luni, 1 iulie 2013

Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik (1)

Croația este începând de astăzi, 1 iulie 2013, membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Este al doilea stat din fosta Iugoslavie ce intră în marea familie europeană. În cinstea acestui eveniment, blogul Foto-Travel publică o serie de articole grupate sub genericul: ”Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik”. În episodul de astăzi, vom vorbi despre atracția turistică numărul 1 a Croației: Parcul Național Plitvice.



Parcul Național Lacurile Plitvice (Nacionalni park Plitvička jezera) este cel mai vechi parc din Europa de sud-est și cel mai mare din Croația. Din 1979 este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind printre primele situri de acest fel incluse pe listă. Parcul constă într-o salbă de 16 lacuri care datorită diferenței de altitudine se varsă unul înt-altul. Cel mai înalt lac se află la o altitudine de 636 de metri, iar cel mai de jos la 503 metri. Lacurile au suprafață variabilă, cel mai mare, Kozjak având 82 hectare și o adâncime de 47 de metri. Lacurile sunt alimentate de Râul Negru (Crna Rijeka) și Râul Alb (Bijela Rijeka) care formează Matica ce se varsă în primul lac - cel superior și al doilea ca întindere - Prošćansko. 


Harta lacurilor din Parcul Național Plitvice

indicator cu harta Parcului Național Plitvice

Parcul Național Plitvice este cu siguranță o destinație turistică de top a Europei. Oricine vizitează lacurile va fi profund impresionat de frumusețea acestora, greu de descris în cuvinte, de culorile surprinzătoare ale apei de la albastru la verde-smarald dar și de infrastructura turistică. 

La Parcul Național Plitvice, se poate ajunge cu mașina urmând drumul național D1 / E71  ce se desprinde din autostrada A1 în dreptul localității Karlovac. Urmând traseul Slunj - Rakovica - Grabovac ajungi foarte aproape de una din intrările în parc. În fiecare din localitățile menționate veți găsi cazare la prețuri convenabile. desigur cu cât veți ajunge mai aproape de intrarea în parc, vor crește și prețurile. Întreaga zonă este una deosebită, existând nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber, de la drumeții la ciclism sau rafting.

Traseul Zalău - Grabovac

Trebuie spus că există două intrări, ambele dotate la standarde internaționale cu case de bilete, restaurante, baruri, magazin de suveniruri și grupuri sanitare. Am nimerit la intrarea nr.1, luându-ne după numărul mare de mașini parcate. Există o parcare oficială, amenajată, cu bariere dar datorită afluxului mare de turiști, aceasta a fost extinsă natural până la liziera pădurii. Parcarea costă 7 kuna / oră sau 70 kuna / zi. Prima impresie pe care o ai, este aceea a grijii excesive legată de intervenția omului în natură. Nimic nu este strident, construcțiile și întreaga infrastructură este perfect integrată în mediul natural. Podețele sunt din lemn la fel ca și gardurile ori balustradele, pavajul este uneori realizat din bușteni, totul pentru ca intervenția ”civilizației” să fie minimă. 



Plăcuță cu sigla UNESCO

Există diverse categorii de bilete. Cel simplu, pentru un adult, valabil o zi, costă 80 kuna de la 1 noiembrie la 31 martie și 110 kuna în plin sezon (1 aprilie - 31 octombrie). Pentru copii până la 18 ani, prețurile se înjumătățesc. Există reduceri și pentru studenți sau grupuri organizate sau posibilitatea achitării unui bilet pentru două zile. Prețul acestuia este de 130 kuna în extrasezon sau 180 kuna în plin sezon. Moneda croaților, kuna - poate fi o problemă. Există la intrarea în parc o casă de schimb valutar, însă cursul practicat nu este tocmai convenabil așa că este recomandat să aveți kuna la voi. Noi am schimbat euro în kuna la intrarea din Ungaria în Croația. Cursul, valabil de la 1 iulie 2013 este de 7,48 kuna pentru 1 euro sau 1,67 kuna pentru 1 leu. 

parcare amenajată la liziera pădurii

prima pamoramă asupra canionului

Odată ce ai plătit biletul de intrare și ai pătruns în parc, vei fi surprins să constați că imaginile pe care ți le oferă Natura sunt peste așteptările tale, niciuna din fotografiile de pe internet sau din pliante nu reușesc să surprindă pe de-a întregul frumusețea și măreția locului. Parcul Național Plitvice este de fapt un canion, săpat în rocă de apă de-a lungul miilor de ani. De pe platforma  special amenajată la intrare, poți avea o panoramă superbă asupra acestuia. Un drum pietruit coboară spre canion, curând constați că locul este extrem de populat în ciuda orei matinale. Există din loc în loc bănci amenajate pentru cei care vor pur și simplu să se relaxeze și foarte multe coșuri de gunoi. Toate sunt din lemn, nu vezi nimic din metal sau alte materiale care ar contrasta cu cadrul natural. Curând ajungi la primul lac, unul din lacurile inferioare de mai mică dimensiune. Prima imagine este frapantă: pe apa limpede stau câteva rațe înconjurate de pești. Niciodată n-am văzut o apă atât de curată și de limpede. Un podeț de lemn traversează zona ce delimitează două lacuri, până pe malul celălalt. Te lași dus de șirul nesfârșit de turiști, și nu știi la ce să te uiți mai întâi: la culorile apei ce mereu ai impresia că se schimbă în funcție de reflexiile luminii, la malurile canionului sau la cascadele ce se formează datorită diferenței de nivel între două lacuri. Ajungi la cea mai mare cascadă din parc, cascada Velik (Velik slap)



