joi, 21 aprilie 2022

Introducere în simbolistica răstignirilor sălăjene

Răstignirile sălăjene, acele cruci mari, de lemn, sunt mărturii vii ale credinței locuitorilor localităților județului. Fie că sunt amplasate în curtea bisericilor, în cimitire, la intersecția drumurilor, în curțile oamenilor sau în hotarul satelor, acestea au diverse roluri: de aducere aminte, de delimitare a unor terenuri etc. Și, evident, au un rol apotropaic. Cele mai multe datează de la jumătatea secolului XX, dar mai pot fi întâlnite și câteva din perioada interbelică, sau, mai rar, de dinainte de 1900. Aproape toate răstignirile, au gravate pe lemnul vertical al crucii, diferite simboluri de factură biblică, majoritatea dintre ele făcând aluzie la evenimentele din Săptămâna Patimilor. În materialul de față, ne vom apleca asupra acestor simboluri, într-o primă încercare de deslușire a acestora. Nu avem pretenția că vom epuiza subiectul, de altfel studiul nostru se bazează doar pe cele peste 130 de răstigniri și troițe, din aproape 100 de localități, pe care le-am fotografiat de-a lungul anilor. Acestea sunt distribuite pe aproape întreg teritoriul județului Sălaj, așa că putem spune că acest eșantion este reprezentativ din punct de vedere al răspândirii geografice.



SĂLAJUL INEDIT: Scene din Săptămâna Patimilor în biserica de lemn din Bîrsa

Așa cum obișnuim, în Săptămâna Mare ce precede Învierea Domnului, vă prezentăm scene iconografice din bisericile de lemn sălăjene. La fel ca mai toate bisericile de lemn sălăjene, și în Biserica ”Sf.Gheorghe” din Bîrsa (sec. XVIII) scenele iconografice ce reflectă patimile Mântuitorului sunt bine reprezentate.


luni, 18 aprilie 2022

Răstigniri sălăjene (4): răstignirea pictată din Gârbou

Lucrez de câțiva ani la proiectul fotografic ”Răstigniri sălăjene”. Intenție este de a inventaria și fotografia răstignirile și troițele de lemn răsfirate prin satele județului Sălaj. Am văzut și fotografiat unele răstigniri extrem de interesante, mai ales prin simbolistica reprezentată pe lemnul crucii. De cele mai multe ori, brațul vertical e decorat cu simboluri ce fac trimitere la patimile Mântuitorului. Simbolurile sunt sculptate direct pe lemn, iar în unele situații aceste simboluri sunt ulterior pictate. Printre sutele de răstigniri fotografiate, una se distinge, făcând parcă notă discordantă cu toate celelalte. Este vorba despre o răstignire, amplasată în hotar, undeva între localitățile Fabrica și Gârbou, din comuna Gârbou.


duminică, 17 aprilie 2022

Ești ceea ce citești: Leonardo da Vinci - geniul vizionar

Se împlinesc 570 de ani de la nașterea lui Leonardo da Vinci, considerat a fi unul dintre geniile Renașterii. Personalitate enciclopedică, vizionar, polimat - așa cum îl consideră Peter Burke în cartea sa (”Polimatul. O istorie culturală de la Leonardo da Vinci la Susan Sontag”), genial și învăluit de mister, Leonardo da Vinci a lăsat posterității numeroase opere de artă, unele devenite iconice, dar și nenumărate desene și schițe. 

De-a lungul anilor s-au scris multe cărți care încearcă să descifreze ”Codul lui Da Vinci”, și nu facem referire numai la celebra carte a lui Dan Brown. Însă, dintre cele traduse în limba română, niciuna nu egalează cartea lui Gérard Denizeau - ”Leonardo da Vinci. Geniul vizionar”. 


luni, 11 aprilie 2022

Ești ceea ce citești: Polimatul

Prin toamnă, când a ajuns și în ”orașul fără librării” (despre Zalău este vorba), caravana ”Humanitas”, o carte mi-a făcut cu ochiul. Mă rog, erau mai multe, dar printre ele e și cartea despre care vreau să scriu. Cred că mi-a sărit în ochi celebrul ”Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, ce apărea pe copertă. Și cum am o slăbiciune pentru ”geniul Renașterii”, am răsfoit cartea. Este vorba despre Peter Burke - ”Polimatul. O istorie culturală de la Leonardo da Vinci la Susan Sontag”.



marți, 5 aprilie 2022

Case Călătoare - un nou proiect cofinanțat de AFCN

 

La Valcău de Jos, Casa Rusoii, despre care am scris cu ocazia proiectului ”Traseul caselor tradiționale sălăjene”, va deveni în curând nucleul unui viitor muzeu etnografic în aer liber. Asta pentru că Asociația Salvăm Casele Albastre de pe Valea Barcăului, în parteneriat cu Asociația Sinaptica București în calitate de parteneri vor implementa alături de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj proiectul ”Case Călătoare” - proiect cofinanțat prin AFCN. 

Ar fi al doilea mini-muzeu etnografic în aer liber din județul Sălaj, după cel al Ligiei-Alexandra Bodea de la Iaz. Este salutară această inițiativă, cu atât mai mult cu cât un astfel de proiect poate contribui la creșterea atractivității turistice a zonei. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...