vineri, 26 iunie 2015

Where is Mirel (8): de la Napoli în Sicilia

N-am mai scris de ceva vreme despre globetrotter-ul Mirel Magop, cel care a pornit în aventura vieții lui încercând să lege cel mai nordic punct din Europa - Nordkapp de cel mai sudic punct din America de Sud - Capul Horn. Și cum ”toate drumurile duc la Roma”- nu-i așa?-nu putea evita să treacă prin capitala Italiei. Mai ales că de Roma îl leagă amintiri plăcute. Vă amintiți probabil că în 2013 Mirel a devenit cunoscut în țară și în diaspora ca fiind un ”al doilea Badea Cârțan”. După Roma, despre care am scris într-un episod anterior, Mirel a luat-o la sud, a trecut de Napoli și a ajuns tocmai în Sicilia.


Porolissum Fest la a V-a ediție

Așteptat cu interes de către toți iubitorii istoriei și devenit în timp unul dintre cele mai așteptate evenimente locale, festivalul de reconstituire istorică Porolissum Fest a ajuns în acest an la a V-a ediție. O ediție care se vrea a fi una specială, cel puțin așa promit organizatorii: Consiliul Județean Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Sunt toate premisele să fie așa, programul anunțat și numărul mare de trupe de reenactment prezente la Porolissum sunt garanții în acest sens. Și tema aleasă este una specială, ce cu siguranță îi va determina pe zălăuani să iasă din case și să vină să ”retrăiască istoria” alături de organizatori: Cucerirea și Abandonarea Daciei.



marți, 23 iunie 2015

Proiectul Hoinar prin Sălaj pornește la drum

Așa cum scriam aici acum trei săptămâni, am inițiat un amplu proiect de promovare turistică a județului Sălaj. Și nu o puteam face mai bine decât prin intermediul aparatului de fotografiat căci, nu-i așa, ”o fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte”. Iar dacă în anii ce vor urma vom reuși să acoperim vizual localitățile județului Sălaj atunci vom avea sute de fotografii (sperăm noi, bune) ceea ce înseamnă sute de mii de cuvinte, adică o poveste. Povestea vizuală a județului Sălaj. Ne-am tot gândit care să fie momentul în care lansăm proiectul și cum să arate acest eveniment, important pentru noi. După lungi discuții, am ajuns la concluzia că Noaptea de Sânziene, adică în noaptea de 23 spre 24 iunie ar fi cel mai potrivit. Asta pentru că pe de o parte am vrut să reînviem un străvechi obicei, acela al ”cununilor de Sânziene” - prin asta arătăm latura etnografică a proiectului, iar pe de altă parte pentru că, așa cum probabil știți, pe 24 iunie se serbează Ziua Universală a Iei. Nu cred că am fi putut găsi un moment mai potrivit. Așadar, vă invităm, de Sânziene să ne însoțiți în aventura cartografierii fotografice a județului Sălaj.




luni, 15 iunie 2015

Festival Turcesc la Cluj

În perioada 13-14 iunie 2015, la Școala Spectrum din Cluj-Napoca, a avut loc prima ediție a Festivalului Turcesc - manifestare culturală și gastronomică menită să promoveze pe de o parte cultura orientală și pe de altă parte școala organizatoare. Festivalul Turcesc de la Cluj-Napoca a fost o replică în miniatură a unei manifestări similare ce se desfășoară de câțiva ani buni la București, în organizarea Fundației Tuna în parteneriat cu HALT Language Center și Universitatea Europei de Sud-Est LUMINA.



vineri, 12 iunie 2015

Muzeul Școlar de la Gâlgău sfidează timpul

Acum exact 43 de ani, pe 12 iunie 1972, se inaugura la Gâlgău (pe Someș) un muzeu școlar. Chiar dacă acum, peste ani, un astfel de eveniment n-ar mai fi considerat unul foarte important, atunci altfel au stat lucrurile. Era o emulație în școlile sălăjene, o dorință a unor cadre didactice de a face ceva pentru a salva de la distrugere satul românesc autentic, aflat sub asaltul modernismului. Acolo, la Gâlgău, la marginea județului, doi dascăli ai școlii din localitate, cu dragoste de frumos, de autentic, au decis să facă ceva. Și au reușit. Munca lor se vede și astăzi, într-unul dintre cele mai frumoase și interesante muzee școlare. Vă invit să-l descoperim, să-i cunoaștem povestea.



