duminică, 28 septembrie 2014

Lillafüred, poarta de intrare în parcul Bükk

Ungaria de Nord este o regiune ce ascunde o mulțime de atracții. Trebuie doar să vrei să ajungi să le vezi, să te abați din ruta turistică clasică ”est- vest” ce lasă această zonă complet pe dinafară. Zona turistică Ungaria de Nord gravitează în jurul a doi poli: orașele Eger și Miskolc. Miskolc este fără îndoială un oraș pe care dacă l-ai vizitat vei dori mereu să te întorci. Asta pentru că dincolo de farmecul orașului vechi, la doi pași de oraș se găsesc trei dintre cele mai apreciate obiective turistice din regiunea Ungaria de Nord: Miskolctaploca, Diósgyőr și Lillafüred. Continuăm prezentarea atracțiilor turistice din jurul orașului Miskolc cu una dintre cele mai frumoase stațiuni montane ale Ungariei: Lillafüred.



sâmbătă, 27 septembrie 2014

Expoziție Dürer la Cluj?

În efortul de a obține desemnarea din partea României pentru a fi Capitală Culturală Europeană în 20121, Clujul se luptă în a atrage și organiza evenimente culturale de prim rang. Dacă din punct de vedere al festivalurilor, orașul de pe Someș nu stă rău deloc, iată că și din punct de vedere al expozițiilor importante, Clujul intră în ”lumea bună”. În primăvara acestui an, capul de afiș al expozițiilor clujene l-a ținut fantastica stagiune cu gravurile lui Rembrandt, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Iată că acum există premisele ca în 2015 aceeași societate Euro Art Luxembourg să aducă în premieră la Cluj picturile lui Albrecht Dürer.



vineri, 26 septembrie 2014

Festivalul Artelor - Muza Fest 2014

Știați că Zalăul are un Festival al Artelor? Timp de două săptămâni, Zalăul va fi gazda unor evenimente culturale interesante, reunite sub genericul Muza Fest. Cea de a VI-a ediție a Festivalului Artelor, intitulat sugestiv Muza Fest, se va desfășura în perioada 25 septembrie - 9 octombrie 2014, sub egida Consiliului Județean Sălaj, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și cu sprijinul Institutului ”Balassi” - Centrul Cultural al Republicii Ungare la București.


marți, 23 septembrie 2014

Miskolctapolca, răsfăț SPA de patru stele

Ungaria de Nord este o regiune ce ascunde o mulțime de atracții. Trebuie doar să vrei să ajungi să le vezi, să te abați din ruta turistică clasică ”est-vest” ce lasă această zonă complet pe dinafară. Zona turistică Ungaria de Nord gravitează în jurul a doi poli: orașele Eger și Miskolc. Miskolc este fără îndoială un oraș pe care dacă l-ai vizitat vei dori mereu să te întorci. Asta pentru că dincolo de farmecul orașului vechi, la doi pași de oraș se găsesc trei dintre cele mai apreciate obiective turistice din regiunea Ungaria de Nord: Miskolctaploca, Diósgyőr și Lillafüred. Primul episod este dedicat uneia dintre cele mai îndrăgite stațiuni din Ungaria, care datorită băilor termale de peșteră este unică în Europa: Miskolctapolca.




sâmbătă, 20 septembrie 2014

Cetatea Diósgyőr, perlă a arhitecturii medievale

Continuăm prezentarea obiectivelor turistice aflate la doi pași de Miskolc, cu una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din Ungaria de Nord. ceea ce astăzi numim Cetatea Diósgyőr (Diósgyőri Vár) a fost în vremea ei de glorie un impunător castel gotic, reședință a regilor Ungariei. La mai bine de 650 de ani de la zidirea castelului, ruinele acestuia au fost conservate și redate circuitului turistic. 




miercuri, 10 septembrie 2014

Miskolc, o destinație perfectă

Miskolc (Mișcolț) este exemplul perfect de oraș ușor de vizitat și care reușește să te surprindă prin farmecul său, prin mixul de culturi și religii, prin istoria bogată și prin varietatea obiectivelor turistice. Situat în zona de nord a Ungariei, având conexiuni rutiere bune prin intermediul autostrăzii M30, Miskolc este foarte ușor accesibil românilor din nord vestul țării, fiind situat la aproximativ 265 km de Zalău. Miskolc este al treilea oraș ca mărime din Ungaria și unul dintre cele 23 de orașe cu statut de comitat ale țării, fiind reședința județului Borsod-Abaúj-Zemplén. 


