu totul întâmplător, cu ocazia unei vizite pe care i-am făcut-o în vederea documentării unei etape din istoria cercului foto de la Casa Pionierilor / Clubul Copiilor. Trebuie precizat faptul că, începând cu anul 1983 și până la desființarea cercului, prin 2005, Petrean Vasile a fost conducătorul acestuia. Dar despre acea perioadă, vom reveni cu un alt material. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...