Bisericile de lemn sălăjene sunt pline de surprize. Asta în ciuda diferitelor proiecte ce au urmărit studierea și promovarea acestora. Mereu se găsește câte ceva interesant, fie că este vorba despre o inscripție, de un detaliu de arhitectură sau de elemente ce țin de iconografia bisericii. În ultimul timp, există o mișcare ce vine din zona societății civile, de a redescoperi o parte din secretele ce încă înconjoară aceste edificii de cult, începând cu datarea dendrocronologică menită să confirme anul construcției, trecând prin proiecte ce vizează punerea sub protecție a unor biserici sau de redescoperire a picturii exterioare. Recent, la Chechiș (comuna Bălan), pe Valea Almașului, o biserică de lemn ce datează din a doua parte a secolului al XVIII-lea, și-a descoperit o parte din secrete: pictura exterioară păstrată sub stratul de tencuială de la 1899.
- Impresii de călătorie
- Sălajul Turistic
- România văzută de mine
- Interferențe culturale
- Muzeele Lumii
- Patrimoniul UNESCO
- Orașul meu...
- Cronică de carte
- Capitală Culturală Europeană
- Motive pentru a vizita...
- Colaboratori
- Interviuri
- Meșteșuguri tradiționale
- Mass-media
- Hoinar prin Salaj
- Proiecte fotografice
- Evenimente culturale
- Cogito Ergo Sum
- Istoria fotografiei
- Proiecte fotografice
- Târguri și festivaluri
- Galerie Foto
- Oameni și locuri
- Biserici de lemn
- IA
luni, 27 aprilie 2020
joi, 23 aprilie 2020
Despre păstrarea tradițiilor: interviu cu doamna Tóth Ildikó
Am cunoscut-o pe doamna Tóth Ildikó în urmă cu câțiva ani, în 2013, când a comentat în limba maghiară o postare de a mea despre Zalău. I-am răspuns în limba română, asta pentru că, din păcate nu cunosc limba maghiară. Nu mică mi-a fost mirarea când, a răspuns de data aceasta în limba română. Și mi-a mărturisit că nu a mai scris românește de foarte mulți ani, de când a emigrat în Suedia. Ce mică e lumea! Și ce faini sunt ardelenii! Nu s-a cramponat deloc de faptul că vorbim limbi materne diferite, a făcut eforturi să-și reamintească cuvintele pentru a-mi vorbi în limba mea! Un gest plin de respect și de nostalgie după locurile copilăriei. Căci, așa cum aveam să descopăr în urma multor schimburi de mesaje, doamna Tóth Ildikó a avut tangență și cu Zalăul.
sâmbătă, 18 aprilie 2020
Săptămâna Patimilor în iconografia bisericilor de lemn sălăjene (2): Evenimentele din Vinerea Mare
Suntem în Săptămâna Mare premergătoare luminatei sărbători a Învierii Domnului. Poate cea mai mare sărbătoare creștină, căci Învierea lui Isus reprezintă esența creștinismului. Paștele - denumire împrumutată din sărbătoarea evreiască Pesah, ce avea cu totul altă semnificație - este sărbătorit de toate cultele creștine, e drept, la date diferite. Nu vom insista aici asupra diferențelor de opinii, ci mai degrabă pe semnificația comună a acestei sărbători. Pentru toți creștinii, prin învierea lui Isus, Paștele reprezintă triumful Vieții asupra morții, a Luminii asupra întunericului. Și, întreaga viață pământească a Mântuitorului ne arată Calea de urmat. ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” și ”Eu sunt Lumina Lumii” ne spune peste milenii Învățătorul.
vineri, 17 aprilie 2020
Săptămâna Patimilor în iconografia bisericilor de lemn sălăjene (1): Evenimentele din Joia Mare
Suntem în Săptămâna Mare premergătoare luminatei sărbători a Învierii Domnului. Poate cea mai mare sărbătoare creștină, căci Învierea lui Isus reprezintă esența creștinismului. Paștele - denumire împrumutată din sărbătoarea evreiască Pesah, ce avea cu totul altă semnificație - este sărbătorit de toate cultele creștine, e drept, la date diferite. Nu vom insista aici asupra diferențelor de opinii, ci mai degrabă pe semnificația comună a acestei sărbători. Pentru toți creștinii, prin învierea lui Isus, Paștele reprezintă triumful vieții asupra morții, a luminii asupra întunericului. Și, întreaga viață pământească a Mântuitorului ne arată calea de urmat. ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” și ”Eu sunt Lumina Lumii” ne spune peste milenii Învățătorul.
miercuri, 15 aprilie 2020
Atelier de fotografie creativă (1): Paharul cu apă
Actuala situație de criză sanitară profundă, dată de pandemia de coronavirus, a întrerupt practic orice activitate. Sunt multe categorii sociale care au avut de suferit, printre ele numărându-se și fotografii. Mai ales aceia care iubesc fotografia de natură și peisaj, cei care iubesc birdwatching-ul și ieșirile în Natura. Din experiență vă spun, e un chin să nu poți să te exprimi prin fotografie. Însă, din punct de vedere al responsabilității față de semenii noștri, (auto)izolarea se impunea. Așa că, nu ai de ales, trebuie să improvizezi. Vă prezint în cele ce urmează experiența mea în ce privește fotografia creativă.
miercuri, 8 aprilie 2020
Premieră: Expoziție de fotografie on-line
Actuala criză sanitară, legată de pandemia de coronavirus, a surprins pe toată lumea. Inclusiv pe cei care aveau programate diferite eveneimente culturale. După intrarea în vigoare a ordonanțelor militare care interzic manifestările cu public, singura soluție viabilă a rămas ca aceste evenimente să se mute în mediul virtual. Așa s-a întâmplat și cu o expoziție de fotografie ce trebuia să aibă loc la Carei, în organizarea Fotoclubului ”Vasile Vénig László”.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)