miercuri, 3 iulie 2013

Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik (3)

Croația este cel mai nou membru al Uniunii Europene, aderând la aceasta la 1 iulie 2013.. "Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik" se vrea a fi un demers al blogului Foto-Travel în cinstea acestui eveniment. În episodul de față, despre Trogir oraș situat la doi pași de Split.

Trogir este exemplul tipic de oraș aflat pe coasta Dalmației care îți oferă o incursiune în timp. Este situat în Dalmația centrală, pe malul Adriaticii, foarte aproape de Split, al doilea oraș ca mărime al Croației. Orașul vechi, aflat din 1997 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este înghesuit pe o mică insulă separată de continent printr-un pod. Orașul este unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind locuit încă de acum 4000 de ani.




În secolul al III-lea înainte de Hristos, orașul Tragurion a fost fondat de coloniști greci veniți din insula Vis, devenind apoi un port însemnat în perioada romană. Vecinătatea cu anticul Salona (Split) a lăsat orașul într-un con de umbră, însă acesta și-a revenit în evul mediu, în 1242, când, pe o mică insulă din vecinătate s-a refugiat din fața năvălirii mongole, însuși regele Ungariei și Croației din acea vreme, Béla IV. După 1797 Trogir devine parte a Imperiului Habsburgic și a rămas în componența acestuia, cu o scurtă întrerupere dată de cucerirea napoleoniană din 1806-1814,  până în 1918. După primul război mondial intră în componența Republicii Federative a Iugoslaviei, până la colapsul acesteia din anii 90.


Trogir: esplanada orașului vechi

Podul ce separă cele două părți ale orașului


Astăzi, Trogir este un oraș redescoperit de turiști, care-l invadează pur și simplu în perioada estivală. Așa cum se arată în motivația includerii orașului pe lista UNESCO Trogir este un exemplu excelent al unui oraș medieval construit pe și în conformitate cu aspectul unui oraș elenistic și roman, care a conservat materialul său urban la un grad excepțional și cu un minim de intervenții moderne, în care traiectoria de dezvoltare socială și culturală este în mod clar vizibile în fiecare aspect al peisajului urban”. Trogir este un adevărat muzeu în aer liber, datorită varietății de stiluri arhitectonice întâlnite aici: fortificații medievale, palate renascentiste și conace venețiene gotice se găsesc laolaltă pe străzi medievale înguste.





De la Okrug Gornji se poate ajunge la Trogir fie cu autobuzul, fie cu vaporul. Există autobuze locale care circulă între Okrug Donji - localitate situată la capătul insulei Čiovo - și autogara din Trogir. Prețul unei curse este de 6,5 kuna / persoană (aproape 4 lei) și se poate achita direct la șofer. Trebuie evitate orele amiezii din cauza blocajelor frecvente ce se formează la intrare în Trogir. Cealaltă variantă, constă în deplasarea cu vapoarele de linie ce circulă regulat între aceste două localități. Singurul neajuns este dat de costul aproape dublu al biletului, 15 kuna de persoană (aproape 9 lei).

vapor de linie ce face legătura între Trogir și Okrug Donji cu escală la Okrug Gornji

În Trogir, ca în orice alt oraș turistic dealtfel, există o mulțime de magazine ce vând suveniruri, produse de artizanat și …multă lavandă. Chiar dacă lavanda nu se cultivă pe insula Čiovo, ci este adusă în special de pe insula Hvar, găsești peste tot săculețe cu lavandă. Pe una dintre străzile dinspre canalul ce separă orașul vechi de cel modern, un șir lung de tarabe îi îmbie pe turiști cu diverse produse. Cele mai frumoase sunt obiectele sculptate în marmură albă reprezentând crucifixe. 


Obiecte realizate din marmură






Orașul vechi este brăzdat de străzi înguste, pavate cu piatră. Întreg orașul vechi este pietonal, eventual vei vedea biciclete sau scutere, dar nicio mașină. Clădirile sunt zidite din piatră și arată exact ca acum câteva milenii. Ici, colo, în câte o curte interioară sunt terase și cafenele. Cel mai mult mi-a plăcut terasa unui restaurant înconjurată de ziduri; pe unul dintre pereți era o imitație de fereastră iar între rame un poster cu imaginea unuia dintre turnurile ce domină cerul orașului. Era atât de realist realizat încât puteai să juri că este o fereastră reală.






