- Impresii de călătorie
- Sălajul Turistic
- România văzută de mine
- Interferențe culturale
- Muzeele Lumii
- Patrimoniul UNESCO
- Orașul meu...
- Cronică de carte
- Capitală Culturală Europeană
- Motive pentru a vizita...
- Colaboratori
- Interviuri
- Meșteșuguri tradiționale
- Mass-media
- Hoinar prin Salaj
- Proiecte fotografice
- Evenimente culturale
- Cogito Ergo Sum
- Istoria fotografiei
- Proiecte fotografice
- Târguri și festivaluri
- Galerie Foto
- Oameni și locuri
- Biserici de lemn
- IA
vineri, 28 noiembrie 2014
Expoziția Fotoetnografica la Cernăuți, de Ziua Unirii
marți, 25 noiembrie 2014
România promovată prin 23 de fotografii excepționale
Din ce în ce mai multe publicații electronice promovează într-un fel sau altul frumusețile României. De data aceasta administratorii site-ului WhereCoolThingsHappen, au publicat o galerie foto prin care încearcă să demonstreze că România este frumoasă. Lucru de care nu se îndoiește nimeni, doar că noi, românii, suntem prea prinși în problemele cotidiene pentru a mai observa asta. Trebuie ca cineva din afara țării să ne tragă periodic de mânecă și să ne trezească patriotismul ce zace latent în fiecare dintre noi.
joi, 20 noiembrie 2014
Zilele Ady Endre la Zalău
De 25 de ani, Colegiul Național ”Silvania” din Zalău organizează
în preajma zilei de 22 noiembrie un eveniment cultural de excepție numit ”Zilele Ady Endre” (”Ady
Endre Napok”). Ediția din acest an, este una aniversară, așa că organizatorii
au pregătit momente speciale. ”Zilele Ady Endre” debutează vineri 21 noiembrie
cu o întâlnire specială la care au fost invitați să participe toți directorii
și directorii adjuncți ai celor trei instituții înfrățite, dar și cei care de-a
lungul anilor au recitat din lirica poetului maghiar.
La Polus Center Cluj-Napoca începe târgul de turism Touristica.
În acest weekend nu trebuie să ratați cea de a XI-a ediție a Târgului de Turism Touristica. Ediția de toamnă a târgului se va desfășura în aceeași locație cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, Polus Center din Cluj-Napoca (intrarea 4). Evenimentul de la Cluj, cel mai mare de acest fel din Transilvania, se va desfășura în perioada 21-23 noiembrie 2014 și vine la doar o săptămână după Târgul de Turism al României desfășurat în perioada 13-16 noiembrie 2014.
miercuri, 19 noiembrie 2014
Mirel Magop, veșnicul călător
Tuturor cred că ne place să călătorim, să descoperim locuri noi, să ne minunăm de frumusețile naturii. Însă cei mai mulți dintre noi au anumite standarde când vine vorba de călătorii, mulți preferă comoditatea dată de un mijloc de transport rapid și sigur. Unora însă le place drumeția, le place să bată la pas un oraș sau o anumită zonă turistică. Foarte puțini sunt acei care călătoresc...pe jos. Printre ei și românul Mirel Magop despre care blogul Foto-Travel a scris în urmă cu ceva vreme.
marți, 18 noiembrie 2014
Cele mai frumoase orașe în viziunea Condé Nast Traveler
La finalul fiecărui an, cele mai prestigioase publicații de travel realizează diverse clasamente pe baza preferințelor cititorilor. Este și cazul publicației Condé Nast Traveler care și-a interogat cititorii cu privire la cele mai bune 25 de orașe din lume. Clasamentul a fost realizat pe baza votului a 77.000 de fani ai publicației. Europa domină clasamentul, nu mai puțin de 10 orașe figurând în topul ”Readers Choise Awards 2014”. Urmează apoi America de Nord cu 7 orașe în clasament, Asia cu 6 orașe, Australia și Africa cu câte 1 oraș. De altfel chiar și în primele 10 poziții ale acestui clasament se găsesc nu mai puțin de 5 orașe europene, toate destinații turistice de top. Dacă v-am trezit deja interesul, aflați că primul loc al clasamentului e ocupat de un oraș european: Florența.
