luni, 31 decembrie 2018

Hoinar prin Sălajul istoric

În ultimele zile ale anului 2018, mi-am propus o tură foto dincolo de granițele actuale ale județului Sălaj, în Țara Codrului - regiune etnografică divizată între județele Satu Mare, Maramureș și Sălaj. Și, ca la orice ieșire pe teren, am avut un imbold. Aflasem de curând că bisericile de lemn din Chieșd, Ulciug - ambele din Sălaj dar și cele din Bicaz, Orțița - din județul Maramureș sau Soconzel - din județul Satu Mare, ar avea același pictor - pe Țiplea Popa. Mă interesa subiectul prin prisma recentei ”descoperiri” la Ulciug, a unui model de sistem cosmologic de tip geocentric. Cum bisericile sălăjene de la Chieșd și Ulciug le văzusem, iar despre biserica de la Soconzel am aflat cu stupefacție că a ars în întregime în anul 2009, mi-a mai rămas să văd doar bisericile din Bicaz și Orțița. 



marți, 11 decembrie 2018

Modele cosmologice în bisericile de lemn sălăjene: Bulgari - Cerul și Pământul

Bisericile de lemn sălăjene, ascund în reprezentările iconografice, multe surprize. Și nu de puține ori, elementele cosmologice sunt prezente. Nimic nefiresc, de altfel prima carte a Bibliei, Geneza, abundă de astfel de elemente. Este suficient să citești primele capitole ale Genezei ca să realizezi că reprezentări cum ar fi Soarele, Luna sau stelele nu sunt nefirești într-o biserică. Și cum de cele mai multe ori, pentru omul simplu, neștiutor de carte de acum câteva secole, icoanele și scenele biblice de pe pereții și bolta pronaosului și a naosului, reprezentau ”Evanghelia în imagini” sunt cu atât mai de acceptat astfel de reprezentări. Însă puține sunt bisericile de lemn de la noi din țară, în care meșterul zugrav a ținut să reprezinte un întreg sistem cosmologic - ce însumează concepțiile despre Univers ale acelor ani. Ei bine, în nordul județului Sălaj există mai multe biserici de lemn în care apar modele cosmologice. 


marți, 27 noiembrie 2018

CENTENAR: Versuri ale românilor ardeleni participanți la Marele Război

Marcăm 100 de ani de la terminarea Marelui Război, așa cum a fost numit Primul Război Mondial. Pe 11 noiembrie 1918, la ora 11, tunurile au tăcut pe frontul de vest în urma armistițiului de la Compiègne (Franța). ”Ziua cea mai mare din istorie” a pus capăt măcelului început cu patru ani mai devreme. Românii au fost printre beligeranți. În primul rând românii din Transilvania, provincie aflată în componența Monarhiei Austro-Ungare au luptat în armata K.u.K (kaiserlich und königlich / imperială și regală) pe fronturile din Galiția și Italia. Apoi, românii din Regatul României au luptat, începând din 1916 de partea Antantei. Printre multele mărturii din tranșee sau din spatele liniilor frontului, am achiziționat recent un fragment dintr-o cărticică de versuri. Facem public aceste versuri ale soldaților români, cu gândul la cei care s-au jertif de o parte sau de alta a liniei frontului.



marți, 20 noiembrie 2018

Modele cosmologice în bisericile de lemn sălăjene. Ulciug: Cerurile de sus, cele șapte


Bisericile de lemn sălăjene, ascund în reprezentările iconografice, multe surprize. Și nu de puține ori, elementele cosmologice sunt prezente. Nimic nefiresc, de altfel prima carte a Bibliei, Geneza, abundă de astfel de elemente. Este suficient să citești primele capitole ale Genezei ca să realizezi că reprezentări cum ar fi Soarele, Luna sau stelele nu sunt nefirești într-o biserică. Și cum de cele mai multe ori, pentru omul simplu, neștiutor de carte de acum câteva secole, icoanele și scenele biblice reprezentate pe pereții și bolta pronaosului și a naosului, reprezentau ”Evanghelia în imagini” sunt cu atât mai de acceptat astfel de reprezentări. Însă puține sunt bisericile de lemn de la noi din țară, în care meșterul zugrav a ținut să reprezinte un întreg sistem cosmologic - ce însumează concepțiile despre Univers ale acelor ani. Ei bine, în nordul județului Sălaj există două biserici de lemn în care apar asemenea modele. 


