duminică, 22 iunie 2014

”Borza, Natură și Spiritualitate” - a doua expoziție Foto-Travel

Când am primit propunerea de a realiza o expoziție de fotografie, cu ocazia primei ediții a evenimentului ”Fiii satului Borza - din nou ACASĂ”, am fost destul de reticent. Asta pentru că pe de o parte chiar dacă îmi place să fotografiez, n-am avut niciodată veleități de fotograf profesionist, iar pe de altă parte m-am întrebat ”ce aș putea fotografia în Borza?”. După două ieșiri pe teren, m-am convins că cea de a doua temere nu este justificată. Nu numai că ai ce fotografia, dar panoramele asupra Văii Agrijului sunt pur și simplu spectaculoase.



vineri, 20 iunie 2014

Fiii Satului Borza - Din nou ACASĂ

Localitățile mici au șanse minime de a fi promovate din punct de vedere turistic, chiar dacă beneficiază de obiective care ar putea fi incluse într-un circuit turistic. Asta pentru că pe de o parte, există o tendință a celor ”de la centru” de a promova centrele de comună, iar pe de altă parte lipsește coeziunea socială a micilor comunități care să suplinească marginalizarea acestora.
Nu așa stau lucrurile la Borza, un mic sat din comuna Creaca, care nu are mai mult de 100 de case, multe dintre ele nelocuite. Este unul dintre cele 9 sate ce alcătuiesc comuna Creaca, comună cu un mare potențial turistic, încă puțin exploatat. Este suficient dacă amintim de castrul roman de la Brusturi, de cele 6 biserici de lemn declarate monument istoric sau de peisajele naturale încântătoare.


miercuri, 18 iunie 2014

Triplă lansare de carte la Zalău

Marți 17 iunie 2014, am asistat la un eveniment cultural deosebit prilejuit de tripla lansare de carte a Cameliei Burghele, în calitate de autor sau coautor. În sala ”Dialoguri europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, au fost lansate trei cărți pe care oricine iubește istoria și etnografia ar vrea să le aibă în bibliotecă. 





marți, 17 iunie 2014

Repere turistice: Borza

Borza este unul din cele 9 sate ce alcătuiesc comuna Creaca din județul Sălaj. Situat într-un cadru natural mirific pe Valea Agrijului, Borza este un sat mic, ce nu are mai mult de 100 de numere de casă. Însă, contrar oricăror păreri, este un loc cu mare potențial turistic ce așteptă să fie pus în valoare. Ca să ajungi în Borza, trebuie să te abați de la drumul național 108A, ce leagă Românași de Jibou. La ieșirea din Prodănești, spre Jibou, un indicator îți indică să faci dreapta. După ce treci Valea Agrijului pe un pod de beton, drumul de țară te duce pe sub o culme de deal spre sat.




duminică, 15 iunie 2014

Sălajul, promovat de Agerpres

Agenția de știri Agerpres a demarat în acestă primăvară o campanie de mediatizare a obiectivelor cultural - istorice, economice și turistice ale județelor României. Inițiativă lăudabilă, în contextul în care știrile pozitive, exemplele de bună practică sunt umbrite de can-can, de știri mondene sau altele cu conotație negativă. Seria de documentare ”Destinație: România” a debutat în luna martie cu județul Prahova. Au urmat apoi pe rând județele Sălaj, Argeș, Vaslui, Covasna, Gorj, Botoșani și Tulcea.

Site-ul clădirii Transilvania arată mai bine

Pe la jumătatea lunii martie a acestui an, scriam un articol intitulat ”Clădirea Transilvania din Zalău are site!”. Dincolo de ineditul faptului că o clădire de patrimoniu, care nu adăpostește o instituție publică, are o un site propriu, mi-am permis să fac și câteva critici constructive. Nu mă gândeam că cineva va ține cont de ele, deși în ultimul timp am sesizat că oficialitățile locale sunt mai atente la doleanțele cetățenilor, sunt mai aproape de aceștia. În sprijinul acestei afirmații se pot aminti întâlnirile organizate de conducerea Primăriei Municipiului Zalău cu membrii grupului constituit pe Facebook în jurul paginii ”Amintiri despre Zalău” sau facilitarea vizitării Clădirii Transilvania cu câteva zile înainte de inaugurarea oficială a acesteia.


vineri, 13 iunie 2014

Sălajul în cărți poștale vechi

A devenit viral pe internet să postezi cărți poștale de epocă cu imagini din diferite orașe. Sunt deja o mulțime de site-uri care sunt dedicate acestui subiect care în termeni de specialitate se numește cartofilie. Conform DEX, cartofilia este ramura filateliei care se ocupă cu colecționarea, studierea și expunerea cărților poștale ilustrate. Este adevărat că nu toți cei care distribuie pe internet imagini cu cărți poștale sunt și colecționari. Pentru cei mai mulți, e doar o activitate ce are un profund substrat emoțional, nostalgic. Cine nu vrea să știe cum a arătat orașul său în urmă cu câțiva zeci de ani, poate chiar ceva mai mulți de o sută? Recent, am descoperit o adevărată ”mină de aur” în materie de cărți poștale vechi. Este vorba despre o bază de date disponibilă online, unde pot fi găsite sute de mii de cărți poștale aflate în colecțiile unor muzee.