luni, 8 septembrie 2014

Aggtelek, spectacolul din adâncuri

Puțin cunoscută din punct de vedere turistic, Ungaria de Nord oferă vizitatorilor revelația descoperirii unora dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din țara vecină. În nordul extrem al țării, la granița cu Slovacia se găsește zona carstică Aggtelek, care, împreună cu Carstul Slovac, sunt parte a Patrimoniului Mondial. Parcul Național Aggtelek a fost înființat în 1985 cu scopul de a proteja formațiunile de suprafață și peșterile numeroase de aici, precum și habitatul plantelor rare sau al celor peste 200 de specii de păsări. Din anul 1995 Carstul Aggtelek împreună cu Carstul Slovac, fac parte din lista selectă a locurilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre exemplele de bună practică în ce privește cooperarea transfrontalieră și administrarea comună a patrimoniului natural.




duminică, 7 septembrie 2014

Lecție publică de istorie la Zalău: 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial

În acest an se împlinește un secol de când a izbucnit Marele Război, așa cum mai este cunoscut Primul Război Mondial. Un Război cum nu mai văzuse omenirea până atunci, un război care a măturat imperii, a redesenat harta politică a Europei. Un război al națiunilor, spre diferență de grozăvia ce avea să urmeze peste doar 20 de ani, care a fost un război al ideologiilor. Un eveniment istoric atât de important nu putea să treacă neobservat, nemarcat într-un fel sau altul. Deja au fost organizate în țară o serie de manifestări care au marcat începutul primei conflagrații mondiale. Și în Zalău va fi organizat un eveniment ce se anunță cel puțin interesant. Este vorba despre lecția publică de istorie, ce va fi susținută de profesorul László László.



sâmbătă, 6 septembrie 2014

Se dă startul vacanțelor de iarnă la Târgul de Turism Touristica!

În perioada 21-23 noiembrie 2014 va avea loc cea de-a  11-a ediţie a Târgului de Turism Touristica la Polus Center, (intrarea 4) Cluj-Napoca.
Vino să îți achiziționezi vacanța de Revelion, munte, ski, exotice la cele mai bune prețuri cu reduceri de până la 35%. În funcţie de oferta agențiilor reducerile pot depăși și 35% la rezervările pe loc. Evenimentul este dedicat și operatorilor în turism, astfel pe parcursul celor 3 zile sunteți așteptați pentru crearea de noi relații sau îmbunătățirea celor existente într-un cadru informal și plăcut. 

miercuri, 3 septembrie 2014

Cimitirul evreiesc din Jibou

Sălajul a avut până la cel de-al doilea război mondial o populație evreiască numeroasă, care alături de celelalte etnii, români, maghiari, țigani sau slovaci au conviețuit pașnic. A trebui să vină războiul cu ororile sale, pentru ca lucrurile să ia o altă turnură. Odată cu cedarea Transilvaniei de Nord Ungariei hortyste și Sălajul intră sub noua administrație maghiară. Curând au început să fie puse în practică politicile guvernului maghiar de ghetoizare și mai apoi de exterminare a evreilor. Mii de evrei sălăjeni au luat calea lagărelor de exterminare nazistă, la Auschwitz-Birkenau găsindu-și sfârșitul majoritatea dintre aceștia. Din acest șoc, evreii sălăjeni nu și-au mai revenit niciodată. Puținii care au mai rămas au ales să emigreze în nou formatul stat Israel sau peste Ocean în America. Au trebuit să treacă 70 de ani de la tragicele evenimente, a trebuit să se înfiripe Comunitatea Evreilor din Sălaj pentru ca civilizația și cultura evreiască să revină în actualitate. De la evrei au rămas clădiri confiscate de regimul comunist, o singură Sinagogă la Șimleu Silvaniei și … cimitire pline de pietre funerare care amintesc de vremurile de glorie. Unul dintre cimitirele mari evreiești din județul Sălaj se află la Jibou, important nod rutier și feroviar, situat strategic pe valea Someșului. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...