duminică, 11 noiembrie 2018

Flora și fauna Sălajului într-o lucrare monumentală

Cei care iubesc Natura sub toate formele ei, ajung la un moment dat să fie interesați de denumirea diferitelor specii de plante sau animale. Asta pentru că interacționează cu acestea. De multe ori, a căuta o informație legată de specia respectivă, poate părea o muncă sisifică, mai ales pentru amatori. În ajutorul lor vin enciclopediile, atlasele sau sursele de informare online. Însă, de curând, iubitorii faunei și florei Sălajului, au la dispoziție o lucrare monumentală, de factură enciclopedică: ”Patrimoniul Natural al Sălajului”.



miercuri, 31 octombrie 2018

Ambulanța pentru Monumente intervine la Brusturi


Județul Sălaj are cele mai multe biserici de lemn. Sunt 92 de biserici de lemn, dintre care 68 sunt declarate monument istoric. Având o vechime ce se întinde din secolul al XVI-lea până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, aceste bijuterii arhitectonice se află în diferite stadii de conservare. Puține sunt bisericile de lemn aflate încă în uz, majoritatea sunt folosite ocazional sau de loc. Iar cum comunitățile de care aparțin nu le acordă mare importanță  motivele sunt de discutat  multe dintre ele se degradează odată cu scurgerea anilor. Cea mai afectată parte este învelitoarea de șiță: ploaia și ninsoarea, vântul, înghețul și dezghețul fac ca lemnul, oricum perisabil, să aibă mult de suferit. Iar fisurile apărute, infiltrațiile de apă, pot pune în pericol și restul construcției, mai ales pictura interioară (atât cât se mai păstrează). Se întâmplă uneori ca timpul nemilos să-și lase amprenta și câte o biserică să nu mai reziste sub asaltul concertat al factorilor de mediu și al neglijenței oamenilor, astfel că se poate ajunge inclusiv în stare de precolaps. Atunci intervine Ambulanța pentru Monumenteun proiect fain, pus pe roate de oameni cu suflet mare, tocmai pentru a salva monumentul în cauză.


miercuri, 8 august 2018

CENTENAR: Medalie cu personalități sălăjene ale Marii Uniri

2018. România, așa cum o știm astăzi (puțin mai mică ca acum un secol) împlinește 100 de ani! În 1918, la Alba-Iulia, românii ardeleni au votat Unirea cu Regatul României. Indiscutabil, moment important în istoria românilor. Că unirea efectivă a avut loc după 2-3 ani este cu totul altceva. Însă momentul 1 decembrie 1918 a fost extrem de important, de aceea consider că acum este momentul să marcăm Centenarul României Mari. Și așa cum este firesc, autortități locale, instituții și chiar simpli cetățeni, încearcă să marcheze fiecare cum pot și cum știu acest moment. Și, trebuie să recunoaștem, o fac mai bine decât autoritățile centrale...Sălajul și-a adus și el contribuția la Unirea de acum un secol prin personalități de prim rang. Este suficient să-i amintim doar pe Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești sau Victor Deleu. Iar în memoria lor, sălăjenii de astăzi au lansat în circuitul medalistic o medalie jubiliară.