luni, 17 noiembrie 2014
Cronica unui eveniment organizat de Foto-Travel: Legende Urbane
Prin intermediul blogului Foto-Travel am încercat să promovez din punct de vedere turistic județul Sălaj și reședința de județ a acestuia, municipiul Zalău. O componentă a ceea ce numim ”promovare turistica” este și cea cultural-istorică, prin care locuri încărcate de istorie, ”locuri de poveste” pot deveni atracții turistice în sine. Cred că s-a făcut prea puțin în această direcție, ori tocmai din acest punct de vedere, demersul blogului Foto-Travel de a readuce în atenția publicului larg locuri ce au potențial turistic, trebuie să continue. După ce anul trecut, împreună cu Grupul de Facebook ”Amintiri despre Zalău” am readus în atenția zălăuanilor personalitatea sculptorului Fadrusz János, cel care a lăsat posterității statuile reprezentative ale orașelor Zalău și Cluj-Napoca, în acest an am dorit să marcăm împlinirea a 300 de ani de la popasul regelui Carol al XII-lea al Suediei prin Zalău.
duminică, 16 noiembrie 2014
Deșteaptă-te Române!
La data de 16 noiembrie 1816 se năștea la Bistrița poetul și revoluționarul român Andrei Mureșanu (se scrie și Mureșianu) (1816-1863), cel care avea să publice în plină revoluție la 1848 poezia ”Un Răsunet” - poezie ce va deveni după o altă ”revoluție” de data aceasta în 1989, imnul de stat al României.
luni, 10 noiembrie 2014
Legende Urbane: Un rege la Zalău, acum 300 de ani
sâmbătă, 8 noiembrie 2014
O lume (aproape) scufundată
Laura Galvácsy - profesoară de geografie la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Zalău, ne-a încântat în urmă cu ceva timp cu un articol superb în care descrie experiența ei în Mardin, un oraș din sud-estul extrem al Turciei. Iată că revine cu un alt articol, la fel de interesant în care prezintă orașul antic Hasankeyf amenințat cu dispariția prin punerea în aplicare a unui proiect energetic. Pozele ce ilustrează acest articol sunt realizate de Laura.
Călătoria ne duce cu un pas
dincolo de ceea ce știm că suntem. Ne plasează dincolo de tabieturile, obiceiurile, limba
sau stilul de viață în care ne simțim
confortabil. Totul e să îți învingi teama. În cazul meu, teama de zbor, teama
de a călători singură, teama (sau mai corect spus timorarea) de a
relaționa cu oameni necunoscuți, teama
de a pleca într-un loc ”nesigur” și într-o lume ”altfel”. Lumea exotică și îndepărtată
a Turciei orientale. Turcia de sud–est.
marți, 4 noiembrie 2014
Câștigătorii Concursului Național ”Fotografia - Document Etnografic”
Concursul Național ”Fotografia - Document Etnografic”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj-Napoca și Asociația Art Image și la care blogul Foto-Travel a fost partener media, și-a desemnat câștigătorii. Aceștia au fost anunțați în cadrul vernisajului expoziției, ce s-a deschis în data de 3 noiembrie 2014, la Biblioteca Județeană ”Octavia Goga” din Cluj Napoca.
luni, 3 noiembrie 2014
Luminile Codrului - final de proiect
Un proiect frumos, de promovare a tradițiilor culturale din zona etnografică ”De sub Codru” a ajuns la final. Proiectul cultural ”Luminile Codrului”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în județele Sălaj, Maramureș și Satu Mare a fost implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Asociația de Dezvoltare ”Pro Maja” din Bogdand, județul Satu Mare.
duminică, 2 noiembrie 2014
Cimitirele, istoria unei comunități scrisă în piatră
De cele mai multe ori, noi oamenii ne gândim rar la cimitire. Poate doar dacă cineva drag dintre noi părăsește lumea aceasta - Doamne ferește! Sau odată pe an, atunci când de Luminație cimitirele sunt pline de oameni și de flori. Poate că ar trebui să mergem mai des în cimitirele din comunitățile noastre, pentru că acolo pe pietrele funerare este scrisă o parte din istoria noastră. Am mai spus-o și cu altă ocazie, felul în care arată cimitirele - și nu mă refer aici la modul cum arată de Luminație - demonstrează gradul de respect pe care o comunitate îl arată înaintașilor săi.
sâmbătă, 1 noiembrie 2014
Vernisajul Expoziției ”Fotografia-Document Etnografic”
Ce-a de a XI-a ediția a Concursului Național ”FOTOGRAFIA - DOCUMENT ETNOGRAFIC” a ajuns la final. Concursul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj-Napoca și Asociația Art Image, a reușit să-i provoace pe fotografii amatori și profesioniști să surprindă aspecte ale satului tradițional. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 3 noiembrie 2014, începând cu ora 15 la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” din Cluj-Napoca.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)