Multe din clădiri au obloane la ferestre. Unele sunt ornate cu flori și arată nemaipomenit. Rețeaua de străzi rectangulare ale orașului vechi, te duc înspre espalanada dinspre insula Čiovo. Aici, iahturi luxoase sunt andocate la mal. Trogir este recunoscut ca un port foarte popular pentru proprietarii acestor ambarcațiuni de lux. Aleea cu palmieri, băncile pe care poți să te odihnești după ce ai bătut toate străduțele, mulțimea de terase și restaurante ce te îmbie cu bucate tradiționale pe bază de pește sunt suficiente motive pentru a zăbovi în acest loc. 


yaht de lux ancorate în portul Trogir




terase pe esplanada din Trogir

Riva - principalul bulevard al orașului vechi



O plimbare pe Riva – așa  se numește această esplanadă-bulevard a orașului vechi - poate fi o experiență interesantă. În capătul dinspre vest se profilează zidurile crenelate ale fortăreței Kamerlengo, construită de venețieni în 1420 pentru a se apăra de atacurile turicilor. Sus pe metereze, flutură falnic drapelul croat.


Fortăreața Kamerlengo



Dacă înconjori fortăreața, revii din nou spre canalul ce separă orașul vechi de cel nou. De acolo poți să intri din nou în orașul vechi, prin poarta de intrare a orașului, construită în secolul al XVI-lea. Gradska, este principala arteră a orașului vechi. Până nu demult, aceasta s-a numit Ulica Kohl-Genscher, în onoarea politicienilor germani din anii 90 care au militat pentru recunoașterea independenței Croației. Majoritatea atracțiilor orașului se află pe această stradă ce traversează orașul vechi de la nord la sud și se oprește la Poarta Țării unde se află o sculptură a Sfântului Ioan, protectorul orașului.

poarta de intrare a orașului vechi

sculptură desupra portalului Mănăstirii Sf.Nicolae

Mănăstirea Sf.Nicolae

poarta sudică a orașului vechi

Nu departe de aici, se află mănăstirea Sf. Nicolae ce datează din secolul al XI-lea. Interiorul acesteia este realizat în stilul barocului târziu. Obosiți de plimbare, ne-am așezat la o terasă unde am servit o delicioasă salată de fructe de mare. După masă, ne-am lăsat ispitiți din nou de mirajul străduțele înguste. Din magazin în magazin am ajuns în ceea ce părea a fi piața centrală a orașului vechi: Piața Ioan Paul al II-lea (Trg Ivana Pavla II). Este ocupată aproape în întregime de terase. Atenția ne este atrasă de catedrala care combină mai multe stiluri arhitectonice. Tot aici se află și loggia din secolul al XV-lea, unde a funcționat cândva tribunalul orașului. Un basorelief, opera lui Mestrovic îl înfățișează pe Peter Berislavic călare pe un armăsar.

catedrala din Trogir

Piața Ioan Paul al II-lea



Dincolo de orașul vechi, inclus pe lista UNESCO, nu este mare lucru de văzut în Trogir. Orașul nou, nu oferă nimic spectaculos. Chiar dacă în ultimii ani, sectorul imobiliar a luat avânt, încă se văd urmele lăsate de secole de comunism. Poate doar bazarul-piață, situat aproape de canalul ce separă cele două părți ale orașului, merită o oarecare atenție. Aici găsești de toate: de la îmbrăcăminte și încălțăminte ”made in China” până la produse hand-made, tradiționale. Pe tarabe sunt expuse spre vânzare suveniruri cu Croația și Trogir: căni inscripționate, magneți de frigider, tot felul de produse realizate din cochilii de melci și scoici de diferite forme și mărimi. Fructele și legumele proaspete și variate ocupă un sector important la pieței. 




Nimic nu este mai frumos și mai romantic decât să te plimbi în amurg pe străzi înguste, luminate feeric. Briza răcoroasă a mării, luminițele de pe Riva, cele din port sau șantierul naval din Trogir, celelalte așezări ale insulei Ciovo sau cele de pe continent, toate creează o atmosferă deosebită.





În seria Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik a apărut articolul
 Jurnalul continuă cu episoadele:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...