duminică, 29 iulie 2018

Hoinar prin Sălaj: Cronica unei eclipse (aproape) ratată

Eclipsele de Soare și de Lună nu sunt fenomente extrem de rare. Ele se petrec cu regularitate, cercetătorii sunt capabili să calculeze datele exacte ale producerii eclipselor pe intervale lungi de timp. Asta pentru că mișcarea corpurilor cerești - în cazul de față a tripletului Soare, Pământ și Lună - sunt descrise de legi clare. Chiar și așa, pentru noi muritorii, o eclipsă de Soare sau de Lună este un fenoment aparte. Asta pentru că pe de o parte nu se întâmplă în fiecare zi, iar pe de altă parte pentru că mass-media contribuie din plin la tranformarea unui fenomen natural într-unul extraordinar. Auzi frecvent termeni ca ”super lună”, ”lună albastră”, ”lună sângerie”. Iar dacă combini termenii poți obține de exemplu ”eclipsă totală de super lună albastră” (ianuarie 2018)! Cum să nu te extaziezi în fața unei astfel de denumiri ”pompoase”? Cum să nu-ți dorești să iei prte la acel fenomen pe care-l percepi ca fiind unic? Sau cum să nu reacționezi la titlurile ziarelor care anunță cu litere de-o șchioapă ”Cea mai lungă eclipsă a secolului”? 



joi, 26 iulie 2018

Zilele Au Gust la Marin

Despre activitățile ce au avut loc în cadrul evenimentului ”Zilele Au Gust la Marin” se va scrie mult iar ecoul acestora va dăinui în timp. Asta pentru că ceea ce a reușit să facă Patricia Toma ajutată de părinții ei, poate concura la titlul de ”evenimentul etnografic al anului în Sălaj”. Despre potențialul creativ al Patriciei am mai scris, încă de la evenimentul de acum doi ani, când împreună cu tinerii din sat grupați în jurul ei sub numele ”Fiii Marinului” a pus în scenă reconstituirea unei nunți tradiționale din urmă cu 75 de ani. De atunci, proiectele Patriciei au evoluat, iar acum a venit în fața celor avizi de evenimente etnografice cu un concept diferit.



vineri, 20 iulie 2018

Expoziția World Press Photo la Cluj

Municipiul Cluj-Napoca își merită statutul de oraș cultural. Aici mereu se întâmplă ceva, evenimentele culturale se succed cu repeziciune, abia ai timp să ții pasul cu ele. Printre mulțimea de expoziții permanente sau temporare ce pot fi văzute zilele acestea la muzeele, galeriile sau în alte spații mai puțin convenționale, una merită toată atenția. Este vorba de expoziția de fotografie World Press Photo ce mai poate fi văzută în acest weekend la Muzeul de Artă.



marți, 10 iulie 2018

Birdwatching prin Alba, cu Andrei Hancheș

Este o zicală care spune ”cei ce se aseamănă, se adună”! Pot să confirm acest lucru, recent am avut ocazia și onoarea să-l cunosc personal pe Andrei Hancheș și să ies la o tură foto cu el. Ideea de a înregistra câteva cadre pentru documentarul despre păsări pe care-l pregătim, a fost pretextul unei excursii la Alba-Iulia. Nu numai că am realizat înregistrările, dar am și avut parte de două zile în care am ieșit la ture foto, desigur subiectul principal fiind păsările.




joi, 28 iunie 2018

România neîmblânzită: un documentar de excepție

Ca în fiecare an, compania TenarisSilcotub aduce la Zalău, o serie de filme de scurt și lung metraj, producții sud-americane dar și românești. Demersul este unul lăudabil și suplinește ”setea” de filme a publicului zălăuan. Se știe, Zalăul - municipiu reședință de județ - nu are de ani buni niciun cinematograf. Pe afișul din acest an al Festivalului Tenaris Cine Latino, apare și documentarul ”România neîmblânzită”ce rulează în cinematografele din țară. Evident, nu am ezitat să merg să văd documentarul, cu atât mai mult cu cât, cochetez cu fotografia wildlife.




vineri, 8 iunie 2018

Hoinar prin Sălaj: Alte cascade pe Valea Treznea

Semnalam în materialul trecut potențialul turistic pe care-l are localitatea Treznea, îndeosebi prin prisma cascadelor de pe valea cu același nume. Aveam să mă conving încă o dată de acest lucru, cu ocazia unei alte excursii în acea zonă superbă. Însoțit și de data aceasta de elevul meu Daniel Romitan, localnic și bun cunoscător al arealului limitrof localității Treznea, am pornit să descoper alte cascade, la fel de frumoase și spectaculoase. 



