luni, 31 decembrie 2012

Impresii de călătorie (30) - Valencia la cumpăna dintre ani


Ultima zi a anului, este de obicei o zi de reflecție, o zi în care analizezi ce s-a întâmplat în anul care trece. O zi în care faci planuri, construiești vise pe care să încerci să le împlinești în anul care vine. O zi în care să-ți amintești locurile frumoase pe care le-ai vizitat, așa cum fac eu acum gândindu-mă la Valencia. Ce poți să faci la Valencia la cumpăna dintre ani?


Dacă te-ai săturat să te plimbi pe străzile orașului vechi, dacă vrei să vezi altceva decât fațadele clădirilor în diverse stiluri arhitectonice, dacă ai văzut toate obiectivele turistice importante, atunci este cazul să încerci altceva. Te-ai plimbat pe malul Mării Mediterane în plină iarnă, în ultima zi a anului? Poate fi o experiență unică, deosebită.

duminică, 30 decembrie 2012

Călătorii imaginare (3) - Noua Europă a lui Michael Palin - III


Al treilea episod al documentarului ”Noua Europă a lui Michael Palin”  continuă cu vizita acestuia în Republica Moldova și România. 


Traseul parcurs în episodul 3. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

Episodul intitulat ”Estul Sălbatic” începe cu o paradă militară la Tiraspol, capitala Transnistriei – ”țară” desprinsă din Republica Moldova în urma unui conflict din anul 1992. Palin este impresionat de ceea ce vede și se declară surprins că asistă la o paradă de ziua națională a unei națiuni care nu există și a unei țări pe care n-o recunoaște nimeni. Istoria ”autoproclamatei Republici Transnistrene” (ca să folosesc un clișeu) începe după proclamarea independenței Republicii Moldova din 1991, când cei din stânga Nistrului, majoritatea slavi s-au simțit abandonați. Cu ajutorul tacit oferit de Moscova s-au desprins din Republica Moldova și se consideră independenți.

vineri, 28 decembrie 2012

Călătorii imaginare (2) - Noua Europă a lui Michael Palin - II


În cel de-al doilea episod al documentarului BBC, realizat de Michael Palin, în Europa de Est, acesta vizitează două țări aflate în poziții diferite față de Europa: Bulgaria și Turcia. Bulgaria este membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007 iar Turcia este în plin proces de aderare.

Traseul parcurs în episodul 2. Sursa foto: http://www.palinstravels.co.uk/

joi, 27 decembrie 2012

Călătorii imaginare (1) - Noua Europă a lui Michael Palin - I


Cred că toți cei cărora le place să călătorească se inspiră în alegerea unei destinații fie de pe internet, fie din diverse cărți de călătorie, ghiduri sau reviste. Există însă și o altă sursă de inspirație și anume documentarele TV sau cele înregistrate pe suport CD sau DVD. 

De curând am găsit o ofertă de nerefuzat într-un hypermarket din Cluj-Napoca. Am cumpărat la un preț incredibil de doar 4,5 lei, 3 DVD-uri cu documentarul BBC ”Noua Europă a lui Michael Palin”. Michael Palin este un cunoscut actor, scriitor și prezentator de televiziune, cunoscut mai ales pentru documentarele sale de călătorie. A început să lucreze în acest domeniu în 1980 când a realizat pentru BBC documentarul ”Marile călătorii feroviare ale lumii”. Alte documentare ce l-au făcut celebru au fost: ”Ocolul Pământului în 80 de zile” (1988), ”De la Pol la Pol” (1992), ”Cercul complet” (1997), ”Sahara” (2002), ”Himalaya” (2004), ”Noua Europă” (2007), ”Brazilia” (2012).


miercuri, 26 decembrie 2012

Impresii de călătorie (29) - Crăciun la marginea Europei - II


Descriam într-un articol precedent experiența inedită trăită de Crăciun la Istanbul, la marginea Europei. În celălalt capăt al Europei, pe coasta Mării Mediterane, am avut ocazia să fiu în timpul sărbătorilor de iarnă în Valencia, capitala comunității autonome cu același nume. Valencia ca și întreaga Spanie, s-a aflat sub sfera de influență a creștinismului apusean, în varianta catolică. Este recunoscută fervoarea religioasă a spaniolilor, catolici convinși. Aici, în Valencia și în împrejurimi, o sărbătoare creștină așa de mare nu trece neobservată. Întreg orașul îmbracă haine de sărbătoare. Peste tot sunt ornamente specifice Crăciunului, vitrinele marilor magazine sunt luminate feeric.
mall-ul El Corte Inglés - luminat feeric 

marți, 25 decembrie 2012

Impresii de călătorie (28) - Crăciun la marginea Europei - I


Crăciunul este prin definiție o sărbătoare a bucuriei, a comuniunii și armoniei. Bucuria nașterii lui Isus Christos, Domnul și Mântuitorul neamului omenesc. Este alături de Paște cea mai mare sărbătoare a creștinismului, motiv pentru care este sărbătoriă cu mare fast peste tot în lume. Tradițiile diferă însă, chiar și acolo unde sunt creștini de aceeași confesiune și de același neam. Ce să mai zicem de zone diferite ale unei țări sau chiar de țări diferite, aflate la mii de kilometri depărtare.