rațe pe unul din lacurile din parc

indicator cu date despre lac

apa limpede permite vizualizarea peștilor


Cea mai mare cădere de apă din parc

Există mai multe trasee, ce pot fi alese în funcție de timpul avut la dispoziție sau de obiectivele pe care vrei să le vezi. Opt dintre acestea sunt predefinite, există hărți amplasate atât la cele două intrări cât și pe parcurs, dar odată ce ai intrat, fiecare își poate crea propriul traseu. cel mai lung traseu, notat pe toate hărțile cu K, realizează un tur complet al parcului timp de 6-8 ore. Alte trasee mai scurte, te duc prin preajma celor două intrări și durează între 2-3 ore și 4-6 ore. Noi am ales inițial traseul B cu durata de 3-4 ore care duce de la intrarea nr.1 notată pe hartă cu St.1 până la ieșirea notată cu St.2. Trebuie menționat că sus, la suprafață, există un sistem de trenulețe care transportă încontinuu turiștii, în baza biletului plătit la intrare, între cele patru stații (St.1 - St.4). Așadar, nu trebuie să vă faceți probleme, că odată ce ai pătruns adânc în parc, va trebui să refaci traseul ca să te întorci. Trebuie doar să te orientezi astfel încât să ajungi într-una din stații. 

Infrastructură turistică în Parcul Național Plitvice








În parc timpul va trece pe nesimțite. Este locul perfect în care uiți de tot și de toate lăsându-te cuprins de frumusețea Naturii. Poți să te plimbi în neștire prin aerul curat, poți să lenevești ceasuri întregi pe câte o bancă admirând lacurile, peștii și rațele sau, dacă ajungi în cele câteva locuri special amenajate, poți să stai la o terasă. Urmând traseul B, am trecut pe lângă trei dintre lacurile inferioare, de mai mică dimensiune dar deosebit de spectaculoase. Am ajuns într-unul din locurile special amenajate notat pe hartă cu P3. Aici, pe malul lacului Kozjak, cel mai mare lac, există un debarcader de unde poți lua un vaporaș care te duce până dincolo, în punctul P4 foarte aproape de intrarea nr.2. Până să vină vaporașul ne-am odihnit pe una din bănci și am savurat o înghețată. Zona este amenajată astfel încât turiștii pot să-și petreacă aici mai mult timp, există infrastructura necesară pentru a lua masa de prânz, fie la una dintre terase, fie din pachețelele aduse în rucsac. 




indicator turistic în Parcul Național Plitvice

Unul din punctele de relaxare 




Traversarea lacului Kozjak durează aproximativ 15 minute. Poți să admiri întinderea nesfârșită de apă de culoarea turcoaz sau micile cascade pe care apa le face vărsându-se din lacul superior. Ajunși pe celălalt mal, înconjurăm lacul Gradinsko pe o serie de podețe de lemn, ce se încadrează perfect în cadrul natural. Totul este curat, nici urmă de resturi lăsate de turiști. Vegetația e bogată, sunt păduri de fag și stejar. Am traversat cu un alt vaporaș, un braț al lacului Kozjak din punctul P2 în punctul P1. De aici am ieșit la suprafață prin cea de a doua intrare / ieșire a parcului. Un fel de trenuleț, mai solid, transportă turiștii spre prima intrare. Există și un traseu pe marginea canionului presărat cu puncte de belvedere amenajate în stil rustic, cu pavaj realizat din bușteni. 

Vaporașul ce traversează lacul Kozjak



Mijloc de trasport pentru turiști

Punct de belvedere amenajat în stil rustic

Panoramă asupra lacurilor

Indiscutabil, Parcul Național Lacurile Plitvice merită titlul de perlă a turismului croat. Este unul din obiectivele turistice naturale, cele mai apreciate din sudul Europei. Informații complete despre trasee, prețuri, cazare și tot ce ține de parcul Național Plitvice, puteți găsi pe site-ul acestuia, disponibil în cinci limbi.


Jurnalul croat: de la Zagreb la Dubrovnik continuă cu episoadele:

5 comentarii:

  1. Imi amintesc intotdeauna cu placere de cele 3 vizite la Plitvice. De fiecare data, mi-a oferit cate ceva nou. Voi urmari serialul fiindca am vazut toate aceste locuri si voi compara impresiile noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu. Si mie imi place sa vad ce scriu altii despre locurile pe care le-am vizitat. Fiecare avem propriul nostru unghi din care vedem lucrurile, niciodata nu avem o privire de ansamblu. Este o onoare pentru mine sa stiu ca imi cititi articolele. Multumesc!

      Ștergere
  2. Dar stiu ca ai scris ceva... :-) Imi pare rau ca n-am avut si eu asa inspiratie cand am scris despre Plitvice. Ma bate gandul sa ma duc sa vad cum arata parcul in haine de toamna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a placut foarte mult. As putea spune ca din ce am vazut pana acum in materie de rezervatii naturale, Plitvice se situeaza pe primul loc. Sunt convins ca in fiecare anotimp este la fel de spectaculos.

      Ștergere
  3. Excelenta descriere, utila si concreta a zonei. Peste cateva zile ajung si eu acolo! Multumesc mult pentru informatii.
    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...