duminică, 3 iunie 2018

Hoinar prin Sălaj: Miniexpediție pe Culmea Prisnelului

Ideea de a participa la o expediție condusă de domnul profesor Aurel Medve, e veche. De câțiva ani cochetez cu ideea, așteptam doar un moment prielnic. Știam că neobositul explorator al frumuseților Sălajului și nu numai - l-am numit pe domnul profesor Aurel Medve, organizează periodic excursii mai scurte sau mai lungi în proximitatea satelor comunei Năpradea. Iar cum proiectul Hoinar prin Sălaj își propune nici mai mult, nici mai puțin, decât să ajungă în toate localitățile sălăjene, sincronizarea unei “hoinăreli” cu o expediție a domnului profesor Medve era necesară. Chiar dacă-mi place să hoinăresc singur, recunosc, uneori mă ajută foarte mult un ghidaj realizat de un localnic. Iar dacă ghidul este unul cu experiență în drumețiile școlare, cu atât mai bine. Recent, sincronizarea a avut loc, a doua zi de Rusalii fiind numai bună pentru o expediție.

duminică, 27 mai 2018

Hoinar prin Sălaj: Cascadele de pe Valea Treznea

Proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj” pe care l-am demarat în iunie 2015 și care se află în plină desfășurare, mi-a dat prilejul de a descoperi locuri spectaculoase. Iar cele ”ascunse” în mijlocul Naturii sunt cu adevărat speciale și datorită faptului că pentru a ajunge la ele e nevoie de un efort suplimentar. De curând, ghidat de elevul meu Daniel Romitan, am descoperit frumusețea sălbatică a cascadelor de pe Valea Treznea. Iată un reportaj despre această aventură.





joi, 10 mai 2018

Centenar: Calendar dedicat Unirii de la 1918

Era de așteptat ca în anul în care sărbătorim Centenarul Unirii, să apară tot felul de proiecte editoriale, care mai de care mai interesante. De exemplu, revista ”Certitudinea” - publicație aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZP) a lansat un calendar mere de perete, intitulat ”Calendarul Centenarului Unirii. Evenimentele anului 1918”.  

Celendarul are 12 file, câte una pentru fiecare lună a anului și o copertă. Pe fiecare pagină sunt marcate datele importante ale anului 1918, din perspectiva istoriei României și a continentului european ce tocmai ieșea din cea mai mare conflagrație din istoria de până atunci. 

Calendarul este ilustrat cu 13 imagini sau colaje de imagini (12 luni plus coperta), toate încadrate de conturul tricolor al României Mari. Fiecare imagine este explicată printr-un text ce apare sub aceasta. 


Fila din calendar pentru luna ianuarie

vineri, 20 aprilie 2018

CENTENAR: Plantare simbolică de copaci pe Meseș

În programul manifestărilor sălăjene dedicate Centenarului Marii Uniri, se află și una dedicată eroilor din cele două războaie mondiale. Este vorba despre o activitate de împădurire ce are o simbolistică aparte: pentru fiecare erou sălăjean căzut pe câmpul de luptă într-unul din cele două războaie mondiale, va fi plantat câte un arbore. Acțiunea de amploare, a debutat miercuri, 18 aprilie 2018, când, în zona Treznea de pe Meseș au fost plantați circa 600 de puieți. La activitate au participat și o clasă de elevi de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.


Foto: Institiția Prefectului Sălaj


marți, 10 aprilie 2018

Hoinar prin Sălaj: laleaua pestriță de la Chieșd

Odată cu venirea Primăverii, am reînceput turele foto prin județul Sălaj în care, accentul îl pun pe fotografia de natură și peisaj. Bisericile de lemn, clopotele, celelalte obiective ale județului, chiar și satele sălăjene pe care le-am luat la rând, pot să aștepte. Acum este momentul escapadelor în mijlocul Naturii. Deja am făcut câteva incursiuni, scurte ce-i drept, prin pădurile din jurul Zalăului. Însă, vestea dată de prietenul meu Ionel Șanta, cum că în zona Chieșd a găsit lalele pestrițe, m-a făcut să iau drumul Chieșdului.



luni, 26 martie 2018

CENTENAR: În Sălaj, Caravana Unirii a poposit la Bocșa

În anul Centenarului Marii Uniri au loc și în Sălaj o serie de evenimente menite să readucă în atenția publicului, momentele importante ale istorie românilor din anul 1918 - anul reîntregirii naționale. Printre instituțiile culturale sălăjene ce și-au propus să marcheze prin evenimente proprii Centenarul Marii Uniri se numără și Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu”. Amplul proiect intitulat ”Caravana Unirii” a debutat duminică, 25 martie 2018, într-o localitate simbol - Bocșa.



