sâmbătă, 6 iulie 2013

Festival de film la Zalău

Chiar dacă Zalăul este, din punct de vedere cultural, eclipsat de orașele mai mari din jur, totuși și aici, la poalele Meseșului, se organizează evenimente culturale de excepție fie de către diverse instituții locale sau județene, fie de către diverși agenți economici. Un exemplu elocvent în acest sens este, organizarea la Zalău a Festivalului de film Tenaris Cinelatino.

Afișul Festivalului. Sursa foto: www.facebook.com/CineLatinoRO 

Compania TenarisSilcotub, membră a grupului multinațional Tenaris, având o istorie de 30 de ani, este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici utilizate în industria mecanică, auto-moto, a petrolului și gazelor naturale, industria chimică, petrochimică și energetică. Deține facilități de producție în Zalău, Călărași și Câmpina.



Implicarea în mod activ în viața comunității în care activează este o parte integrantă a politicii TenarisSilcotub. Sunt cunoscute proiectele finanțate  de TenarisSilcotub, proiecte dedicate în special educației, dar și sportive sau culturale: Ziua Sportului TenarisSilcotub – eveniment ajuns la a treia ediție, susținerea învățământului tehnic, Liderii Mileniului Trei, Ecoprovocarea etc.

Venind în întâmpinarea dorinței zălăuanilor de a vedea filme de calitate și suplinind lipsa unui cinematograf la Zalău, TenarisSilcotub organizează în perioada 9-11 iulie Festivalul Tenaris Cinelatino. Festivalul aduce în atenția cinefililor trei zile de proiecții cinematografice cuprinzând cele mai bune filme din 2012-2013 din România și America Latină, producții distinse la festivaluri internaționale sau apreciate de public.  

Astfel, la Zalău, vor putea fi vizionate trei peliculele latino-americane: ”Nu” (titlul original ”No”) – Chile 2012, regia Pablo Larrain, film nominalizat la Premiile Oscar 2013 la secțiunea ”cel mai bun film străin”; ”Curățătorul” (titlul original ”El Limpiador” – Peru 2013, regia Adrian Saba, film recent distins cu Premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului TIFF și ”7 cutii” (titlul original ”7 cajas”) – Paraguay 2012, regia Juan Carlos Maneglia și Tana Schembori. Nu vor lipsi nici filmele românești, fiind programate două proiecții de excepție: ”Și caii sunt verzi pe pereți” din 2012, regia Dan Chișu respectiv ”Poziția copilului”  din 2013, regia Călin Peter Netzer - film distins cu ”ursul de Aur” la prestigiosul festival de film de la Berlin.

Material de promovare a Festivalului. Sursa foto: www.facebook.com/CineLatinoRO

Accesul publicului la cele cinci filme este gratuit, iar locațiile vor fi Casa Municipală de Cultură, unde vor fi proiectate două dintre filme și Piața 1 Decembrie 1918 unde vor avea loc proiecțiile celorlalte trei filme. Programul complet al Festivalului Tenaris Cinelatino, poate fi consultat pe pagina de facebook, creată special în acest sensLa festivitățile de deschidere din cele trei localități, vor participa regizori și actori ai filmelor din program. Astfel, la Zalău, cu ocazia proiecției filmului ”Nu”, va fi prezent în calitate de invitat special, directorul filmului, Estefania Larrain. Și proiecția filmului românesc ”Poziția copilului” se va bucura de prezența unui invitat special, este vorba de doamna Natașa Raab - interpreta rolului Olga Cerchez.

Pagina de facebook a festivalului


Trebuie precizat că Festivalul de film Tenaris Cinelatino, se află la a doua ediție în România, fiind programate evenimente cinematografice în Zalău, Călărași și pentru prima dată și în Câmpina.  Partenerii TenarisSilcotub pentru ediția din acest an sunt Asociaţia PROA din Argentina și Asociația de Promovare a Filmului Românesc, alături de parteneri locali.

În 2012, Festivalul Tenaris Cinelatino s-a bucurat de prezența a nu mai puțin de 2500 de spectatori, în cele două orașe. La Zalău, filmul ”Despre oameni și melci” a stâns o audiență record, peste 500 de spectatori fiind prezenți la deschiderea oficială. Au fost apreciate și proiecțiile în aer liber din cadrul complexului arheologic Porolissum de la Moigrad.

Festivalul Tenaris Cinelatino la Zalău – 2012
Sursa foto: www.facebook.com/CineLatinoRO

Proiecții cinematografice la Porolissum – 2012
Sursa foto: www.facebook.com/CineLatinoRO

Dorind să aflăm mai multe despre acest festival ce se anunță cel puțin interesant, am stat de vorbă cu doamna Mirela Mihalcea – Social Development Coordinator la TenarisSilcotub. Doamna Mihalcea a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, pentru care îi mulțumim:

Foto-Travel: Cum s-a cristalizat ideea organizării la Zalău a Festivalului ”Tenaris Cinelatino”?
Mirela Mihalcea: Cinelatino este parte a programului cultural pe care Tenaris, ca și corporație, îl are în lume. A început acum 8 ani în Houston, SUA și acum s-a multiplicat în toate comunitățile unde Tenaris are facilități de producție. Festivalul a fost conceput pentru a facilita schimbul intercultural între țările din grupul Tenaris. Ne-am concentrat asupra producțiilor independente, în special din America Latină întrucât cea mai mare parte a populației din grup este din America Latină, pe de o parte, pe de altă parte pentru că aceste producții au de regulă un fond foarte puternic uman și social. În 2013 vom avea la final de an 15 festivaluri în 15 orașe diferite din : România, SUA, Argentina, Mexic, Columbia, Italia, Canada și Brazilia.

Foto-Travel: Câte ediții ale festivalului au fost organizate în România?
Mirela Mihalcea: În România anul acesta este a doua ediție a acestui festival, în Zalău și respectiv în Călărași, dar am mai avut evenimente culturale în același domeniu și în anii trecuți: Caravana Tiff și Cineforum.

Foto-Travel:  Ce aduce nou ediţia din acest an?
Mirela Mihalcea: În acest an adăugăm orașul Câmpina pe harta festivalului Cinelatino din România. Vor avea loc evenimente în 3 orașe: Câmpina, Călărași și Zalău, în ordinea menționată, în datele/perioadele: 4 iulie, 5-7 iulie, respectiv 9-11 iulie. Proiectiile se vor desfășura doar indoor în Câmpina, dar la Zalău și Călărași vor fi proiectii atât indoor cât și outdoor. Intrarea este gratuită. Filmele, locatiile si orele le puteti afla de pe pagina de facebook a festivalului.

Santiago Mitre în deschiderea festivalului – 2012
Sursa foto: www.facebook.com/CineLatinoRO

Așadar, sunteți așteptați la trei zile de proiecții cinematografice de excepție, în cadrul Festivalului de film Tenaris Cinelatino.

2 comentarii:

  1. Intr-adevar nu o zi Zalaul asa de faimos ca alte orase, dar citesc in ultimul timp diverse evenimente foarte interesante...poate lumea o sa se indrepte si spre locuri mai putin faimoase, dar care au foarte mult de oferit vizitatorilor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Zalaul incearca din rasputeri sa organizeze evenimente culturale de exceptie. Si...chiar reuseste!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...