De când cu hoinărelile mele sălăjene, m-am obișnuit să vânez momente. Și sunt unele la care trebuie să fii foarte atent. Nu poți de exemplu să-și propui să fotografiezi lanurile de rapiță la sfârșit de mai, căci realmente nu vei mai avea ce fotografia. Sau dacă vrei să fotografiezi lalele pestrițe ori narcise, atunci trebuie să prinzi momentul. Așa s-a întâmplat și în cazul ”vânătorii” de narcise, din celebra Poiană cu Narcise de la Racâș - Hida. O poveste care din păcate nu are un final fericit...
- Impresii de călătorie
- Sălajul Turistic
- România văzută de mine
- Interferențe culturale
- Muzeele Lumii
- Patrimoniul UNESCO
- Orașul meu...
- Cronică de carte
- Capitală Culturală Europeană
- Motive pentru a vizita...
- Colaboratori
- Interviuri
- Meșteșuguri tradiționale
- Mass-media
- Hoinar prin Salaj
- Proiecte fotografice
- Evenimente culturale
- Cogito Ergo Sum
- Istoria fotografiei
- Proiecte fotografice
- Târguri și festivaluri
- Galerie Foto
- Oameni și locuri
- Biserici de lemn
- IA
joi, 26 mai 2016
duminică, 22 mai 2016
Noaptea Muzeelor 2016 la Zalău
De câțiva ani îmi tot propun să iau parte la Noaptea Muzeelor, să fiu și eu unul dintre vizitatorii unui muzeu sau a unei expoziții. Chiar dacă sunt de părere că pentru a deveni ”client fidel” al expozițiilor muzeelor nu este neapărat nevoie de o zi anume, ci mai degrabă este nevoie de o educație în acest sens, amploarea pe care a luat-o evenimentul ”Noaptea Muzeelor” m-a convins să iau și eu parte la un astfel de eveniment. Am rezistat cu greu tentației de a lua drumul Clujului, acolo unde sunt o mulțime de muzee. În acest an, la Cluj s-au suprapus trei mari evenimente: Zilele Clujului, Noaptea Muzeelor și Photo România Festival, deci oferta expozițională era vastă. Nu regret că am rămas acasă, la Zalău, pentru că realmente am avut ce vedea.
Muzeul din Zalău a împlinit 65 de ani
În urmă cu 65 de ani, pe 15 mai 1951, este înființat muzeul din Zalău. Chiar dacă istoria unei colecții muzeale la Zalău este mult mai veche, practic în urmă cu 65 de ani a fost emisă decizia nr. 3438 care consfințea înființarea unui muzeu în reședința județului Sălaj. În anii ce au urmat, prestigioasa instituție culturală și de cercetare, care azi se numește Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a trecut prin profunde transformări. Astăzi se poate spune, fără să greșim, că aici la Zalău există una dintre cele mai frumoase expoziții permanente din țară.
sâmbătă, 21 mai 2016
Where is Mirel: Sudamericana 12 - Peru. Din nou Peru
Peru va rămâne cu siguranță țara în care globetrotter-ul Mirel Magop a zăbovit cel mai mult în călătoriile sale. Dincolo de faptul că a fost și un concurs de împrejurări pentru care a fost nevoit să-și prelungească viza cu încă trei luni, Mirel s-a îndrăgostit de acestă țară. O țară care i-a oferit de toate: relief variat, peisaje mirifice și mai ales oameni faini. Pentru că nu-i așa, oamenii sfințesc locul. Haideți să continuăm descrierea traseului pe care Mirel l-a parcurs prin Peru. Dacă vă mai amintiți, în ultimul episod l-am lăsat la Arequipa. Iată pe unde a mai umblat de atunci.
miercuri, 18 mai 2016
Lansarea celui de-al doilea trailer al documentarului ”The Hoia-Baciu Forest. Truth or Legend”
Scriam în urmă cu ceva vreme despre lansarea primului trailer al documentarului ”The Hoia-Baciu Forest. Truth or Legend” și despre intenția unor întreprinzători de a transforma pădurea din vecinătatea Clujului într-o atracție turistică. Iată ca la mai puțin de 4 luni, echipa de producție formată din Ghid Video Turistic, Lara Media Production și Rylex Hoia-Baciu Project sunt gata să lanseze cel de-al doilea trailer. Și asta în cadrul evenimentelor dedicate Zilelor Clujului din 21-22 mai 2016.