CENTENAR: Monument în memoria soldaților români căzuți pe frontul italian

Duminică 25 martie 2018, în Anul Centenarului Marii Uniri, în Diaspora a avut loc un eveniment menit să evoce jertfa soldaților români din timpul Primului Război Mondial. În mica localitate Montalto di Castro din Provincia Viterbo (100 km nord-vest de Roma), asociația ”Răzeșii” a inaugurat un monument în onoarea soldaților români căzuți pe frontul italian în Primul Război Mondial.




duminică, 4 martie 2018

Frumusețile Sălajului în expoziție la Carei

Fotografiile rezultate în urma Taberei de Fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste” derulată în perioada 26 mai - 2 iunie 2017 în Sălaj, au fost expuse la Castelul Károlyi din Carei. Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, 3 martie 2018. Expoziția a fost organizată de către Fotoclubul ”Vasile Venig László” din Carei cu sprijinul Direcției de Cultură Sport-Turism Satu Mare și a Centrului de Promovare a Turismului Cultural ”Grof Károlyi” Carei. De asemenea, expoziția s-a bucurat de patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.



sâmbătă, 3 martie 2018

Ultimele patru luni din viaţa lui George Pop de Băseşti


Sălajul a dat istoriei o seamă de personalități de prim rang, iar acum, în Anul Centenarului, este de datoria noastră să le readucem în atenția publică. Cu atât mai mult cu cât societatea românească trece printr-oi criză profundă de identitate, iar tinerei generații par a-i lipsi valorile la care să se raporteze. Recent, în cadrul activităților dedicate Centenarului, au fost organizate la Zalău o serie de evenimente menite să evoce personalitatea lui Gheorghe Pop de Băsești, cel care a prezidat Adunarea Națională de la Alba-Iulia, la împlinirea a 99 de ani de la moartea acestuia. Cu această ocazie, domnul Daniel-Victor Săbăceag - inspector superior în cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Sălaj a prezentat materialul intitulat ”Ultimele patru luni din viața lui George Pop de Băsești”. Reproducem în cele ce urmează o variantă prescurtată a materialului prezentat, mulțumindu-i totodată domnului Daniel-Victor Săbăceag pentru acceptul de a-l posta pe blogul Foto-Travel.


vineri, 23 februarie 2018

CENTENAR: Gheorghe Pop de Băseşti – 99 de ani de la moarte

În anul Centenarului Marii Uniri, continuăm demersul de a publica materiale ce evocă personalitatea unor participanți direcți la evenimentele din decembrie 1918. Din acest punct de vedere, județul Sălaj are cu ce se mândi: cel care a fost ales Președinte al Marii Adunări Naționale - Gheorghe Pop de Băsești (1835-1919) este sălăjean (vorbim de vechiul comitat / județ Sălaj). Cu ocazia comemorării a 99 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om politic, publicăm un material apărut astăzi, 23 februarie 2018, în cotidianul Magazin Sălăjean, sub semnătura lui Daniel Mureșan - directorului publicației.



duminică, 11 februarie 2018

Secretele bisericii de lemn din Borza

Proiectul "Hoinar prin Sălaj” mi-a dat prilejul de a descoperi locuri minunate, încărcate de istorie. Iar unele dintre ele au o poveste ce merită readusă în atenția cititorilor. Unul dintre aceste locuri ”de poveste” este localitatea Borza din comuna Creaca, și ne vom referi doar la ”poveștile” din jurul bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.