joi, 11 iunie 2015

SH4 contraatacă. Povestea roboților construiți la API

Titlul, rupt parcă din filmele SF, este numele unui robot construit din piese de lego, cu care doi tineri pasionați de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, atacă primele poziții ale unui important concurs de robotică ce se va desfășura sâmbătă 13 iunie 2015 la București. Este vorba despre Competiția Națională de Robotică Educațională World Robot Olympiad (WRO), găzduită de Universitatea Europei de Sud-Est Lumina, iar cei doi tineri sunt Sebastian Țicuș - elev în clasa a X-a și Dan Hășmășan - elev în cala a XII-a. De aici și numele prototipului cu care vor concura: S(ebastian) H(ășmășan) 4(tracțiune 4X4). Împreună formează echipa Brainstorming Team.



luni, 8 iunie 2015

Proiectul fotografic #hoinarprinsalaj

Încă de la început am dedicat acest blog, impresiilor de călătorie (prin județul Sălaj, prin țară sau prin lumea largă) pe care m-am străduit să le ilustrez cu fotografii realizate de mine. Un blog de călătorii și de fotografie în același timp, de aici și denumirea de Foto-Travel. Evident, ca orice proiect, și acesta a evoluat în direcții pe care nu le anticipasem, tocmai din dorința de a încerca să acopăr sfera largă a domeniului legat de călătorii. Am făcut promovare turistică, am scris despre proiecte interesante, despre pasiunea altora de a călători. Cu timpul mi-am dat seama că oricât de frumos ar fi prin lume - și vă rog să mă credeți că am avut șansa de a vedea locuri minunate - tot ACASĂ este mai bine. Nu știu alții cum sunt...dar pe mine locurile copilăriei, locurile de care sunt legat sufletește mă atrag ca un magnet. Am început să redescopăr Sălajul și am făcut-o pur și simplu hoinărind. Am hoinărit încoace și în colo, fie că a fost vorba de vre-un proiect, fie că a fost vorba despre o deplasare în interes de serviciu. De fiecare dată am luat și aparatul de fotografiat cu mine și când am văzut ceva interesant am tras un cadru. Și cum o fotografie spune mai mult decât 1000 de cuvinte, am decis să împărtășesc și altora din frumusețea locurilor văzute. Așa s-a născut ideea de proiect #hoinarprinsalaj.





sâmbătă, 6 iunie 2015

Where is Mirel (7): Vedi Napoli, poi Mori

Nu știu dacă ați sesizat jocul de cuvinte din titlul acestui nou episod din serialul Where is Mirel, care descrie traseul parcurs de Mirel Magop în această nouă aventură. De fapt este o parafrazare a celebrei zicale ”Vedi Napoli e poi muori” - care s-ar traduce prin ”Dacă ai văzut Napoli, poți să mori” cu aluzie la frumusețea și fascinația acestui mare oraș din sudul Italiei. Nu asta și-a propus Mirel Magop, nu Napoli este punctul final al călătoriei, oricât de mult i-ar fi plăcut colo. Napoli este doar o escală, un oraș de tranzit, în ineditul său proiect de a lega cu urma pașilor săi, cel mai nordic punct din Europa - NordKapp, de cel mai sudic punct din America de Sud - Capul Horn. Unde mai pui faptul că el a văzut prima dată Mori (oraș italian din zona Trentino) și apoi Napoli. Haideți să vedem ce a mai făcut globetrotterul Mirel Magop de când a plecat din Roma.


vineri, 5 iunie 2015

Școala de pictură a profesorului Ionel Baltă

Ca profesor, cred cu tărie că definiția succesului în educație constă într-o întâlnire fericită dintre un elev talentat și un profesor devotat meseriei lui. Sunt sute de exemple în care profesorul, văzut ca un ”șlefuitor de diamante”, reușește să împlinească destinul unui învățăcel. Despre un astfel de exemplu vreau să scriu în materialul de față. Despre un dascăl a cărui menire nu este alta decât modelarea talentelor cu care lucrează. Este vorba despre profesorul Ionel Baltă de la Clubul Copiilor din Jibou.

miercuri, 3 iunie 2015

Despre un alt monument uitat: Stâlpul Foamei

În urmă cu ceva timp am avut un drum spre Gâlgău pe Someș, localitate situată în extremitatea estică a județului Sălaj. La ieșire din Ileanda, pe stânga ceva mi-a atras atenția. Ceva ce semăna cu un monument, un fel de obelisc din piatră. Nu am avut timp să opresc, nu există nicio semnalizare a acestuia iar zona nu-ți permite să oprești, repede, în siguranță. Așa că am promis să mă opresc la întoarcere, ceea ce s-a și întâmplat. Despre acest monument uitat de vreme și de oameni vreau să scriu în cele ce urmează. Vă asigur că povestea este una ce merită cunoscută și de ce nu, dusă mai departe. Asta dacă vrem să punem în valoare moștenirea istorică a acestor locuri, ca punct de pornire în mult titrata promovare turistică.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...