sâmbătă, 22 decembrie 2012

Călătorii imaginare

”Călătorului îi șade bine cu drumul” se spune într-un celebru proverb. Este cât se poate de adevărat. Cei mai mulți dintre pasionații călătoriilor, sunt mai mereu pe drum în căutare de noi locuri frumoase. Sunt dornici de a descoperi și cunoște obiective noi, locuri și oameni deosebiți. Iar când, din diferite motive (criza financiară este unul dintre ele) nu sunt pe drum, fac planuri, se documentează. Și din fericire, sursele de documentare sunt la tot pasul. 

Desigur, pe primul loc este internetul. La doar un click distanță de tine se află lumea largă. Sunt atâtea site-uri ce abordează subiecte de travel încât mi-ar fi imposibil să le nominalizez pe toate. Apoi sunt ghidurile online de călătorie, forumurile de unde poți afla ce au văzut alții și nu în ultimul rând blogurile de travel. În  lista mea de bloguri sunt doar o parte dintre acestea. Descoperi că mulți alți oameni, asemenea ție, călătoresc și împărtășesc cu tine  bucuria vizitării unui loc. 

Există apoi o bogată literatură de specialitate. În ultimii ani au fost traduse și la noi o serie de cărți de călătorie, s-au publicat ghiduri turistice ale diverselor țări, regiuni sau orașe. Aș aminti aici excepționalele ghiduri turistice de la Editura Rao sau cele din seria ”Ghid complet” de la Editura Aquila 93. Editura Litera Internațional a publicat celebra serie de ghiduri turistice vizuale ”Top 10”, incluzând principalele orașe ale lumii. Mai recent, Editura Adevărul Holding a publicat și distribuit împreună cu ziarul, excepționala și extrem de bine documentata serie ”National Geographic Traveler”Să nu uităm însă de literatura clasică de specialitate. Încă se mai găsesc în anticariate cărți valoroase ce merită cumpărate și citite.

marți, 18 decembrie 2012

România văzută de mine (9) - TrainFest 2012 Cluj-Napoca


Cui nu-i plac trenurile? Pentru copii ele sunt ceva special, exotic, ceva ce nu văd în fiecare zi. Pentru adulți acestea trezesc amintiri mai mult sau mai puțin plăcute, dar cu siguranță nostalgice. Pentru unii adulți, trenurile devin o pasiune și orice pasiune se materializează în ceva. De exemplu, știați că sunt adulți care colecționează trenuri? Nu din acelea adevărate, căci ar fi greu de colecționat, ci trenulețe de jucărie, trenulețe sub formă de machete.

Zilele trecute s-a desfășurat la Cluj-Napoca, unde altundeva decât în gară, o interesantă expoziție de machete de trenuri. Timp de 3 zile, în perioada 14-16 decembrie 2012, în două încăperi de la etajul gării clujene, au circulat trenuri în miniatură. Dacă în prima zi, machetele au reprezentat trenuri din  perioada 1850-1950 iar în cea de a doua zi machete din anii 1950-1990, ultima zi a fost dedicată trenurilor moderne, din perioada 1990-2012.


luni, 17 decembrie 2012

Orașul meu - Târg de Crăciun la Zalău



Tradiția Târgurilor de Crăciun se pierde în negura vremurilor. Încă din evul mediu, în partea germanică a Europei, în principalele orașe, de Advent – care începe în prima săptămână din luna decembrie și ține până la Crăciun - piețele centrale se transformă în târguri unde se comercializează produse specifice sărbătorilor de iarnă. Tradiția a fost apoi împrumutată și de alte mari orașe, în prezent orice oraș care se respectă organizează un astfel de târg.

joi, 13 decembrie 2012

Patrimoniul Mondial UNESCO (4) - Ceramica de Horezu

Zilele trecute, în presă a apărut o știre asupra căreia merită să te oprești și preț de câteva clipe. Potrivit Mediafax ”UNESCO a decis, în cadrul celei de-a șaptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial ce se desfășoară la Paris în perioada 3-7 decembrie 2012, includerea ceramicii românești de Horezu în lista Patrimoniului cultural imaterial”Este o știre pozitivă despre țara noastră, despre patrimoniul acesteia, fie el și imaterial.  



marți, 11 decembrie 2012

Impresii de călătorie (27) - Budapesta IV


Revin cu articolele dedicate descoperirii Budapestei, capitala Ungariei. Așa cum spuneam și în articolele anterioare (Budapesta I, II și III), am descoperit orașul de-a lungul mai multor călătorii întâmplătoare sau planificate. Dacă în cazul primelor trei escapade în Budapesta, nu am planificat nimic, am ajuns acolo mai mult sau mai puțin întâmplător, de data aceasta totul a fost planificat cu minuțiozitate.