Localitatea Borza este situată pe malul drept al văii Agrijului, un afluent important al Someșului. Satul pare pitit sub dealul ce separă văile Almaș și Agrij. Dacă pe cealaltă parte a dealului, Natura a creat adevărate opere de artă la celebra Grădină a Zmeilor, nici pe partea aceasta nu s-a lăsat mai prejos. Forme de relief interesante, dintre care ar merita amintit cel puțin ”Sfinxul de la Borza”, se pot constitui în veritabile puncte de atracție turistică. Practic tot dealul este alcătuit din rocă, care este modelată de vreme în locurile în care nu este acoperită de pământ.


luni, 5 februarie 2018

Centenar: Omagiu lui Iuliu Maniu la Bădăcin

Astăzi, 5 februarie 2018, în Anul Centenarului, se împlinesc 65 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om politic Iuliu Maniu (1873-1953), cel supranumit ”Sfinxul de la Bădăcin” datorită verticalității și principiilor sale de la care nu a abdicat niciodată. Este de prisos să amintim contribuția adusă de Iuliu Maniu la realizarea României Mari, deși, poate, la lecțiile de istorie ar trebui insistat mai mult pe acest aspect. Au trecut, iată, 65 de ani de când Iuliu Maniu a murit în sinistra închisoare de la Sighetu Marmației, iar osemintele sale nu au fost încă aduse acasă, la Bădăcin. Comuniștii nu erau deloc interesați să facă acest gest. Trist este că au trecut mai bine de un sfert de veac de la Revoluția din Decembrie 1989 și nici în ”anii de libertate” poporul căruia Maniu i-a dedicat viața nu a găsit resursele necesare pentru acest gest creștinesc și oarecum reparatoriu. Trist, foarte trist! Cu toate acestea, în fiecare an, în preajma zilei de 5 februarie, la Bădăcin au loc evenimente de comemorare a lui Iuliu Maniu. Așa s-a întâmplat și în acest an.



sâmbătă, 3 februarie 2018

Diaspora: Slujbă arhierească la Villarrobledo, în Spania

Întotdeauna am scris cu plăcere despre diaspora, despre comunitățile de români împrăștiate prin toate colțurile lumii. Iar când într-o astfel de comunitate are loc un eveniment important, cu atât mai mult acesta trebuie menționat și cunoscut. Un altfel de eveniment are loc în acest sfârșit de săptămână, la Villarrobledo, o localitate din provincia Albacete, comunitatea autonomă Castilla la Mancha. Credincioșii români ortodocși din parohia ”Sf.Prooroc Daniel” vor primi vizita arhierească a PS Macarie - Episcopul Europei de Nord.




joi, 1 februarie 2018

Centenar: Un altfel de calendar, editat cu ocazia Anului European al Patrimoniului Cultural

Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj a editat, în anul Centenarului și în Anul European al Patrimoniului Cultural, un altfel de calendar. Unul menit să atragă atenția celor ce vor să vadă, starea de degradare în care au ajuns multe din monumentele de patrimoniu sălăjene. Este un calendar care s-ar încadra mai degrabă în zona ”așa nu”; este o încercare de a demonstra că se poate învăță și din exemplele negative, care, din păcate, există.



miercuri, 31 ianuarie 2018

Hoinar prin Sălaj: cu Ionel Șanta prin comuna Chieșd

Comuna Chieșd era pe lista de așteptare pentru o ”hoinăreală” de mult timp. Pur și simplu nu s-a ivit ocazia. De fapt, să fiu sincer, am așteptat să mă sincronizez cu domnul Ionel Șanta, localnic și bun cunoscător al zonei. În plus este pasionat de fotografie, de frumos și de promovarea plaiurilor natale. Exact de ce am nevoie. Nu e totuna să hoinărești de capul tău sau să o faci ghidat de un localnic. Așa că am așteptat cu răbdare până s-a ivit ocazia. Aceasta a venit odată cu ziua liberă din data de 24 ianuarie 2018.