miercuri, 11 iunie 2014

Cimitirul Evreiesc din Zalău

În orice comunitate sau pentru orice grup etnic, cimitirele reprezintă adevărate pagini de istorie. Istorie scrisă în piatră. Pe pietrele funerare sunt trecute de regulă numele oamenilor și anii între care aceștia au trăit. Istoricii și nu numai, pot obține informații prețioase despre istoria unei familii, a unei comunități. Pe de altă parte, la cimitirele vechi se pot observa cum a evoluat cultura și civilizația comunității respective din punct de vedere al ritualului de înmormântare, al artei și arhitecturii pietrelor funerare. Fără îndoială, cimitirele oferă informații nealterate de ideologii sau curente de opinie. Doar timpul nemilos își lasă amprenta asupra pietrelor și monumentelor funerare. Din alt punct de vedere, starea unui cimitir spune mult despre comunitatea respectivă, despre modul în care aceasta se raportează la trecut. În general comunitățile acordă o atenție specială cimitirului, acolo încă se mai păstrează legătura invizibilă dintre strămoșii plecați de mult în lumea celor drepți și cei rămași să ducă mai departe tradițiile, obiceiurile și istoria.




luni, 9 iunie 2014

Orașul Nyiregyháza se prezintă la Cluj

Am mai spus-o și cu alte ocazii: factorii responsabili cu turismul din Ungaria nu precupețesc niciun efort atunci când e vorba de promovarea destinațiilor turistice din țara vecină. Recent, la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei a avut loc un work-shop de prezentare a unei zone turistice mai puțin cunoscută românilor, deși e situată ”la doi pași”. ”Orașul Nyiregyháza și băile Sóstógyógyfürdő se prezintă la Cluj” a fost titlul unui eveniment de excepție organizat de Oficiul pentru Turism al Ungariei (Magyar Turizmus Zrt) și Primăria orașului Nyiregyháza. 

Nyiregyháza - Biserica Romano-catolică. Sursa foto: Oficiul de Turism al Ungariei

duminică, 8 iunie 2014

ETNOMON - Muzeul virtual al monumentelor etnografice în aer liber

Pentru iubitorii de etnografie, un Muzeu virtual care să-ți permită să navighezi printre monumente etnografice stând comod acasă în fața calculatorului, reprezintă o adevărată desfătare. Știați că există în mediul virtual românesc un astfel de muzeu care adună laolaltă exponate valoroase din colecții muzeale renumite? Proiectul se numește ETNOMON - Muzeul virtual al monumentelor etnografice în aer liber din România și-și propune nici mai mult nici mai puțin decât să ilustreze circa 1500 de astfel de monumente de arhitectură populară. Baza de date este realizată pe categorii de monumente, așa cum se află ele amplasate în muzeele în aer liber: ansambluri, construcții și instalații. 




miercuri, 4 iunie 2014

Evreii din Sălaj

Caracterul multiconfesional și multietnic al județului Sălaj, rezidă din faptul că de-a lungul istoriei pe acest teritoriu au conviețuit diferite etnii. Alături de români au trăit maghiari, evrei, slovaci, romi, fiecare având cultura și religia proprie. Cu unele excepții, etniile de aici au conviețuit pașnic, destinul lor împletindu-se în mod armonios. Una dintre minoritățile Sălajului, importantă din punct de vedere numeric până înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost comunitatea evreiască. Totul s-a transformat în calvar odată cu cedarea Ardealului de Nord și implicit a Sălajului istoric, Ungariei Hortyste în august 1940. În acei ani, comunitatea evreilor aproape a dispărut, odată cu deportările în lagărele de exterminare nazistă. Au urmat anii comunismului când evreii care au supraviețuit au emigrat în Europa de Vest, peste Ocean sau în nou înființatul stat Israel. Însă în ultimii ani, încet, încet, comunitatea evreilor pare să-și revină miraculos, renăscând din propria-i cenușă la fel ca Pasărea Phoenix. La împlinirea a 70 de ani de la deportările din Transilvania de Nord, blogul Foto-Travel se alătură evenimentelor de comemorare, prin publicarea unei serii de articole dedicate acestei comunități. 


marți, 3 iunie 2014

Grădina Zmeilor inclusă într-un proiect turistic

Sălajul are multe locuri cu real potențial turistic. Unul dintre acestea este cu siguranță Grădina Zmeilor – rezervație peisagistică naturală, aflată pe teritoriul localității Gâlgău Almașului din comuna Bălan. Cuprinzând un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare, rezultate prin acțiunea de eroziune conjugată a vântului a ploii și a alternanței iarnă/vară, Grădina Zmeilor atrage turiștii tocmai prin legendele create în jurul acestora. De curând, acest obiectiv turistic, a intrat în atenția clujenilor prin includerea sa într-un program de excursii de o zi, organizat de portalul cluj.com


duminică, 1 iunie 2014

Clasamentele Tripadvisor 2014 pentru România

Când este vorba să realizezi un top al principalelor destinații turistice din România, părerile vor fi (firesc) diferite. Asta pentru că există mult subiectivism în alegerea fiecăruia dintre noi. Ar trebui să existe criterii clare pentru a fi realizat un clasament cât de cât obiectiv. Însă dacă clasamentul este realizat de unul dintre cele mai bune și mai populare portaluri de turism, Tripadvisor, atunci acel clasament are relevanță.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...