Cluj-Napoca, capitala fotografiei
Astăzi s-a dat startul celui mai mare eveniment dedicat fotografiei: Photo Romania Festival. Aflat la a VI-a ediție, cel mai mare festival de fotografie din Europa de Est și-a deschis porțile. Timp de 5 zile, între 18-22 mai, organizatorii își propun să aducă împreună sute de fotografi și pasionați de fotografie printr-o serie de workshop-uri, seminarii, expoziții sau evenimente conexe. Un festival complex care se adresează tuturor iubitorilor artei fotografice.
marți, 17 mai 2016
Concurs de grafici reprezentative pentru Sălaj
”Arta de a dărui începe prin a cumpăra de la tine de acasă, de la ai tăi!” - acesta este sloganul cu care te întâmpină blogul proiectului Colțul Românesc. În intenția de a oferi sălăjenilor un brand care să individualizeze suvenirurile pe care Colțul Românesc dorește să le lanseze, printr-un proiect finanțat nerambursabil de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a fost lansat un inedit concurs de ”Grafici reprezentative pentru Sălaj”.
vineri, 13 mai 2016
Hoinar prin Sălaj: Măgura Priei - sus pe acoperișul Sălajului
Cine nu-și dorește să fie la înălțime? Cine nu vrea să vadă lumea de sus? La propriu. Dacă aș fi undeva în mulțime și s-ar pune aceste întrebări, aș fi primul care aș ridica mâna. Asta pentru că numai urcând sus, cu tot efortul ce presupune o ascensiune, vei putea vedea lumea așa cum este ea. Pentru un iubitor al naturii, așa cum mă consider, a urca pe cele mai înalte culmi ale județului a fost mereu o provocare. În hoinărelile mele, am urcat pe Piscuiul Ronei, pe Măgura Șimleului sau pe alte dealuri mai puțin înalte, dar care îți oferă panorame spectaculoase asupra împrejurimilor. Însă toate acestea au pălit în momentul în care am ajuns pe ”culmea culmilor sălăjene”, pe Măgura Priei.
marți, 10 mai 2016
Asociația colecționarilor din Sălaj lansează o medalie aniversară
Astăzi, 10 mai 2016 se împlinesc 150 de ani de când principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat domn al României de către Adunarea Constituantă. A purtat această titulatură până în 1881 când, a fost proclamat rege al României sub numele de Carol I. Aniversăm astfel 150 de ani de dinastie și 135 de ani de regat, la care trebuie să adăugăm de asemenea cei 139 de ani de când a fost votată proclamația de independență față de Imperiul Otoman. 10 mai a fost ziua națională a României între 1866-1947, iar din 2015 este zi de sărbătoare națională. Iată așadar suficiente argumente pentru ca în șirul de evenimente ce au loc în aceste zile, să mai adăugăm unul: lansarea de către Asociația Colecționarilor din Sălaj și de către Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei a unei medalii aniversare.
miercuri, 4 mai 2016
Sălaj Velo Tur
Prin intermediul blogului Foto-Travel am promovat de fiecare dată proiectele sau evenimentele care la rândul lor promovează județul Sălaj. De data aceasta vă prezentăm un astfel de eveniment, menit să pună în valoare infrastructura rutieră de excepție realizată în ultimii ani de către Consiliul Județean Sălaj. Și ce alt mod mai interesant de a o pune în valoare se putea găsi, decât o cursă pe biciclete. Așa s-a născut ideea proiectului ”Sălaj Velo Tur” - competiție de ciclism pe șosea, ce va avea loc sâmbătă 14 mai 2016.
marți, 3 mai 2016
Hoinar prin Sălaj: Tură foto de Primăvară
Atunci când am demarat proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj” ne-am propus să ajungem în toate localitățile județului Sălaj. Iată că a trecut aproape un an de când am pornit la drum, am descoperit multe din frumusețile locurilor sălăjene, trecând prin toate anotimpurile. Primăvara însă, are ceva magic, ceva care atrage ca un magnet. Să fie oare de vină explozia de culoare sau nuanțele de verde ale pajiștilor și pădurilor? Sau faptul că întreaga Natură pare că se trezește la viață? Evident, nu puteam rata o tură foto, chiar dacă sporadic am mai dat câte o fugă prin împrejurimi. De data aceasta am premeditat ieșirea, am ales traseul, ne-am pregătit temeinic. Vă invităm așadar să ne urmați pe un traseu ce pleacă din Zalău, traversează de-a curmezișul culmile Meseșului și văile Agrij și Almaș și duce apoi spre Jibou. Hoinăriți cu noi prin Sălaj!
duminică, 1 mai 2016
Răstigniri Sălăjene (3): Galerie foto
De câțiva ani, obișnuiesc ca în Săptămâna Mare sau în Săptămâna Luminată să scriu despre un subiect deopotrivă fotografic și etnografic. Este vorba despre pasiunea (sau obsesia?) mea pentru răstignirile sălăjene. Răstigniri în sensul de cruci de lemn sau din orice alt material, amplasate fie la răscruce de drumuri, fie în hotar, fie în curțile caselor, ale cimitirelor sau ale bisericilor. Nu vreau să stric tradiția nici în acest an, mai cu seamă că în ”hoinărelile” mele am găsit unele chiar interesante. Cred încă în demersul artistic și etnografic de inventariere și fotografiere a acestor răstigniri de lemn, adevărate ”bijuterii” ale arhitecturii țărănești, până nu este prea târziu și nu vor fi înlocuite cu altele ”mai trainice” de beton sau fier. Așadar, iată o nouă galerie foto cu răstigniri sălăjene.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)