Atunci când planific un concediu sunt atent la toate detaliile: traseu, cazare, obiective turistice etc. În 2009 am planificat un concediu cu durata de două săptămâni în Ungaria și Austria. Am vizat stațiunea Hajdúszoboszló, Budapesta, Viena și la întoarcere Balaton. Rezervările le făcusem de acasă, cu luni bune înainte de a pleca, așa că timpul a fost foarte bine dozat. După o săptămână de răsfăț la Hajduszoboszlo, am plecat spre Budapesta unde aveam rezervată cazarea pentru 3 nopți. Găsisem o locație excelentă în centrul orașului, la câțiva pași de Tetrul de Comedie (Vigszinház) și foarte aproape de Podul Margareta (Margit Hid).

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Orașul meu arhitectonic (1) - Statuia lui Wesselényi


În acest an, pe 18 septembrie, s-au împlinit 110 ani de la ridicarea în centrul Zalăului a uneia dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase grupuri statuare. Este vorba de statuia care-l reprezintă pe baronul Wesselényi Miklos și pe unul dintre țăranii dezrobiți de pe moșia acestuia. Baronul Wesselényi este originar din Jibou, acolo unde se mai păstrează în condiții bune castelul ce-i poartă numele.


luni, 3 decembrie 2012

Interferențe culturale - proiectul Ciucea-Gălpâia


În ultima zi a lunii noiembrie a avut loc un eveniment cultural de excepție. La Cluj-Napoca, într-un spațiu nonconformist, în curtea Fabricii de Pensule a avut loc vernisajul unei expoziții inedite, atipice. Este vorba despre lucrarea de mari dimensiuni a maestrului Gheorghe Ilea, intitulată ”Ciucea-Gălpâia” ce a fost expusă aici.
afișul expoziției - coperta 1
Afișul expoziției - coperta 4

Proiectul ”Ciucea-Gălpâia” face parte dintr-un proiect mai vast de arte vizuale numit ”Document” ce prezintă într-un mod nou patrimoniul cultural. Proiectul, sprijinit financiar de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a debutat în anul 2007 cu expoziția ”Păușa” în care a fost redat cu fidelitate, la dimensiunea naturală peretele exterior al bisercicii de lemn din secolul al XVIII din satul Păușa, județul Sălaj.

sâmbătă, 1 decembrie 2012

România văzută de mine - Top 10 destinatii turistice



Am lansat provocarea de a realiza un Top 10 al celor mai frumoase destinații românești, fără să știu ce dificil îmi va fi să fac alegerea. Sunt atâtea și atâtea locuri frumoase în țara aceasta, încât orice alegere aș face, vor rămâne în afara topului destinații deosebite. Sunt locuri pe care nu le-am vizitat niciodată (deși îmi doresc), deci nu pot scrie despre ele; sunt altele pe care le-am văzut dar nu le-am fotografiat, nu ar avea farmec să scriu fără să ilustrez cu imagini cele spuse; sunt locuri aproape de mine (în orașul meu sau în județ), aș fi considerat foarte subiectiv dacă le-aș alege. Așa că îmi rămân (încă multe) destinații din care trebuie să aleg doar 10. Vreau să cuprind în top acele locuri, acele destinații care mi-au plăcut cel mai mult, care m-au impresionat, care au ceva de oferit din punct de vedere turistic.

De ce un top al destinațiilor românești? Pentru că România este frumoasă (este deja un șablon), este paradoxală, este țara pe care o iubești și o urăști în același timp. Este țara de care fugi, în călătorii mai mult sau mai puțin îndepărtate dar la care te întorci cu drag, pentru că aici este acasă. Este țara pe care o redescoperi în fiecare zi, de care îți amintești cu drag atunci când ești departe, de care te saturi când stai mai mult de o jumătate de an. Este țara de care sunt mândru, pe care vreau să o promovez, pe care aș vrea să o vadă toți oamenii. Este variată ca relief, ca obiceiuri și datini, ca religie și arhitectură, ca infrastructură turistică. Este țara mea, este România mea. Te invit să o cunoști îndeaproape.

Și pentru că provocarea a fost lansată, iată care sunt cele mai interesante  destinații românești, considerate de mine demne de a face parte din Top 10:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...