vineri, 26 ianuarie 2018

Zalău: Clio High Tech, o expoziție de secol XXI

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a suferit în ultimii ani o transformare radicală. Dintr-un muzeu obișnuit, cu exponate în vitrină s-a transformat într-un muzeu în care conceptul living history este la el acasă. În momentul reinaugurării expoziției de bază, în mai 2014, afirmam că avem la Zalău cea mai bună expoziție permanentă din țară. De atunci au mai trecut patru ani și iată, asistăm la Zalău la o nouă premieră, cum nu cred că mai există într-un muzeu din România: o expoziție high tech în care realitatea augmentată și realitatea virtuală sunt piesele de rezistență.


miercuri, 24 ianuarie 2018

O nouă apariție în peisajul media: revista Sălajul Pur și Simplu

Cine nu a auzit încă de proiectul media ”Sălajul Pur și Simplu”? Și este cineva care nu-l cunoaște, cel puțin din auzite pe Călin Pavăl? Mă îndoiesc. Pentru că în ultimii ani, numele jurnalistului Călin Pavăl s-a suprapus peste cel al publicației ”Sălajul Pur și Simplu”. Este un pariu câștigat de Călin cu sine însuși că ”...se poate și altfel”. Iată că după mai bine de 5 ani, Călin Pavăl este gata să treacă la un alt nivel. Cele mai bune materiale de pe site vor face obiectul unei reviste intitulată (cum altfel?) ”Sălajul Pur și Simplu”. Lansarea noi publicații sălăjene va avea loc joi 25 ianuarie 2018.





luni, 22 ianuarie 2018

Centenar: Suvenir de Bădăcin în memoria lui Iuliu Maniu

Sălajul este privilegiat. În anul Centenarului Marii Uniri, sălăjenii îl au ca model pe marele Iuliu Maniu, cel care a avut un rol extrem de important în evenimentele de acum 100 de ani, care au culminat cu proclamația Unirii Transilvaniei cu România de la 1 decembrie 1918. Așa că este de așteptat ca mai multe proiecte să graviteze în jurul personalității ”Sfinxului de la Bădăcin”, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 145 de ani de la nașterea și 65 de ani de la moartea acestuia. Unul din proiectele faine este derulat de Alina Zară Prunean, care propune ”#BatistaSuvenir”, parte a noului produs ”#BatistaFainadeBuzunar”



joi, 18 ianuarie 2018

S-a dat startul competiției European Best Destination

Organizația europeană  European Best Destination (EBD) cu sediul la Bruxelles, a cărei menire este de a promova cultura și turismul în Europa, propune 20 de destinații turistice de top, pentru a fi votate de către cetățenii Uniunii Europene. Printre orașele nominalizate se numără destinații turistice de top de pe continentul european. Cei interesați pot vota destinația preferată în perioada 18 ianuarie - 8 februarie 2018



luni, 15 ianuarie 2018

Ziua Culturii Naționale marcată la Zalău

Începând cu anul 2010, ziua de 15 ianuarie - ziua nașterii ”poetului nepereche” Mihai Eminescu (1850-1889) a fost aleasă ca Ziua Culturii Naționale. De atunci, în fiecare an, Ziua Culturii Naționale reprezintă un bun prilej pentru instituțiile culturale de a desfășura o serie de evenimente specifice. Până la urmă este și firesc, ca aceste instituții a căror obiect de activitate se înscrie în ceea ce numim generic cultură, să dea tonul. Normal ar fi ca publicul larg să se implice și el, fie și doar prin participarea a aceste activități. Mai ales acum, în Anul Centenarului. La Zalău, principalele instituții culturale - amintim aici Muzeul Județean de Istorie și Artă al Județului Sălaj, Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură sau Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj - au inițiat și desfășurat activități menite să marcheze această zi.




joi, 11 ianuarie 2018

Album de fotografie: România lui Iosif Berman

Pe 11 ianuarie 1812 se naște la Cluj, Carol Popp de Szathmári (1812-1877), pictor și grafician maghiar din Transilvania, cel ce avea să fie cunoscut în Regatul României ca primul fotograf de artă și documentarist. A fost considerat în vremea ca fiind printre primii 10 fotografi din Europa și primul foto-jurnalist de război - a realizat primul reportaj fotografic dintr-un război, Războiul Crimeii (1853-1856). A fost medaliat de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Regele Spaniei și Împăratul Napoleon al III-lea al Franței. În onoarea sa, începând cu anul 2010, ziua de 11 ianuarie este desemnată ca fiind Ziua Arte Fotografice în România.

