miercuri, 31 iulie 2013

Toscana în detalii de arhitectură (2) - Galerie Foto

Îmi place să fotografiez. Fotografiez orice, de la peisaje la elemente de arhitectură, de la flori la monumente sau statui. Însă, cel mai mult îmi place să fotografiez corpuri de iluminat, ca să folosesc un termen generic pentru felinare, lampadare sau lustre. 

Consider că un oraș ar fi pustiu, ar fi lipsit de viață dacă nu ar avea corpuri de iluminat care să-i nuanțeze farmecul. Încă din antichitatea greacă sau romană, iluminatul stradal avea rolul de securitate, atât de a proteja pe cineva care se deplasa noaptea pe străzile înguste ale orașelor dar și de a-i ține pe răufăcători la distanță. Dacă la început se foloseau torțe, cu timpul, în evul mediu mai ales, corpurile de iluminat stradal capătă și o latură estetică. Meșterii fierari realizează corpuri de iluminat de o complexitate și o frumusețe greu de egalat. Masive, din fier forjat, amplasate pe stâlpi verticali sau direct pe zidurile clădirilor, acestea îmbogățesc din punct de vedere estetic orașul. 



În toate călătoriile mele, fotografiez corpurile de iluminat public stradal. Aproape că poți să-ți faci o idee despre acel oraș doar observându-i felinarele sau lampadarele. Marile orașe ale lumii acordă o importanță deosebită iluminatului public, investesc în păstrarea și conservarea vechilor corpuri de iluminat stradal, fără a renunța la noile descoperiri ale științei și tehnicii. Nicăieri nu se mai folosesc lumânările sau petrolul, electricitatea s-a impus definitiv. Însă, forma și stilul lampadarelor și a felinarelor s-a păstrat. Ce poate fi mai frumos, mai romantic, decât o stradă îngustă dintr-un oraș medieval, iluminată de felinare rustice din fier forjat?

Toscana, cu orașele ei medievale de piatră, oferă o varietate de corpuri de iluminat, care de care mai frumoase. Unele sunt vechi, altele mai noi, dar toate dau un plus de farmec orașelor. Am observat că există două sisteme: unul public, realizat de administrația locală și unul privat. Pe cel dintâi îl recunoști după faptul că are un design unitar și îl găsești prin tot orașul. Cel de-al doilea sistem de corpuri de iluminat, mai interesant, prin varietate și design, ține de imaginația fiecăruia. Fie că este vorba de un restaurant, o cafenea sau pur și simplu o locuință, forma felinarului spune ceva despre personalitatea proprietarului.

Iată o galerie foto a unora dintre corpurile de iluminat folosite în Toscana.

  • Florența







  • Lucca 




  • Montecatini Alto








  • Pisa




  • Pistoia



  • Prato






  • San Gimignano






  • Siena






  • Vinci






În rubrica Galerie Foto mai poți vedea:

2 comentarii:

  1. Minunate :). Si eu in ultimul timp am inceput sa fotografiez detalii...doar ca acum trebuie sa vad cum sa le si valorific :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...