Dar nu despre Carol Popp de Szathmári vrem să vorbim în materialul de față. Ci despre un alt mare fotograf din România: Iosif Berman. De fapt, materialul de față se vrea a fi o recenzie la excepționalul album fotografic bilingv  ”România lui Iosif Berman / Iosif Berman's Romania”, apărut în anul 2015.



marți, 9 ianuarie 2018

Hoinar prin Sălaj cu Agustin Montero

În primele zile ale Anului Nou, am avut onoarea să-i fiu ghid spaniolului cu suflet de român - Agustin Montero, un mare iubitor al tradițiilor autentice românești. A fost o ”hoinăreală” neplanificată, dar pentru care am reușit să mă mobilizez și să găsesc locații de vizitat. Și cum să nu o fac, când vizitatorul nostru a venit tocmai din Barcelona să ne cunoască zestrea de tradiții și obiceiuri românești. Așadar, l-am luat pe Agustin Montero cu mine, într-un periplu etnografic ce a vizat muzee și colecții etnografice din Iaz, Zalău, Creaca, Jac și Borza.




luni, 8 ianuarie 2018

Centenar. Moștenirea lui Iuliu Maniu în Sălaj

Suntem în anul Centenarului, se împlinesc în acest an 100 de ani de când Transilvania s-a unit cu România. 100 de ani în care s-ar fi putut face cu siguranță mai mult. Dar niciodată nu este prea târziu, să sperăm că  în viitorul apropiat România va fi o țară modernă (așa cum ar fi putut fi deja), cu o infrastructură demnă de secolul în care trăim; o țară așezată în care fiecare cetățean, indiferent de etnie sau religie să se simtă acasă...Sau mai trebuie să așteptăm 100 de ani?

În contextul Centenarului, deschidem această nouă rubrică pe blog, unde vom posta pe tot parcursul anului 2018 articole ce vor evoca personalitățile care au contribuit la realizarea Unirii, sau vom marca evenimentele ce vor avea loc. Începem, așa cum este de altfel și firesc, cu evocarea celei mai mari personalități ardelene, ce a avut un rol determinat acum 100 de ani în înfăptuirea Marii Uniri. Este vorba despre Iuliu Maniu (1873-1953), iar faptul că este sălăjean este un motiv în plus să începem Centenarul cu el.



vineri, 5 ianuarie 2018

Timpul Soarelui - un calendar altfel

Cu bucurie prezint a doua ediție a unui interesant calendar, editat de neobositul Dan-George Uza - un pasionat de astronomie, specialist în cadrane solare. Așa cum ne-a obișnuit (în 2017 a lansat primul calendar de acest fel), a editat și pentru anul 2018 un calendar ce conține pe lângă zilele lunii și informații utile pentru pasionații de astronomie și nu numai. Vă prezint așadar ”Timpul Soarelui. Cadrane solare din România”.



joi, 4 ianuarie 2018

Retrospectiva anului 2017: fotografia săptămânii

Anul 2017 a fost extrem de bogat din punct de vedere fotografic. Am avut aparatul de fotografiat la mine, dacă nu în fiecare zi, atunci în fiecare săptămână. Cum nu am o temă predilectă și-mi place să fotografiez tot ce-mi iese în cale, m-am trezit după ceva timp că aș putea selecta pentru fiecare săptămână a anului câte o fotografie. Așa s-a născut proiectul ”Fotografia Săptămânii”.



luni, 1 ianuarie 2018

Retrospectiva anului 2017: Fotografia wildlife

Așa cum v-am obișnuit, la început de an, realizez o retrospectivă fotografică a anului ce tocmai s-a încheiat. Un an plin de evenimente frumoase, un an în care am descoperit un nou gen de fotografie: fotografia wildlife. Asta de când am achiziționat un tele-obiectiv cu care pot fotografia animale și păsări de la distanță. Așa că voi începe retrospectiva fotografică a anului 2017 tocmai cu acest gen de fotografie. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...